Reklámok
Kezdőlap > Lore - történetek a GW világából > Guild Wars: Ki kicsoda? – Abaddon

Guild Wars: Ki kicsoda? – Abaddon

-Abbaddon_God_Statue-_concept_art_1Cselekedj mágiával, cselekedj okkal, cselekedj könyörület nélkül!” – Abaddon tanítása

Abaddon egyike volt a hat, régi isteneknek. Ő volt a víz és a titkok istene. Ugyanakkor, Abaddon egyik volt szolgálója (Apostate – GW: Nightfall) azt állítja, hogy maga Abaddon egy régebbi, másik istentől nyerte erejét, átvéve ennek az ismeretlen istennek a helyét. Abaddonnak is volt saját temploma Orr szigetén, valamint voltak követői is. Leghűségesebb követője a Margonite nevű tengerjáró nép volt, ez a nép a többitől eltérően kizárólag Abaddont tisztelte. Abaddon idővel átalakította ennek a népnek a tagjait, saját démoni szolgálóivá téve őket.

A Kivonulás előtt egy évvel (1 BE) Abaddon, a Vérkövet [Bloodstone] felhasználva, mágiához juttatta Tyria fajait. A mágia azonban háborúkhoz és vérengzésekhez vezetett. Az ember király, Doric kérésére az istenek úgy döntöttek, hogy korlátozzák a mágiát, ezzel azonban Abaddon nem értett egyet, háborúba indult a többi isten ellen. A Forgotten faj az öt istent segítette az Abaddon elleni harcban. Erről a háborúról a Margonite nép is tudomást szerzett, a Hat Isten Templomában [Temple of the Six Gods] szétverték a többi isten szobrának arcát, ezzel is hitet téve Abaddon mellett. Abaddon nem tudott az öt másik isten fölé kerekedni, Mouth of Torment-nél végső vereséget szenvedett. Nem tudni, hogy ki sújtott le utoljára Abaddonra, de a csapás akkora volt, hogy a Crystal Sea sivataggá változott, így jött létre a Crystal Desert. Az istenek a Realm of Torment-be zárták Abaddont és követőit és, hogy ne maradjanak felügyelet nélkül, megalapult Morah városa, mely Abaddon börtönét volt hivatott őrizni. A Forgottenek vállalták, hogy őrzik Abaddon börtönét. Morah városa ugyanakkor nem tudott ellenállni a sivatag terjedésének és körülbelül 200 évvel a megalapulása után végleg elhagyatottá vált.  Nemsokkal Abaddon és szolgálói bebörtönzése után, az öt isten elhagyta Tyria-t, nem avatkoztak többet közvetlenül a világ dolgaiba.

Abaddon nem halt meg, csupán be volt zárva és folyamatosan kereste a kiutat, démoni szolgákat küldve szét a világban. Az egyik ilyen démoni szolgálója győzte meg Shiro Tagachit, hogy meg kell ölnie Angsiyan császárt. Emberi formában megjelenve megjósolta Shironak, hogy a császár a megölését tervezi, ezért ha életben akar maradni, neki kell megölnie a császárt. Shiro hitt neki és meggyilkolta a császárt, ezzel pedig egy olyan eseményláncolat indult el, mely örökre megváltoztatta Cantha arculatát, ez volt a Jáde Szél [Jade Wind].

Abaddon a börtönben töltött hosszú évek alatt létrehozta a titánokat, akiknek néhány képviselője ki tudott törni a börtönből. A Burnt  nevű charr warband rábukkant pár titánra Hrangmer vulkánjában és onnantól kezdve istenként tekintettek rájuk. Abaddon megparancsolta a titánoknak, hogy a charrokat a három emberi királyság ellen vezessék. A titánok segítségével a charrok létrehozták a Searing-et, amely Ascalon pusztulásához vezetett.

Az Orr elsüllyedéséért felelős mágus, Vizier Khilbron szintén Abaddon hívője volt, illetve egy emberi formát öltött démon (Razakel) befolyása alatt is állt. Razakel meggyőzte Khilbront, hogy használja a tiltott tekercseket a támadó charrok ellen. A tekercsek felolvasása után a charrok elpusztultak, azonban Orr királysága is a feledésbe merült. Maga Khilbron is meghalt, azonban újjáéledt, mint élőholt Lich (ő volt a Guild Wars: Prophecies főellensége).

suspicousguy-header-variance

A Kivonulás utáni 1075-ös évben (1075 AE) nyílt a legnagyobb esély Abaddon számára, hogy kiszabaduljon börtönéből. General Kahyet és Warmarshal Varesh Ossa megkísérelte végrehajtani a Nightfall nevű folyamatot, amelynek a végén Abaddon kiszabadult volna börtönéből. Abaddon minden erejét bevetette ebben a kísérletben, szövetkezett Dhuummal (Grenth előtt ő volt a halál istene) és Menziessel (Balthazar féltestvére), végül mégis elbukott. Az Order of the Sunspears és az Order of Whispers leereszkedtek Abaddon börtönébe, hogy végezzenek vele. Abaddon ereje a bilincsek miatt kisebb volt, mint akkor, mikor még a hat isten közé tartozott, így a rendek fel tudták venni ellene a harcot. Úgy tűnt, hogy a rendek győznek, ám ekkor Abaddon ereje elszabadulni látszott. Ez az erő képes lett volna elpusztítani egész Tyria-t. A Sunspear-ek vezetője, Kormir azonban képes volt elnyelni ezt az erőt (ezzel a képességgel az öt isten ajándékozta meg), így Abaddon erejét elnyelve, ő lett a hatodik isten, az igazság és a tudás istene.

Jelenlegi tudásunk szerint Abaddon végleg elpusztult, szolgálói azonban továbbra is a Realm of Torment-ben találhatók.

Guild Wars 2-es kötődés

Cathedral_of_Hidden_DepthsMivel Abaddon jelenlegi tudásunk szerint halott, közvetlen ráhatása nincs a játékra, azonban több közvetett módon is befolyással van arra. Akik nem ismerték eddig a Guild Wars történéseit, azoknak furcsa lehetett, hogy Orr-on, nincsen Kormirnak temploma és csak a másik öt istennel kapcsolatban vannak események. Ennek az okát fentebb olvashattátok, vagyis, hogy Orr már elsüllyedt, mire Kormir elnyelte Abaddon erejét és istenné vált. Persze ettől még Abaddonnal kapcsolatban lehetnének események. A temploma meg is található Straits of Devastation-ben, ezt az egyik személyes történeti küldetésben (Temple of the Forgotten God) be is járjuk. Események feltételezhetően azért nincsenek Abaddonnal kapcsolatban, mert miután legyőzték őt az istenek, az emberek igyekeztek eltörölni Abaddonról minden információt, a templomot senki sem látogatta, nem voltak követői, papjai (persze tudjuk, hogy titokban voltak olyanok, akik továbbra is az ő tanításait követték).

Egy másik utalást Khilbron tornyában (The Vizier’s Tower) találhatunk Abaddonra. Ha felugrálunk a torony tetejére, akkor bizonyítékot találhatunk arra, hogy Khilbron élete legalább egy szakaszában Abaddon követője volt, hiszen a torony falán egy Abaddont ábrázoló falfestményt találhatunk.

abaddon_falfestmény

Reklámok
 1. Prana
  2013. június 24. - 12:35

  Jó összefoglaló, köszi. A Forgottenekről jöhetne még több infó, mert azt nem értem, hogy ha ők az 5 isten oldalán vannak, akkor miért voltak ellenségeink a Propheciesben?

  • Gandarel
   2013. június 24. - 13:41

   Az Ascensionhoz vezető úton Turai Ossa és pár társának szelleme mutatta az utat. Amikor ők a sivatagba érkeztek, a Fogottenekről semmit sem tudva primitív bestiáknak nézték őket és majdnem kiirtották őket.

   A Forgottenek őrizték azokat a helyeket amikre nekünk szükségünk volt, ők pedig nem adják ingyen azt a beavatást.

  • nathriel01
   2013. június 24. - 13:41

   Lesz majd cikk az 5 ősi fajról, abban bent lesznek ők is.

   • Lillienn
    2013. június 24. - 15:38

    zsííír :D :)

 2. Mephike
  2013. június 24. - 12:35

  Nagyon jó cikk, és bizony nekem hiányzik Abaddon, a fene esne Kormirba :)

 3. Gandarel
  2013. június 24. - 13:45

  Kár hogy ezt a sztorit odáig butították GW2-ben, hogy van sárkány.. öld meg.. mert az jó.

  Hiányzik a sztori és a mágia ebből az MMo-ból.. :(

  • nathriel01
   2013. június 24. - 13:56

   Bent van az, csak nagyon el van rejtve. A fő sztori szálból valóban nem jön át, inkább a rejtett helyeken, tárgyakkal és az NPC-kkel való beszélgetésekben jönnek elő ezek a dolgok. GW1-ben több dolog derült ki a háttérről a fő történeti szálból (bár a részleteket ott is a mellékküldetésekből tudtad meg). Én is bízom benne, hogy a jövőben több ilyen lesz.

   • Gandarel
    2013. június 24. - 14:14

    Csak tényleg, sárkányok ellen kizárólag technológiát használunk, és miről szól a living story? Fegyvergyár elpusztítás, steampuk kalózok akik szövetkeznek az inquesttel és az elsőtiszt egy lézerágyúval fog lőni minket…

    Amikor mágiával találkozok az kb akkor van, amikor a Priorynak segítek egy múzeumba juttatni a tárgyat.. ez sokmindent elmond.

  • 2013. június 24. - 14:38

   Meg tusz említeni 1etlen igazán Epic momentumot a játékból?

   • Gandarel
    2013. június 24. - 15:20

    Amikor hotjoin hero-k 4-en finishelik a downed klónom.

  • Lillienn
   2013. június 24. - 15:38

   ez így van,sok a politika,meg cselszövés meg egyebek, no fantasy……

 4. 2013. június 24. - 14:37

  Kormir te ribanc…

 5. Lillienn
  2013. június 24. - 15:49

  Amúgy köszi, nagyon szeretem a lore-t tartalmazó cikkeket! :) (nightfall volt a kedvencem)

 1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: