Reklámok
Kezdőlap > Egyéb > Raid-es felmérés

Raid-es felmérés

2016. november 18. Hozzászólás Go to comments

Gondoltam kiírok egy szavazást, hogy felmérjük ki mit gondol a raid-ről GW2-ben.
Sok magyar játékost és guild-et ismerek és szerintem a magyar játékosok nagyon nagy része sosem volt raid-en.
Ha tippelnem kellene ilyesmik lehetnek az arányok:

 • kb 60% sosem volt raid-en, ebből lehet kb 20%-30% aki azért kíváncsi lenne
 • kb 30% aki volt raid-en, de a csapatkeresési nehézségek és a sikertelenség miatt abbahagyta
 • kb 5% aki néha raid-el, többnyire csak a könnyebb boss-okat öli meg, azt se minden héten
 • kb 5% raid-el heti rendszerességgel eredményesen (pl. min 8-9 boss kill hetente)

Természetesen itt nem fogjuk ezeket az eredményeket megkapni, jóval kevesebben olvassátok a blogot mint ahányan a játékkal játszotok és pont a nagyon casual-ok akik a többségbe tartoznak nem fognak itt szavazni. Ugyan ez volt akárhányszor Reddit-en is próbálták felmérni, mindig az jött ki eredménynek hogy százalékosan rengetegen raid-elnek sikeresen, holott tudjuk hogy ez nem így van, csak a játékosok nagyon nagy része, pont akik nem raid-elnek nem járnak fel ilyen oldalakra szavazni.
Íme a szavazati lehetőségek:

Reklámok
Kategóriák:Egyéb
 1. 2016. november 18. - 12:34

  Sosem voltam, ahogy dungeon-ban sem. Az IRL munkám során csapatban dolgozom, amivel önmagában semmi gond nincs, mert tök jó és hatékony, de amikor lazítani akarok egy kis GW2-vel, akkor már semmi kedven másokhoz igazodni. Ezért maradok HCC (HardCore Casual) player :)

 2. Ten15
  2016. november 18. - 14:33

  Sosem voltam raiden, ill. sosem értettem, hogy miért jó valakinek a hardcore PVE-zés. “Hello-kitty commander”, valahogy ez jut eszembe a PVE területeken felvillanó tag-ektől. Lehet persze, hogy bennem van a probléma. :) Orrvérzésig nyomott kiszámítható, motorikus anti-AI “grind”. Számomra ez a “bossfarm” már kb. 5-6 alkalom után vontatott lenne. Ráadásul nagyon gyakran, kreativitás híján néha csalással, néha a szabályok fölé helyezéssel tesznek PVE tartalmakat “kihívássá”. Ne legyenek illúzióink, ez mindenhol így van. Valahol bevallják, valahol makacsul tagadnak. Persze érthető, hisz nem könnyű újat mutatni, de nem is lenne lehetetlen, mégis egyszerűbb így.

  Leginkább olyan MMO-kban voltam eddig, ill. vagyok jelen, ahol jelentős és változatos a PVP rész. Lehetőség szerint legyen open word és ‘arénázott” is. A PVE elsősorban a történet, esetleg a “lore” és a felfedezés, egy-egy bravúros technikai megoldás, vagy remekül eltalált, hangulatos helyszínig érdekel. Azaz nem hiszem, hogy bármikor is motiválható lennék raid-re. :) Legfeljebb 1-2x tenném oda magam, amíg meglenne a térkép és nem láttam minden boss-t legalább egyszer.

  • 2016. november 20. - 11:03

   Ami nem úgy néz ki ahogy eddig megláthattuk, az messze fölülmúlná a 99% képességét, és ennek a maradék 1%-nak sose kívánnak kedvezni tényleges elit tartalommal.

   Ezért jobb egy fokkal a WvW, mert ott élő emberrel szemben izgalmasabbak az ütközetek mindaddig, amíg nem átláthatatlan zergelés folyik, ahol vizuálisan semmit se látsz de mégis haldokolsz adott esetben.
   PVP ennél még rosszabb a szememben, ott a meta buildek ismeretének híján fogalmam sincs hogy lehetnek egyszerre tankos és “1-hit killer” ellenfelek amikre semmi se hat időnként, úgyhogy ha még is arra tévedek, viccnek tekintem a bosszankodás helyett… :)

   Persze örülnénk ha nem robot szerű béna AI lenne, és szerintem technikailag nem is akkora gond ekkora projecteknél. Úgyhogy ez inkább design áldozata szvsz…

   Szóval az én raid-em WvW, bár ott is iszonyúan repetitív csiki-csuki játék folyik már évek óta.

 3. 2016. november 18. - 16:50

  egyszer voltam pár héttel azután, hogy bejött az első….eltöltöttünk bent kb fél órát, persze sikertelenül. Azóta nem voltam, de nem is érdekel.
  Én speckó eset vagyok, mert játék megjelenése óta WvW buzi vagyok, mindig is csak az érdekelt. Mellékesen tolok néha némi minimális pve tartalmat ha szar a wvw, de általában mindent hamar megunok ami nem WvW.

 4. Bordás Béla
  2016. november 18. - 17:15

  Az idősebb korosztályhoz tartozom és WOW-os”koromban” mentem jó párat. A sok nagyképű ,türelmetlen farok miatt elment a kedvem hosszú időre . Én sem nagyon szeretek más egojához igazodni ,de egy-két kört mennék csak a hangulat és a próba kedvéért. Egy jó és ütőképes csapat létrehozásához igazi türelem kellene ,hogy a kopaszok ,(mint én is) megszokják ,beletanuljanak.

 5. [Bee]
  2016. november 18. - 18:24

  Kb. heti egy alkalmat tudunk összehozni magyar guilddel, ami sajnos kevés. A 8-9 raid boss értelemszerűen ebbe nem fér bele.
  (legutóbbi balansz patch előtt Slotha már lement, Matthiast egyszer próbáltuk – most “tanulhatjuk” újra, új szerepekben).
  Remélem nem adjuk fel :)

 6. Deru
  2016. november 18. - 19:00

  Mikor az első raid bejött, szervezett magyar csapattal estünk neki, de rá kellet jönnöm, hogy nincs annyi időm, hogy napi 3 órát töltsek a raid-be, és még mást is csináljak a játékba.
  Akkor még mindenki kísérletezett, gondolom most már könnyebb lehet a meglévő taktikákkal.
  Sajnos ez a sikertelenség, és az, hogy valószínűleg a játék ezen részéhez nem is lesz soha elég időm, és e miatt bejáratott megfelelő csapatom se, a teljes játéktól elvette a kedvemet, egy jó időre. Jó lenne, de nem tudok elég rugalmas lenni, hogy 9 másik emberhez igazodjak napirendben, és tapasztalat nélkül nem is akarok bénázni.
  GW2-t anno pont azért kezdtem el, mert olyan mmo volt, amiben nem vagy rákényszerítve a folyamatos konstans party-ra,(L2-t ezét hagytam abba) de ha akarod nyomhatod úgy is. Na ezt a raid-el számomra eléggé kinyírták.
  Tudom mmo-nak ez a lényege, de kezdetben én a GW-t inkább egy mmorpg/open word single p. játéknak tekintettem.

 7. Xinagent
  2016. november 19. - 10:04

  Rendszeresen és sikeresen (heti 8-9 boss) raid-elek külföldiekkel (nem pug).

  Mindenesetre ezt választottam:
  “rendszeresen és sikeresen (heti 8-9 boss) raid-elek pug-al”

 8. 2016. november 20. - 11:06

  Ha valaki gondolja, csinálhatna egy magyar nyelvű RAID videót.
  GW2-ben nem tudom pontosan milyen, angol nyelven egészen ócska vagy túlspilázott videókat látok.
  GW1-ben UW, FOV, DOA, stb számított nekem Raid-nek, pedig biztosan vannak itt akik már kommentelnék is hogy az frászt az :D
  SWG-ben meg inkább kommandózás volt.

  Afféle dothraki mészárlásnak gondolom a Raid-elést, de nyugodtan “javítsatok ki” ;)

  • Rertez
   2016. november 20. - 13:18

   Rosszul gondolod. A raid egy 10 játékosra méretezett dungeon (ha kevesebbel mész be, akkor is 10 főre működik, nem skálázódik le), amiben a raid helyes csapat-összeállítása, a mechanikák ismerete, szerepek kiosztása, begyakorlása, megfelelő reakcióidővel történő végrehajtása elengedhetetlen a sikeres teljesítéshez. Challenging content. Beviszel egy 10 újoncból összerakott csapatot, jó esetben megfelelő kommunikációval órákig gyakorolsz egy bosst, rosszabb esetben meg nem sikerül egyet sem leverni. Szervezett csapattal érdemes bemenni. Minden boss máshogy működik, mindegyiket meg kell tanulni. Igazából az 5 fős dunegon-höz sem szerencsés hasonlítani, mert teljesen más kategória a kettő.

 9. panoz
  2016. november 20. - 11:41

  3 éve nem játszok, de kipróbálnám. IRL teendők…

 1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: