Reklámok
Kezdőlap > PvP > MMORPG.com meghívásos sPvP bajnokság

MMORPG.com meghívásos sPvP bajnokság

Apa kezdődik… Miután az ArenaNet is tisztában volt vele, hogy a játékuk még nem e-sport képes, ezért eddig nem is szerveztek semmi olyan nagyívűt, mint amilyen a 2006-os GvG világbajnokság volt Lipcsében GW1-hez. Bár a hivatalos banzájok továbbra is váratnak magukra, hiszen csak bétás több funkció, ami kell hozzájuk, a rajongói oldalak már mozgolódnak. A mostanában lezajlott  GW2Gurus, Twitchen közvetített tesztbajnokság után (ami egy EPIC ALL-IN kategóriás Guild Lord ölést is hozott) az MMORPG.com is havi rendszerességű bajnokságokat akar szervezni, az első 26-án, vasárnap este 9 órakor lesz ITT elérhető. Díjazás: 10000 gem és 5 Rytlock plüssállat. Bővebben: MMORPG Invitational

Kép

Reklámok
Kategóriák:PvP
 1. 2013. május 24. - 18:45

  Nekem az a bajom, hogy miután már lement két hétvégén egymás után két nagyon jó és viszonylag sikeres EU bajnokság, ez a meghívásos dolog csak rosszabb lehet. Eleve nem szerettem soha az olyan versenyeket, ahol csak meghívott csapatok vehetnek részt. Még ha lenne múltjuk és számottevő rajongótáboruk a résztvevőknek, megérteném. De ennyire korai szakaszban nyolc csapatra korlátozni egy ígéretes és többnyire noname csapatokat felvonultató scene bemutatását… Korai még az ilyesmi.

  A jelek szerint ráadásul a MiM nem is volt eredetileg a meghívottak közt, pedig múlt vasárnap ők nyertek. Hol van a közönséget megosztó nagy kedvenc/közellenség Team Paradigm? Más néven játszanak?

  Persze ennek is örülni kell, de 16 csapattal is mehetett volna, ha már a szerencsétlen NA team-eket is mindenáron erőltetni akarják.

  Remélem, jó lesz. ;)

  • Gandarel
   2013. május 24. - 19:03

   Alapból nem vágom minek kelett EU és NA régiókra szedi Gw2-t, mindenen csak ront. Amikor EU játszik altaccon amcsik közt vagy fordítva, nincs lag, latency, nem lehet arra fogni.

   • 3D
    2013. május 24. - 21:07

    Olyan 120-150 ms-os késleltetés egészen biztosan van, az pedig már elég soknak számít, pláne ha hatalmas nézettségű bajnokságokat akarnak erre építeni.

   • 2013. május 24. - 22:03

    Hát ezt sajnos én sem tudom szó nélkül hagyni,pedig engem nem érint.
    1) Rertez:

    – Szerintem is jobb lett volna, ha csapatokkal lehetne jelentkezni úgy,h az acc nevet feltüntetnék a játékosok. Így meg lehetne nézni,hogy kik vannak benne a top x ben és azoknak a csapatait indítani olyanok mellet mint akik már tényleg megmutatták,hogy tudnak valamit csak nincs olyan magas rangjuk a listán. Így csak élvezetes harcokat látnánk. Nem mondom,hogy ezek nem lesznek azok,de így jobb lett volna szerintem. Ha meg 0,5-1 év elteltével lenne meghívásos a bajnokság akkor rendben van. Hiszen addigra látnánk melyik csapat az aminek nincs esélye és mindig porig vannak alázva és kik azok akik rendszeresen jelentkeznek és bizonyítottak is.

    – OFF: Majd valamikor utol tudlak érni ts-en?

    2) Ganderel:

    – Minden nevesebb játék ketté szedi a területeket. Az indokot 3D már mondta. Alapból 120-150ms nem sok,de ha hozzá adod a saját interneted lassúságát máris ott van 200-250 ami egy bajnokságon iszonyat nagy hátrányba hozhat. Majd ha lemegy 1-2 év rendszeres versenyekkel akkor jöhet az amit minden e-sport játék megél ami komolyan fut. Egy terem 2 oldalán a 2 csapat 1 szerverre mennek. EU vs NA győzzön a jobbik csapat. Viszont erre a szintre el kell juttatni a játékot ami nem kis feladat a játékosok és a fejlesztők számára.

   • Gandarel
    2013. május 24. - 23:18

    Team Paradigm vs Hhman meccsnél nem volt semmi gond.

   • Gandarel
    2013. május 24. - 23:19

    GW1-ben sem voltunk szétszedve.

   • helosz
    2013. május 25. - 00:32

    Nem szeretném ha vita alakulna ki ebből a témából. Amíg van lehetőségünk vígan vándorolni EU és NA szerverek között addig nincs baj ebből. A gond ott kezdődne ha erre nem lenne lehetőségünk csak új játék beszerzésével. Tehát ha EU-ban nem lenne annyi vagy olyan színvonalú verseny akkor akiket érint azok szépen átvándorolnak NA szerverre. Ha ott pedig akadnak az már az ő egyéni problémájuk ami szintén nem érint engem. Engem maximum annyira érintenek a gw2 versenyek,hogy remélem élvezetes harcokat fogok látni. Ha pedig nem azok maradok továbbra is a DOTA 2 bajnokságok nézésénél.

    U.i.: Feleslegesen meg szerintem ne rágódjunk,hogy minek csináltak EU és NA szerver csoportot. Ezt a fejlesztők tudják. Minekünk csak annyi a feladatunk,hogy eldöntsük hol szeretnék élvezni a játékot.

   • Gandarel
    2013. május 25. - 09:46

    Nem áll szándékomban vitát indítani :D Csak beszélni a témáról.

    Igaz hogy át lehet menni, de oda menni 60g, vissza 60g, és PvP-ből napi 2 copper jön.

    Meg ha átmész NA-ra úgy hogy EU-ban volt 200 tourni wined, NA-ban is kell nyerned 200-at ahhoz hogy újra elkezdj a tournament winért chestet kapni. Így asszem a win bónuszt se kapod meg, de lehet hogy csak a chestet.

    EU vs NA tournit úgy játszották le hogy kaptak ismerősöktől a amcsik EU-s accokat, vagy vettek.

  • 2013. május 24. - 22:34

   helosz :
   Hát ezt sajnos én sem tudom szó nélkül hagyni,pedig engem nem érint.

   Nézők vagyunk, tehát ha követni akarod a bajnokságokat, akkor érint. Azt szeretném, ha tényleg az nyerne, aki a legjobb, de az nem biztos hogy vasárnap a meghívottak közt lesz. Honnan is tudhatnánk ezt még az elején?

   • helosz
    2013. május 25. - 00:20

    Engem mint néző konkrétan nem érint ,hogy kik harcolnak. Nekem az a fontos,hogy élvezetes legyen a közvetítés és pörgős legyen. Azokat érinti konkrétan ez a rendszer akik ténylegesen szeretnék versenyszerűen játszani a gw2-tőt. Előnye és hátránya is van ezeknek a meghívásos rendszereknek…

    Előnye:
    – A játék elindult az e-sport hosszú útján és a versenyek szaporodásával egyre feljebb halad a ranglétrán.
    – Lesz mit nézni annak akit érdekel a verseny.
    – Lehet a közepesen jó játékosoktól is új trükköket ellesni és nem csak a profiktól.

    Hátránya:
    – Nem csak a legjobbak csapnak össze egymással.
    – A jó csapatok nem kapnak lehetőséget a bizonyításra világ színvonalon és nem tudnak bejutni a nagyok közé csak nagy nehezen.
    – Egy idő után ugyan az a 8-16 csapat fog egymással harcolni.
    – Ha mindig ugyan azok játszanak egymás ellen akkor ki ismerik az ellenfelek mozgását/szokásait és el laposodik a verseny.

    Erre a megoldás annyi,hogy X gemért lehetne jelentkezni a NAGYOBB ÉS NEVESEBB versenyekre amik félévente/évente mennének. Ott a friss “jó” csapatok tudnának bizonyítani és ha elvernék a régi megszokott “pro” csapatokat akkor talán bejutnának a meghívásos versenyekre és feldobnák a hangulatát. Viszont ehhez sok időnek kell eltelnie így nincs semmi dolgunk csak várni.

 2. Endrosz
  2013. május 25. - 06:01

  A hírt elsősorban azért raktam ki, mert szeretném, ha figyelmet kapna az sPvP része a játéknak, és ez megüti a “említésre érdemes” szintet. Nemrégiben kerültem vissza a szerkesztőségbe, és lemaradtam a két korábbi bajnokság kihírezéséről. Lehet, hogy gáz a meghívásos formátum ilyen stádiumban, de ez történt(nik) mostanában sPvP fronton. :)

  • 2013. május 25. - 13:41

   Szerintem nagyon jó, ami történik mostanában sPvP fronton. Az külön pozitívum, hogy meglepetésünkre Jon Peters is tiszteletét tette “civilként” a chaten múlt vasárnap és folyamatosan olvasta a nézők reakcióit, közben pedig válaszolt néhány nézői kérdésre.

   Pont azért húztam a szám a meghívásos rendszerre, mert miután kijött a hír valamikor hétfőn az mmorpg.com-on, arról is szó volt benne, hogy jelentkezzen még NA csapat, mert várják őket, miközben a MiM nem tudott semmit az egészről és a post alatti hozzászólásukban jelezték, hogy ők mindenképp ott szeretnének lenni. Szóval eredetileg meg sem hívták őket vagy csak vártak az utolsó pillanatig, hogy hátha jelentkezik NA csapat, és addig halogatták a résztvevők kiválasztását. Nézzétek a dátumokat! 26-án lesz az esemény, a fent linkelt post pedig 23-án jött ki. Eredetileg 20-án jelent meg a post, csak lecserélték az összes commenttel együtt. Szóval ez is hozzátartozik az igazsághoz…

   Egyébként nézni fogom, és nagyon várom.

 3. buritto
  2013. május 25. - 07:46

  Erre a megoldás annyi,hogy X gemért lehetne jelentkezni a NAGYOBB ÉS NEVESEBB versenyekre amik félévente/évente mennének.

  Ezt kár volt leírnod.

  Tegyenek be gw-hez hasonló rendszert és máris megtudhatod kik jók, kik rosszabbak.

 4. Nikolettapaletta
  2013. május 25. - 11:06

  10000 gem :o (kár hogy nem érdekel a pvp :D)

 5. MadPig
  2013. május 25. - 13:08

  még jo hogy majdnem 1 év után vannak bajnokságok…. Kár hogy 3 honapja lerkatam a játékot mert semmit nem lehet csinálni, pvp-nek meg zéro támogatottsága volt

 6. 2013. május 25. - 14:32

  Megvan a válasz, hogy miért nem volt a MiM eredetileg a meghívottak listáján:
  Ezt a bajnokságot kizárólag NA csapatokkal akarták eredetileg lebonyolítani, csak ez nem szerepel a kiírásban sehol.

  Bill Murphy, az mmorpg.com feje egy hozzászólásban tisztázta hogy miért kapott lehetőséget a MiM:
  – They’re included in this one, despite being EU, because we needed to round out the 8, for what it’s worth. Hopefully NA picks up, and we’ll start to have both NA and EU tournaments mixing with wider brackets.

  Szóval annak ellenére, hogy EU csapat, berakták hét NA közé őket, hogy meglegyen a nyolc.
  A gw2guru a hírek szerint több mint 8 NA csapattól kapott jelentkezést. Talán egyszerűbb lett volna segítséget kérni tőlük, miután látszott, hogy nem tudják elérni azokat, akiknek az eventet szervezik.

  Láthatóan a gw2guru jobban boldogul a szervezéssel.

  • 2013. május 27. - 05:31

   Ez jól érzékelteti, hogy NA-ban még nem ért el a játék olyan szintet, hogy egy szolíd bajnokságot lebonyolíthassanak eSports címen.
   Azért ez egy olyan intel, ami alapján kellemetlenül érezhette magát pár ember “odafönt”, és bizonyára erősebb PVP updateket terveztetnek ki.

 7. Gandarel
  2013. május 26. - 21:16

  http://www.twitch.tv/mmorpgcom

  Most kezdődik, és már 4x több a nézettség mint amikor 1 vagy 2 hete az előző tourni volt. Döntő előtt volt ennyi mint most startnál :D

  • eszem
   2013. május 27. - 00:55

   Sleepy – MiM kört érdemes lesz visszanézni :)

   • 2013. május 27. - 00:56

    Nagyon szép küzdelem volt.

   • Shantey
    2013. május 27. - 01:16

    Gyönyörű vagy ahogy felénk mondják, besza-behu. Remélhetőleg a többi meccs is hasonlóan izgalmas marad.

   • helosz
    2013. május 27. - 01:54

    Az én észrevételem,mert elég sok e-sport bajnokságot nézek:
    1) Chat ablak kitakarása egy emblémával sokkal jobban nézne ki.
    2) 720+ és 480 felbontás közötti megoldások jó lenne ha elérhető lenne. (720 pl nálam nem akadozik a többi közvetítésnél,de a 720+ néha igen és sajnos most is ez a helyzet.)

    Magával a rendszerrel 1 gondom van így pár meccs után:
    Ha a közvetítő mozoghatna a mapon szabadon a felülnézetes módon és forgathatná a kamerát jobban lehetne közvetíteni és élvezetesebb lenne a meccs nézés. Viszont ezt nem tudom mennyire lenne nehéz megoldani. Ezt csak azért mondom,mert a felülnézetes módon ha a kamera állás alá befutnak akkor nem jól tudják mutatni a teljes csatát,mert dönteni kell a következő lehetőségek közül:
    – Játékos nézet–> Nem gyönyörködteti annyira a szemet mint a felülnézetes mód.
    – Fix állás–> Amiért fix nem tudja fordítani a csata nézési szögét és így ha befutnak a kamera állás alá lehet dönteni arról,hogy
    = szép módon felülről mutatja aminek a hátránya,hogy nem látni a teljes területet csak 1 kicsit, ha a kamera állás alatt van ÉS ha valami útba kerül a csata és a kamera között már nem látni semmit.
    = Játékos nézet

    Viszont ezt remélem megtudják oldani a későbbiekben és gyönyörű közvetítéseket láthatunk.

 8. Brock Samson
  2013. május 27. - 01:24

  Jol harcolt EU, csak ezeket a kisse butuska amcsi kommentatorokat le kellett halkitanom, mert semmifele profizmust nem mutattak. Egyreszt casterkent legalabb a semlegessel latszatat illene fenntartaniuk, masreszt nem tul tajekozottak: meglepodtek, hogy az EU csapat kieste utan az emberek tavoznak a streambol, de az nem jutott el az agyukig, hogy Europaban mar elmult ejfel is, naluk meg holnap nemzeti unnep van.

  • Shantey
   2013. május 27. - 01:34

   Vagy mesmer blink és portal összetévesztése, meg egyéb balesetek, de majd belejönnek. Ettől függetlenül élvezetes volt.

  • Endrosz
   2013. május 27. - 01:52

   Nekem az “tetszett”, amikor a Gurus döntőben Groucho nem ismerte fel, hogy staffos a Gents egyik eléje, magyarázta, hogy milyen dagger buildje van… >< És a humoraérzéke is zéró, nem tud szórakoztatni. Legalább a másik, Blu, az néha villant egy kis humort.

  • 2013. május 27. - 03:50

   Egyértelmű hogy péntekre és szombatra kellene ezeket az eseményeket tenni, ahogy más esports versenyeket szokás. Az elődöntőt és döntőt esetleg lehet vasárnapra, ha nem fér bele a szombatba, de vasárnap a Twitch szerverekkel rendszeresen problémák vannak, meg ugye nem tarthat hajnalig az EU hétfők miatt.

   Ha az első két órát nem töketlenkedték volna el, akkor nem megy el a nézők egy része, de sajnos a jó meccsek is eleve éjfél körül kezdődtek. Sleepy vs MiM miatt tényleg érdemes volt maradni, mindhárom gyönyörű volt.

   Végül szerintem jól sült el, hogy Sleepy vs PZ döntő lett. Teljes MiM ellen biztosan sokkal nehezebb dolguk lett volna, de így legalább NA team nyerte a bajnokságot, amit nekik rendeztek. Talán ez adott egy kis önbizalmat a döglődő NA scene-nek.

   Nekem a játék hangja végig túl halk volt. Nagyon zavart, hogy általában nem hallottam a skilleket, főleg amikor nagyobb összecsapás volt. Néha azt sem tudtam, mi történik. Az animációk helyett ilyenkor mindig a fülemre figyelek, szóval ez kegyetlenül zavart.

   Rosszabbra számítottam. Az általam vártnál sokkal jobb meccsek megmentették.

 9. Endrosz
  2013. május 27. - 08:38

  helosz :

  Az én észrevételem,mert elég sok e-sport bajnokságot nézek:

  Viszont ezt remélem megtudják oldani a későbbiekben és gyönyörű közvetítéseket láthatunk.

  Szerintem teljesen korrekt dolgokat írsz, örülnék neki, ha beírnád a hivatalos fórumra is: https://forum-en.guildwars2.com/forum/game/suggestions Még ha nem is játszol, az accod csak megvan. :)

  • helosz
   2013. május 27. - 12:00

   Néha néha játszok ,de az angol tudásom nincs meg,hogy normálisan megírjam nekik a fórumon. :D

 10. 2013. május 27. - 09:02

  Sajnos nem tudtam végignézni, amit láttam szerintem jó volt.
  Az angol tudásom elég sekélyes, de olyan gyorsan beszéltek, hogy esélyem se volt megérteni. XD Sleepes mesmer egy hipster. Olyan ocsmány volt, hogy az már szép. :D Aim-os vigil cuccos guardian már-már félisten szinten nyomta, csak hát nem ment a cap. De amúgy nem értem, néhány player egy csapaton belül csak szüttyögött, míg a másik meg pörgött mint állat. Az se tetszett, hogy volt akik eltrollkodták a build bemutatást az elején. Legközelebb szólhatnának nekik, hogy ha már “lencsevégre kerülnek”, igyekezzenek viselkedni.

  Jah, másik: Kajak egy warri se volt? Egy kör erejéig mintha láttam volna egyet, de a srác le is cserélte, mert nagyon alázták. Szerintem ezen elgondolkozhatnának a fejlesztő urak/hölgyek.

  • Brock Samson
   2013. május 27. - 10:54

   Elegg keves a variacio, ahogy en lattam, aprosagok, kis otletek sokat szamitanak. Javitsatok ki, de en valahogy igy lattam:
   – Guardian kotelezo, irgalmatlan bunkermegatank builddel.
   – Mesmer kb. minden csapatban kotelezo, buildek valtoznak de mintha burst lenne a leggyakoribb. Portal iszonyat fontos es hasznos.
   – Engineer is elofordul, legtobb HGH builden.
   – Elementalist, foleg tank/supporton, bar egy ket dps is feltunik.
   – Ranger es necro neha akad, majdnem mindig bunker builden.
   – Warrior, thief nagyon nagyon elvetve van.

   • Shantey
    2013. május 27. - 12:59

    Az OP engi miatt (HGH granade) most a necro is közkedvelt lett, amit a legvégén PZ csapatnál hiányoltak is, hogy necro barátunk nem használt Epidemicet 2 engi ellenére sem. WHY?! Így borítékolva volt, hogy a tömegbunyókat nem tudják megnyerni, ráadásul Sleepy mesmer játékosa valami zseniálisan gusztustalan módon játszott, nagy kedvenc lett a portal ress trükkjeivel és a remek blink használattal.
    Ranger meg állat, nem értem miért nem használták, de Brock jól vázolta. Guardian és mesmer kötelező, ele és engi erősen ajánlott a remek “damage potential” miatt (szépen magyarul?), utóbbi miatt meg végre a necro is előtérbe került egy cseppet. Thief igaz nagy sebzést okoz, de minden más is és aoe-ben, warrior meg úgy szar ahogy van. Pont.

   • Brock Samson
    2013. május 27. - 19:48

    Asszem Cutie-nak hivtak a mesmerjuket. Neztem mit muvel es egyszerre folytottam volna meg es tapsoltam neki. Zsenialisan sunyi volt, a mesmert mint kasztot valahogy ilyen mocsadeknak kepzeltem el a legelejen.

    Blink hasznalatban gondolom sok gyakorlas es helysimeret is benne van, tudni kell melyek azok a pontok ahol mukodni is fog es megadja az elonyt.

 11. misi
  2013. május 27. - 12:24

  Sziasztok kapok a lehetőségen hogy pvp-ről van szó , tpvp csapatba keresek 5 ik embert . elvárások ts és elég tapasztalat pl : ( rank 30+ ) . akit érdekel az vegyen fel : ( misi.4796 ) .

 12. Xtremist
  2013. május 27. - 13:05

  Jelenleg az a probléma, hogy gyakorlatilag 1-2 kiemelt pillanattól és a kezdeti taktikai megmozdulástól, illetve guild rushtól (ami jelenleg a legjobb mechanika pvp-ben) eltekintve a meccsek egy átlag szemlélő számára követhetetlenek. Hell, kezdetektől játszom (december óta csak pvp-t, meg max a living storyt), de amikor pl a keepnél 3-4 ember összejön, semmit nem lehet látni csak az effekteket, hogy ki castolta el stb. azt már nem, nagy összevisszaság az egész (belinkelhetek erről egy screenshotot).
  Addig pedig nem lesz e-sport, amíg nem vonz nézőket és ezáltal szponzorokat (3.5-4K az nem nézőszám úgy, hogy már a harmadik torna megy le pedig néztem mind a 3-at, még a csapatokat sem tudták összeszedni csak NA-ból).
  Természetesen játék közben nyilván más a dolog, lévén aktívan részese vagy a történéseknek de most a nézhetőségre koncentráltam a mondandómat.
  WvWvW-ből jobb közvetítéseket lehetne kreálni ezerszer, kár, hogy nagy zerg rush az egész és nincs meg az a kiegyenlítettség, mint sPvP-ben.
  Az tetszik, hogy az ANetes fiúk ott vannak a közvetítéseken és helyeselnek, hogy mi jó vagy mi nem jó, így leviszik a particle effekteket meg úgy, de ezidáig nem történt semmi ez irányba.
  Az pedig külön érdekes megjegyzése volt Jon-nak, amikor a Guru tornán kikapott a TP, mert lejárt a timer és egyből benyögte chatre, hogy esetleg meg kéne szüntetni a timert.
  Kicsit sem volt elfogult TP irányába, pedig TP csak simán elcseszte, látták ők is az időt, ez van, elkéstek és kiestek, legalább visszavesznek az arcukból.
  Amúgy én pl hamar meguntam Blu meg Grouch közvetítését és átmentem a német jianji által közvetített streamre, mérföldekkel jobb volt.

  • Gandarel
   2013. május 27. - 16:43

   *Guild rush az egy PvE program, lord rush amire te gondolsz :D

   • Xtremist
    2013. május 27. - 16:47

    Jah, igaz kevertem, de menstégemre legyen mondva, hogy nem sokat aludtam és melóból írtam.:)

 13. Xtremist
  2013. május 27. - 17:51

  Akit érdekel az este legjobb meccse, itt megnézheti angolul.

 14. Xtremist
  2013. május 27. - 17:54

  Ez a finálé, ami vicces mert nem ezt linkeltem be!:)
  Mindegy, itt a youtube acc alatt akit érdekel megkeresheti a TS vs MiM meccset.:)

 15. aaa
  2013. május 27. - 19:45

  hol lehet visszanézni, vki tudja esetleg?

  • Gandarel
   2013. május 27. - 19:57

   Gandarel :
   http://www.twitch.tv/mmorpgcom
   Most kezdődik, és már 4x több a nézettség mint amikor 1 vagy 2 hete az előző tourni volt. Döntő előtt volt ennyi mint most startnál :D

   Ugyanitt megtalálod, jobb oldalon chat fölött a videó fülre kattintva. Asszem a semi final-ból a legelső meccs az amiről mindenki beszél, ha így könnyebb :P Made in Meta vs Team Sleepy

  • 2013. május 27. - 20:19

   http://www.twitch.tv/mmorpgcom/b/408643113

   Ez a teljes adás. 3 óra 15 percnél kezdődik a “lényeg”, de vannak külön highlight-ok is a videólistában, amiket ebből emeltek ki.

 1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: