Reklámok
Kezdőlap > Interjúk a GW2-vel kapcsolatban > Colin Johanson interjú – Gamingbolt; 1. rész

Colin Johanson interjú – Gamingbolt; 1. rész

A Guild Wars 2 kezdeti fogadtatása csodálatos volt, az eladási adatok nagyszerűek voltak és az átlag Metacritic pont is elég magas volt. Hogyan éreztél ezek miatt? Elégedett vagy azzal, ahogyan a játék teljesít?

Rendkívül boldog vagyok. Hogy őszinte legyek, úgy gondolom, hogy mindig vártuk valamennyire, hogy egy-egy bejelentés mennyire lesz népszerű, de a várakozásainkat mindig túlszárnyalta a valóság. A vártnál több ember volt a bétáinkon, többen játszottak már az első nap és többen vették meg azóta is a játékot.  A legutóbbi nagy novemberi hétvégénken – a hétvége csúcspontján, a teljes szerver sávszélességünk 90%-át használtuk, mivel ekkora volt az igény a belépő játékosok részéről. Elképesztő volt ezt látni. Nem feltétlenül vártuk, hogy ekkora lesz és továbbra is növekszünk. Elképesztő látni, ahogy rövid idő alatt mennyire beleszeretnek a játékosok a játékba.

 

Van olyan, amit megbántál, a fejlesztéssel kapcsolatban? Úgy értem, nyilván nincs túl sok ilyen mivel, nos, elég jó játékot adtatok ki. De van olyan dolog, amit ha lenne lehetőséged újracsinálni, másképp tennéd?

Hát tudod, mindig ott van az idő faktor. Öt évet töltöttünk a játékkal és ez igazán hosszú idő bármilyen projektre.  A játékiparban ennyi ideig dolgozni valamin, eonoknak számít. Tudod, a játék kijött és minden nap játszom vele és mindennap találok benne valamit. Mindig vannak apróságok, amik kilógnak – ‘Ó, ezt csinálhattuk volna jobban is!’ Ha még egy javítást csináltunk volna, akkor ez látványosabb is lehetett volna. Mindig vannak ilyen apróságok, amit megcsináltunk volna, ha lett volna még egy kis időnk. De őszintén, akár tíz évig is ülhettünk és dolgozhattunk volna rajta, sosem jelenítjük meg és talán még akkor sem lennénk boldogok. [Nevet] Szóval nehéz megmondani.

Végeredményben úgy gondolom, hogy nagyon jó munkát végeztünk, egy egész biztos játékot adtunk ki. Természetesen vannak olyan területek, amelyeket még fejlesztetnünk kell és plusz dolgokat kell hozzájuk adnunk. A PvP az egyik ilyen nagy dolog számomra. Tudjuk, hogy vannak olyan elemek, amelyeket el kell készítenünk, hogy ott tartson a PvP, ahol mi azt tudni szeretnénk. Olyan elemek, amik nem voltak benn megjelenéskor, ezek egy részét már hozzáadtuk azóta, egy másik részén pedig most dolgozik a csapat. Szóval ez az egyik nagyobb dolog számomra, hogy a versenyszerű PvP-t bővítsük.

Ha már a frissítési folyamatról beszélünk – az online játékok egyik szépsége, hogy folyamatosan lehet őket frissíteni. De a folyamatos frissítéseken kívül, vannak terveitek nagyobb kiegészítőkre, dolgoztok már ilyenen?

Igen, igen, dolgozunk egy nagyobb kiegészítőn. De erre még nem igazán van időbeosztásunk. A fő célunk most, ahogy a legtöbb cégnek,  az élő frissítések. Van egy kis csapatunk, akik a kiegészítőkön és hasonlókon dolgoznak. De a fő célunk, amit csinálni akartunk, egy olyan dolog, amit egy MMO sem tett még meg, miután megjelent. Ez pedig nem más, minthogy minden egyes hónapban óriási frissítéseket adunk a játékhoz, amitől a játékosok úgy érzik, hogy havidíjat fizetnek, azután minden negyedik-ötödik hónapban akkora tartalmat kapnak a játékba való belépéskor, ami megfelel egy kiegészítőnek.

Volt egy hatalmas Halloween frissítésünk októberben, most volt egy másik nagyobb novemberben, jön egy hatalmas karácsonyi frissítés decemberben és ezek mindegyike nagyon jól zajlott, decemberben pedig azt hiszem nagyon izgatottak lesznek az emberek. Azonban a januári és februári frissítések lesznek az eddigi legnagyobbak. Konkrétan ezek nagyobbak lesznek, mint az októberi, novemberi és a decemberi frissítések összesen. Úgy gondolom, hogy amikor a játékosok látják majd, hogy havidíj nélkül is mennyi tartalmat kapnak januárban és februárban, el lesznek ájulva. Ez a két hónap összesen gyakorlatilag meg fog felelni egy kiegészítőnyi tartalomnak, és mindez ingyen.

Szuper! Rendben, ezek jó dolgoknak látszanak. De mi a helyzet a fizetős kiegészítőkkel – mivel a Guild Wars 1-nél volt pár ilyen – lesz ilyen egyáltalán a Guild Wars 2-ben, vagy csak ingyenes frissítések lesznek?

Lesznek fizetős kiegészítők. A Guild Wars 1-esek elég nagyon voltak és minden hatodik hónapban jöttek. Azt hiszem a Guild Wars 2 esetében nem lesznek ilyen gyakran. Rendkívül nehéz minden hatodik hónapban egy kiegészítőn dolgozni, aztán a következőn, majd az azt követőn, anélkül, hogy ki ne égnének. Úgy gondolom, hogy inkább a havi élő frissítésekre fogunk koncentrálni, mivel így láthatjuk, hogy a játék mely részeit kell jobbá tennünk és igen, a nagy kiegészítők valamivel nagyobb időközönként fognak jönni. Hogy onnan nagyobb mértékben tudjuk bővíteni a játékot. De természetesen lesznek fizetős kiegészítők.

Kíváncsi lennék, hogy honnan merítettetek inspirációt a Guild Wars 2-höz. Főleg más játékokból, vagy más médiumukból is, mint az irodalom, művészet vagy a filmek?

Szinte minden inspirál minket. Úgy gondolom, hogy ha valamin öt évig dolgozol, akkor nem korlátozhatod magad csak egy műfajra. Annyi dologhoz kell kötnöd magad, amennyihez csak tudod. Vannak olyanok, akiket a gyerekeik által nézett rajzfilmek inspirálnak aztán amikor bejönnek dolgozni, akkor azt mondják ‘Csinálnunk kell valami olyat mint a Yo Gabba Gabba!’ én meg ‘Aha, nem hiszem, hogy ez jó ötlet. Nem kellene megcsinálnunk.’ [Nevet] Tudod, minden nap valami más inspirálja az embereket a cégben – a könyvek amiket olvasnak, a filmek amiket néznek, a műsorok amiket kedvelnek. Mind megtalálják a módját, hogy ezek egy kicsit hatással legyenek a játékra. Természetesen azok a játékok, amikkel játszunk szintén hatással vannak ránk, ha egy játékban van egy mechanizmus, amire azt mondjuk ‘Ez nem igazán illik a mi játékunkba, de megcsinálhatjuk Guild Wars 2-esre, hogy valami különleges legyen a játékunkban.’ Ilyenkor természetesen ezeket is átvesszük.

Ez mindenkire igaz. Mindenki folyamatosan kapja az inspirációt a körülötte lévő dolgokból, ezeket pedig felhasználják, hogy haladjanak azzal a dologgal, amit éppen építenek. Úgy gondolom, hogy mint játékfejlesztőknek és különösen játéktervezőknek és íróknak, a legjobb inspiráció, amit találhatunk, azok a karakterek, akik bekerülnek a játékba. Ha ezeket a karaktereket élettapasztalatok és általad ismert emberek alapján írod meg és képes vagy ezeket a történetbe illeszteni, akkor gyakran ezek lesznek a tartalom legerősebb elemei. Erre a munkára biztatjuk a csapatunkat. Különösen ha később jobb történeteket szeretnénk elmesélni, mint tettük azt a múltban.

Van valami konkrétum is? Vissza tudsz emlékezni egy olyan dologra, amely inspirált téged a Guild Wars 2-vel kapcsolatban? Van olyan, amire azt mondanád ‘Ja, ez volt a legnagyobb befolyásoló erő’?

A world vs world rendszerünket mondanám. A WvW-nket nagyban inspirálta a régi Dark Age of Camelot Realm vs Realm rendszere.  Sokaknak azok közül, akik itt dolgoznak a Dark Age of Camelot volt a kedvenc játékuk, és azt a realm vs realm tette igazán elképesztővé és lenyűgözővé. Rengeteg inspirációt nyertünk abból a rendszerből, ahol három oldal harcolt folyamatosan és az erejüknek megfelelően cserélődtek egy hatalmas PvP területen. Vettük ezt és beleraktuk a saját Guild Wars 2-es csavarunkat. Ez olyan dolog, aminél próbáltuk a legjobb elemeket átvenni, majd egyedivé és Guild Wars 2-vé varázsolni.

Februárban pedig rengeteg bővítést fogunk végrehajtani a WvW területen, hogy az élményt még Guild Wars 2-esebbé tegyük. De ez valóban olyan terület, ahol rengeteg inspirációt kaptunk egy másik játékból, aztán persze ráépítettünk, hogy még többet hozzunk ki belőle.

Úgy tűnik, hogy a PvP nagy célterület. De úgy gondolom, hogy az ami tényleg lenyűgöző a Guild Wars 2-ben, és ami szerintem igazán egyedi az MMORPG műfajban, az az, ahogyan a választásokat és következményeket bemutatjátok a játékosoknak. Úgy értem, hogy ilyen dolgot inkább egy hardcore egyszemélyes játékban szoktunk meg. Nehéz volt ezt a rendszert működésre bírni egy MMO-ban?

[Nevet] Igen, szerintem ez az, ami meghatározza az egyszemélyes RPG műfajt, az igazán jó RPG-knek megvan az a tulajdonságuk, amiről beszélünk. Ezzel tűnnek ki igazán. Úgy érezheted, hogy a döntéseid tényleg számítanak. Ezt megcsinálni egy egyszemélyes játékban bonyolult, de meglehet és sok hozadéka van.

Ezt megcsinálni egy többjátékos játékban sokkal, sokkal bonyolultabb, csupán azért, mert számításba kell venned minden döntést, amit a különböző játékosok meghozhatnak. Úgy kell megcsinálnod, hogy ne egymással versenyezzenek, hanem kiegészítsék egymást. Tervezői szemszögből ez igazán kihívásokkal teli feladat. Át kell gondolnod, hogy minden döntés, amit a tervezői oldalon meghozol, az működik. Ezért olyan rendszereket kellett létrehoznunk, mint például a személyes történetben az, hogy ha magaddal viszel egy barátot, aki ugyanazon a lépcsőfokon van, akkor választhatja azt, amit te, vagy a másik lehetőség mellett is dönthet. Ha nem ugyanazon a lépcsőfokon vagytok, akkor vannak bizonyos korlátozások, például, hogy nem látja a barátod a választási lehetőségeket, de úgy érzi, hogy a teljes tartalmat átéli.

Tehát egyértelműen bonyolultabbá teszi a dolgokat, de úgy gondolom, hogy a végeredmény miatt megéri és ez egy olyan dolog, amit a kiegészítőinkbe is szeretnénk tovább vinni, bővíteni a történetet és a karaktereket. Szerintem még jobban is tudjuk majd csinálni. Azt szeretnénk, ha az emberek nem csak egy MMO-ként tekintetnének a Guild Wars 2-re, azt akarjuk nekik mondani, hogy ‘Ez a legjobb létező RPG, és az csak bónusz, hogy a legjobb RPG-t a barátaiddal játszhatod.’ Ha sikerül olyan történetet összeállítanunk, amire mindenki úgy tekint vissza, hogy ‘Ez a legjobb RPG történet, amit valaha megtapasztaltam’ akkor ez kell, hogy legyen a célunk, történetet kell mesélnünk és választási lehetőségeket kell nyújtanunk.

Úgy tűnik, hogy egyrészt ezek az egyedi megoldások azok, amik igazán bejönnek a Guild Wars 2 közösség számára. De amikor olyan műfajokkal dolgoztok, mint az RPG és az MMORPG, amelyekkel kapcsolatban oly sok sztereotípia van, mennyire nehéz kreatívnak és innovatívnak lenni?

Nem mondanám, hogy nehéz volt kreatívnak és innovatívnak lennünk. Úgy gondolom, hogy a kihívás inkább az volt, hogy az emberek elfogadják azt, hogy a kreativitás és az innováció elfogadható egy MMO-ban. Szerintem te mondtad a legjobban, rengeteg a sztereotípia. Amikor az emberek meghallják azt a szót, hogy ‘MMO’, akkor nagyon határozott elképzeléseik vannak a játékról. Mondják, hogy ‘annak a játéknak nem lesz története’ vagy ‘csak grindolni kell majd benne’ vagy ‘folyamatosan más játékosokkal kell majd harcolnom, mindig más játékosokkal kell versengenem’ vagy ‘nem játszhatok úgy másokkal, hogy valaki ne állna az utamba’.

Tényleg sok elképzelés van az MMO műfajjal kapcsolatban. Próbálni elfogadtatni az emberekkel, hogy olyan játékot akarsz készíteni, ami nem tartalmazza ezek valamelyikét, az nagyon nehéz dolog. Szerettünk volna egy nagy, nyitott, élő világot és emlékszem, amikor először béta teszteltük a játékot, vagy sokkal inkább amikor a cégen belül alfa teszteltünk, behoztunk egy rakás tesztelőt, beraktuk a karaktereiket a nyitott világba és azt mondtuk ‘Rendben! Játszatok!’ Ők meg megfordultak és azt mondták ‘Merre menjek? Nincsen küldetésem, ami elmondaná, hogy menjek ide, majd oda, végül amoda.’ Erre azt mondtam, ‘Nyugodtan mászkálj csak a világban’. Erre azt válaszolta ‘Nem értem. Csak mászkáljak és akkor találhatok dolgokat?’ Én meg mondtam, hogy ‘Persze! Játszd csak a játékot!’ Konkrétan évekig tartott, míg útmutatásokat, üzeneteket helyeztünk el a játékban. Mindezt azért, mert az emberek már annyi évet eltöltöttek lineáris, sima világokban, ahol nem volt meg nekik ez a nyitott világ, hogy már nincs is felfedezési érzékük.

Már az elején tudtuk, hogy építeni szeretnénk erre. De megértetni és elfogadtatni ezt az emberekkel nagyon kemény feladat volt.

Érdekes. Ahogy említetted, ezek az alfa tesztelők sok segítséget igényeltek játék közben. Arra gondolok, hogy rengeteg írásban feljön ez a téma, különösen az online újságírásban – hogy manapság milyen könnyűek a játékok. Túl sok bennük a segítség. Az emberek visszagondolnak a SNES-es időkre ‘Igen, azok a játékok nehezek voltak!’. Hogyan kellett egyensúlyoznotok a Guild Wars 2 nehézségét, hogy ennyi embernek megfeleljetek, elérhető mégis kihívásokkal teli legyen?

Igen, ez nagyon nehéz. Ezen még most is sokat dolgozunk – úgy kell gondolkodnunk, hogy legyenek kihívások a nagyon jó játékosok számára, de az új játékosok is érezhessék azt, hogy minden nap be tudnak lépni és rengeteg dolgot tudnak csinálni. Ahogy minden hónapban frissítjük a játékot, úgy dolgozunk ezen is, hogy minden játékosnak legyen mit csinálnia.

Úgy gondolom, hogy a legnehezebb dolog egy MMO-ban az, ha sikeres MMO-t akarsz, hogy elérhetővé tedd a casual játékosok számára, ugyanakkor elég mélynek és gazdagnak kell lenned, hogy a jobb játékosok is évekig játszhassanak és még akkor is találjanak felfedezni valót a játékban és növekedhessenek. Ez nagyon, nagyon óvatos egyensúlyozást igényel. Úgy értem, mindig ott van a kockázat, hogy felbosszantod a casual játékosokat, ha túl hardcore a játék, valamint az a kockázat is, hogy a naponta játszó hardcore játékosokat bosszantod fel, ha a játék túl casual.

Ez egyértelműen nagy kihívás. Rengeteg MMO van, amelyek vagy az egyik vagy a másik kategóriába esnek. Vagy nagyon causal játékok, vagy nagyon réteg játékok, amiket csak az igazán hardcore játékosok tudnak hosszú, hosszú ideig játszani, de ezek a játékok nem tudják bevonzani a casual közönséget, mivel a játék nem elég megközelíthető, nem elég casual. Úgy gondolom, hogy a Guild Wars 2-vel eddig nagyon jó munkát végeztünk, valamennyire áthidaljuk a rést a két dolog között egy olyan játékkal amelybe a casual játékosok könnyen beleugorhatnak és szórakozhatnak, de mélységet is nyújtunk azoknak a játékosoknak, akiknek erre van igényük. Ahogy tovább építjük a játékot, biztosítani fogjuk, hogy mindkét csoportnak elegendő tartalom legyen a játékban.

Folytatása következik …

Eredeti cikk: Gamingbolt.com

Reklámok
 1. 2012. december 13. - 07:02

  Teljes szerkezeti átdolgozásokra lenne szükség, hogy alapjáraton játszható maradjon a játék.
  Hiába raknak be új contenteket, ha azok gyakorlatilag halva születnek, mint a legutóbbi sziget.
  Nincs mélysége semminek… :/

 2. kindzsal
  2012. december 13. - 08:18

  “ami szerintem igazán egyedi az MMORPG műfajban, az az, ahogyan a választásokat és következményeket bemutatjátok a játékosoknak.”

  Engem ez a mondat lepett meg. Komolyan mondom rohejes…valasztas meg, hogy sulya van annak. Witcherben abban van sulya a dontesednek, meg talan egy mass effectben is es MMO peldat is hozzak ott az SW:TOR. Itt a valasztasod egy szep illuzio (donthetsz kt szerzel meg szvoetsegesnek, de a vegen ugyis ott van mind…) mert “minden ut romaba vezet”. Komolyan nem akarok mar tiszta negativ lenni folyamatosan, de ez az ember ugy mesel a jatekrol es annak vilagarol es a benne levo tortenesekrol mintha spanyol viasz lenne a jateka (nem gond ha nem, de ne allitsa mar be ugy mintha ok krealtak volna az MMO-t, mint mufajt). A tortenete is igazi faek, egy fostalicska…aaaa nem lattam vagy olvastam meg ezerszer barmelyik tucat konyvben/filmben ezt az egeszet. A karekterek is sulytalanok szoval ezen a teren van hova fejlodniuk, mert ez a “jo a gonosz de mi osszefogunk es a utolso epicfightban lenyomjuk a gonosz ellenseget akinek a celja nem mas mint a pusztitas (watchmen inteligens fogonosza klasszisokkal jobb es ertheto amit akar szoval pro) aztan a vegen jon az epic fight 5 perc–> 2222222222222222.

  Nem tudom amugy ki ez a srac, de biztos valami kommunikacios menedzser vagy ilyesmi lehet mert ennyi fel igazsagot amit osszehord mint a valtozo vilag meg az, (mar ha forditas helyes) hogy sandbox a jatek pont itt volt errol egy cikk nem is olyan regen, hogy azert “annyira nem is”.

  Szoval koszi a forditast, de szamomra ez valami elkepeszto nagy reklam duma igy karacsony elott ami majd velhetoen nehany 10k darabbal noveli a szamot az eladasokban.

  • 2012. december 13. - 09:10

   Egen, én sem értem, hogy itt miről beszélnek… Van azért választás a sztoriban – a karaktergenerálás alatt, aminek annyi lesz a következménye, hogy változatosabb az első harmada, meg még párszor a sztori során, ami a másodk harmadot teszi kicsit változatosabbá, de hogy ezeknek súlya lenne, az eléggé nagyzoló kijelentés. Egyébként SWTOR-ban sem volt súlya, mert az, hogy milyen volt a jellemed, ott sem számított semmit (max annyit, hogy másfajta felszerelést vehettél, aminek semmi köze a sztorihoz). Ahogy itt sem, a jellemnek az égvilágon semmi szerepe. Ráadásul a sztoriban nem alakíthatod a jellemed, mivel nincsenek válaszlehetőségek, magától beszél a sablonkaraktered… Nekem pl. már elegem van abból, hogy mindenki hős. Nornnál még elmegy, mert nekik ez az életfelfogásuk, bár ott is megremeg a szemöldököm, valahányszor már megint hősnek szólítanak… De nemrég akartam indítani egy nekromantát, és a kezdő filmecskében arról beszél a karakterem, hogy na most ő kimegy a faluba és segít az elesetteken… Szóval nem értem, milyen választásról beszélnek…

   • kindzsal
    2012. december 13. - 09:24

    Jogos, maskepp fogalmazok a donteseimnek (megolni eletben hagyni, felrobbantani vagy eppen nem) voltak utozongei akar egy nyomorult level formajaban. Visszaterve tenyleg az sem erdekelne , ha nem lehetne valasztani de a sztroi foldbedongolo legyen csavaros, arulassal teli, tudom ez nem egy darkfantasy, de ettol meg lehetne benne izgalom.

   • 2012. december 13. - 09:46

    Igen, azok a levelek hangulatosak voltak.:) Az SWTOR sztori szempontjából szerintem is sokkal jobb (még úgy is, hogy a végkifejlet szempontjából nem volt következménye a döntéseknek, azért mégis voltak döntések, amiken sokat gondolkodtam, nem csak simán full light vagy dark side-ra mentem), játéktechnikai szempontból okozott nekem szinte minden téren csalódást. A GW2 kicsit mintha fordítva lenne, magával a játékkal nem sok bajom van, a sztori volt a csalódás.

   • MaDFoX
    2012. december 13. - 09:48

    Mindezt természetesen masszív multiplayer keretek közt és természetesen statikus változásokkal a világ egészére!
    Szuper lenne, csak ilyen legfeljebb EVE-ben létezik, vagy ott sem…
    Gondold csak végig nagy vonalakban:
    *A játékos a csillogó páncélú hős megvédi a falut a támadó hordáktól megöli azok gaz és elfajzott vezetőjét reáomlasztva a koszhadt putriját.
    *B játékos elvetemült gonosz, megöli riválisát, majd elfoglalja a hordák trónját és aljasul felprédálja a falut, felgyújtva és erőszakolva, a védőket egyenként szögelve fel a szélmalom füstölgő romjaira.
    *C játékos ívben szarik minderre, csak nem érti miért romokat és hullákat talál mindenfelé…

   • kindzsal
    2012. december 13. - 09:54

    Miert? a 8 eves WoWban is van phasing. Szoval technikailag megoldhato lenne.

    “A GW2 kicsit mintha fordítva lenne, magával a játékkal nem sok bajom van, a sztori volt a csalódás.” – egyet ertek itt is osszesen annyi a bajom, amit irtam fentebb, hogy ezt ugy allitja be mintha minimum egy Kotor 1-et jatszottam volna vegig.

   • Aladár
    2012. december 13. - 13:54

    Sok minden megoldható lenne, itt vagy a fantázia hiányával van gond, vagy valakik megkötik a fejlesztők kezét fölülről (nem adunk ki ilyen játékot, mert az biztos bukás lenne).

    Nemtom, egy RPG szerintem minimum így néz ki:
    Gyerekként kezded a faluban, felnőtteket üldözöl, kutyákkal játszol és kitanulsz mesterségeket (mint a Fable 1 ben pl).
    Kasztokat lehet kidobni a kukába, unalmas már és eleve idegesítő, hogy megkötik a kezed. Majd ingame szépen csatlakozol a vadászok céhéhez, mágusokhoz, amihez akarsz, és így fejleszted a karaktered, hogy lvl 80-ra ne csak egy hatszázadik másolat legyél, hanem tényleg bizonyos szinten egyedi karakter.

    Anno a WoWban 12 évesen még elhittem, hogy itt tényleg hú meg há micsoda fejlődés lesz tapasztalható mire én is ‘nagy’ leszek, ma már nem vernek át.

    Bár az egész’ MMORPG’ piac annyira leegyszerűsödik, hogy kb értelmét is veszti. Inkább küzdenék meg dolgokért keményen, minthogy olyan játékba öljem az időmet amibe kb felesleges, hiszen már a leglényegesebb elemek (a karakter fejlesztése, egyedivé tétele) is kiveszőben van belőlük. Akkor meg mit akarunk itt választást, meg hatást a környezetünkre?:)

    Tök jó lenne ez a “jó – rossz” oldal is, ergo döntéseidtől függően állnak hozzád bizonyos városok NPCI, pl, ha legyilkolod a gyerekeket, akkor nem fognak szeretni (harcban állsz adott várossal) s így tovább. Ehhez csak egy kis fantázia kellene, úgy megtervezni a játékot, hogy az működőképes legyen.

    Az eventrendszer felhasználása külön vicc. Ez az egész krva jó alapot adna egy éjszaka/nappal ciklus megalkotására (pl éjszaka más eventek, más szörnyek jönnek, stb..) ERRE ERRE MIT csinálnak? Bazz, idő sincs a játékban, ez a bolygó kb 10 perc alatt megkerüli a saját tengelyét. Áh..

   • 2012. december 15. - 08:14

    Teljesen egyet értek veled, Aladár.

 3. sothor
  2012. december 13. - 08:23

  Lehet, hogy én vagyok az igénytelen, de nekem annyi bajom van ezzel a játékkal mint bármelyik másikkal. Nem GW1eztem soha, az mmo tábor másik pólusát erősítettem éveken keresztül, így alapból más szemszögből néztem a GW2t még a megjelenés előtt. Nem a hype miatt vettem meg, hanem mert szerettem volna egy free2play alternatívát, egy a W*W- tól nagy mértékben eltérő alternatívát, méghozzá egyetlen globális cél miatt: hogy játsszak, hogy ne unatkozzak.

  Ezt pedig számomra meg is adta a GW2, függetlenül a lagfest eventektől és egyéb olyan dolgoktól amelyekért más játékos képesek napokon át hőzöngeni. Másnapra én már megfeledkeztem a problémákról, toltam tovább és értékesen kitöltöttem minden percet a játékban. Igaz, hogy kizárólag pve beállítottsággal rendelkezem, és egy olyan guilddel ami ezt az igényt ki is tudja elégíteni, ebből adódóan pedig sosem unatkoztam.

  Számomra a játék mélysége annyit tesz, hogy mindig van hova “leásnom”, és mire elfogynak az ilyen tartalmi tényezők, addigra remélem jönnek az újak, hogy továbbra se kelljen azért kilogolnom, mert nem tudok mit csinálni, csak pózolni LA-ban.

  Mindent összevetve a GW2 éppolyan jó mmo mint a többi JÓ mmo, és pontosan annyira hibás és rossz mint emlegetett társai. Aki fél év után már nem bírja idegekkel a negatívumokat, az lazítson, lesz tán még rosszabb is. Vagy nem. Kiderül, ilyenek az mmorpg- k.

  Sry a wall of textért, további jó játékot!

  • 2012. december 13. - 09:08

   Én sem értem a folyamatosan rinyálókat. Hagyják abba ha nem tetszik és ennyi. Attól, hogy leírják minden cikkhez, hogy ez és az szar, attól még nem változik semmi és úgy látom, hogy nekik sem nyújt akkora kielégülést, hogy felhagyjanak ezzel, de lehet, hogy csupán exhibicionista mazohisták.

   • 2012. december 13. - 09:29

    Nem lehetnek mazohisták, mert annak mindíg jó…
    Ha rossz akkor jó.
    Ha jó, akkor rossz, tehát jó… ;D

   • kindzsal
    2012. december 13. - 09:37

    Itt nem a jatekot szarozuk feltetlenul, hanem az interjuban szereplo palit. A fogalmazast, ahogy ferditi a valosagot es feligazsagokkal dobalozik.

    En meg tudod kiket nem ertek? Akik beletorodnek abba amit elejuk tolnak nem kerdeznek, nem hozongenek hanem elfogadjak a “sorsukat”. Mint valami vagas elotti malac aki beletorodott abba, hogy hurka lesz. Ha nem jelzed es nem velemenyezed a produktumot akar negativ kritikaval is, nem fog fejlodni mert aki krealta, azt fogja hinni majdnem minden jo hiszen nincsen negativ visszajelzes.

    Regebben a Bioware is odafigyelt a jatekosok siramaira es probalt hozzajuk is igazdoni a realitas hatarain belul, hisz nekik csinaltak a jatekot es azert abban egyetertunk hogy a dragonage 2-ig vegulis igen fasza jatekokat tettek le az asztalra.

   • Magyarfeka
    2012. december 13. - 22:02

    Csak 1-2 dologban van igazad. Abban hogy kell tudatni a fejlesztőkkel hogy mitől lehetne jobb ez a játék. Mi nem bele törődünk. Egyszerű: nekünk így tetszik, nincs mibe bele törődni. Én szoktam supportra írni ötleteket és olyan dolgokat amiket javítani kéne. Az itt a baj hogy ide jönnek sokan sírni de a kedves variance nem tudja megváltoztatni a dolgokat mert ők nem fejlesztők csak egy rajongói oldal. Ettől függetlenül persze le kell írni azt ami nem jó csak itt a gond avval van hogy az egész elment már egy cryfest szerűségbe ahol mindenki csak sír.

 4. 2012. december 13. - 10:05

  Kindzsalnál a pont.

  Szinte messiásként vártuk ezt a játékot, mert annyi dolgot összehazudtak róla offical szinten, és az ArenaNet marketingje elég volt ahoz, hogy többé-kevésbé el is higyjük mind azt a jót, amit kínált.

  Ezzel szemben egy casual játékosok mekkája az egész, pedig szerintem nem nagy ördöngősség, hogy minden réteget kiszolgáljanak. 5 évük volt minderre, és ennyit tudtak kihozni, pontosabban ennyit se, mert minden igazán fontos elem erősen bugos.

  Az még hagyján, hogy csak egy fele mehet a történet, de abszolút semmit de semmit nem változtat a döntésünk, a nagy dinamikus világ pontosan ugyan az, és a vicc egészben, hogy nagyon egyszerűen képesek lennének betartani az igéreteiket, ha józan paraszti ésszel lépcsőről lépcsőre dolgoznának.

  • Zarache
   2012. december 13. - 11:37

   Koszonjuk Emese xD
   Az a gond neked sajna nincsen jogot velemenyt alkotni mivel a kezdeti fazisban amig a jatek nemvolt kint annyit hazudtal es kamuztal, hogy a politikusok elbujhatnak meletted. Ha nem tetszik keres masik jatekot ;)

   Amugy folos a nagy siras a story miatt mivel egy MMORPG sohase lesz olyan mint egy RPG tulsok valtozo lenne a playerek miatt es kepzeld 5 ev edes keves lenne egy olyan jatek megalkotasara de szokas szerint neked csak a szadjar a semmire. Melette vannak bugok ez teny de mas jatekokban messze brutalisabb bugok voltak a kezdetekben mint itt. Tudom mostanaban az a divat, hogy mindent fikazni kell de elore is sorry a Variance blolgtol de a sok siro kis emos pocs huzzon mar a sarokba es ott vernyakoljon mert kezd unalmas lenni, hogy mindenhova irnak csak konkret dolgot nemtudnak mondani. Ha meg tudnak akkor az meg arrol szol, hogy ok hogyan csinaltak volna meg. De tenyleg ha nem tetszik es csak sirtok miatta legalabb ne hannyatok oda minden uj cikkhez hanem huzzatok meg magatokat es toroljetek a jatekot :D

   Foleg te Predator mert te nem csak sirsz hanem meg hulyesegeket is beszelsz, hogy ki csal es ki nem ha gozod nincsen a jatek motorjalrol es a karakterek skilljeirol ne vercsakoljal mar pls.

   Tobbiektol meg elnezest kerek a enyhen modortalan hangnem miatt csak tenyleg gusztustalan modon talaljak mar ezek a valamik a vilagfajdalmukat ahelyett, hogy csendben meghuzodnanak a sajat kis bajaikkal. :)

   ui.:Siroknak tudom ajanlani, hogy csinaljanak egy sajat blogot “Miert sirjunk ma” cimmel ott legalabb senkit se zavarnatok ;)

   • chuckygwzik
    2012. december 13. - 11:45

    +1

   • MaDFoX
    2012. december 13. - 12:24

    ++

   • Aladár
    2012. december 13. - 14:02

    Nem fikázásképpen, de azért én még bízok a technika fejlődésében és remélem nem visszafelé, hanem még előre fog fejlődni az MMORPG piac :) Bízom benne nem a GW 2 az MMO-k csúcsa (attól függetlenül, hogy végül is tetszik a játék) peace :)

   • 2012. december 14. - 16:35

    Zarache, kedvesem.
    Nem. Itt az a gond, hogy beugatsz, kezded a flamewart, miközben tudtommal te semmi mást nem teszel a játék érdekében. Ezért vádolsz, mert időt fordítok arra, hogy a játék a jelenleginél sokkal jobb lehessen?…

    Tudod én nem csak fikázok, hanem mögötte gőzerővel ki is dolgozom, hogyan lehetne jobb. Mindezt részben azért, mert ha tényleg csak divatból fikáznék mindent, akkor talán joggal szólhatnál be, de akkorsem ennyire rámenősen.

    De nyugodtan, vádolgas csak alaptalanul, ahogy páran előtted, és képzeld, nem hat meg, mert például veled ellentétben nagyon jól tudom, hogy nem csak sírok, hanem rengedeg időt és energiát fektetek abba, hogy ne legyen egyikünknek se oka “sírni”.

    Ha ezt nem vagy képes megérteni és elfogadni, akkor csak sajnálni tudlak. <3

   • Zarache
    2012. december 15. - 01:44

    Royal en csak teged tudlak sajnalni, hogy meg mindig probalod a hulyesegeidet masra eroltetni :/ Tudom neked van kapcsolatod anetel meg minden es te teszel a jatekert minden masodpercet az eletedbol arra alodozol, hogy jo legyen nekunk. NEM sajnos ez nem igyvan mert ha valamit is segiteniakarnak akkor a kantalas melett nem csak olyan dolgok jutnanak eszedbe amit nem lehet megvalositani. Ha segiteni akarnal akkor te is franko kis topicot nyitnal GW2 Forumon mint az egyik srac, hogy hogyan lehetne a mar meglevo instakat megelvezetesebbe tenni az emberek szamara. Persze barki adhat tanacsokat ott es ezt a devek figyelik is es meg koszonok. De a hozzad hasonlok pont, hogy nem ezt csinaljak ha meg csinalsz is valamit az is kerdes, hogy mit mert azt se tudta, hogy thief kb perma hideba tud alni ha ugye vagy pedig a quickness kivegzesek es sorolhatnek meg olyan dolgokat amibe csak az elmult par napban szaladtal bele.

    Ui.:Ezert irtam azt, hogy ha lovesed sincsen a dolgokrol nesird tele a blogot foloslegesen :P

   • 2012. december 15. - 08:17

    Nem fogok veled vitázni erről. Mint mondtam, csak sajnállak, és kész. Majd nagyot nézel, mikor a munkám következő fázisába ér. :)

  • Zarache
   2012. december 13. - 11:44

   Ja es ez nem fanboykodas mielott azzal jonnel Mr. Hater mert altalaban ezzel kezdtek xD
   Rangerem ami szinte full bug megis tudom elvezni a jatekot ;) csak kicsit realisan kene kondolkodni es nem csak a levegoben vagdalkozni, hogy igy kene ugy kene. Kicsit utanajarsz egybol atgondolod, hogy amiket egyes emberek szeretnenek azok olyan mennyisegu munkat igenyelnenek, hogy Duke Nukem kategoria lenne a fejlesztes ha nem tobb.

   Ui.: Ha meg a Blizzard WoW jatekaval vagdaloztok neha legalbb gondold vegig miota is van kint az a game es mennyi update jott hozza? :P De ha jobb peldat akarok ott a Dio 3 sok evi fejlesztes utan kiadtak egy nagy rakas szart amit utolag toldoznak foltoznak es igyse eri el a Dio 2 szintjet. Tenyleg neha gondolkozzatok picit mielott irtok.

   • kindzsal
    2012. december 13. - 12:12

    “Ui.: Ha meg a Blizzard WoW jatekaval vagdaloztok neha legalbb gondold vegig miota is van kint az a game es mennyi update jott hozza?”

    Na erre szeretem ezt a peldat:
    Uj autogyar alakul. Reklamozzak hogy mi minden lesz benne es ez lesz az autok autoja. Ok kihozzak a mittom en Tutyimutyi nevu autot amiben nincs kozponti zar nincs lekodni, de meg radio se pedig a reklam igerte. (azon mar fenn se akadok, ha valaki uj es piacra lep megnezi a tobbi autoban mi az alapveto extra, aztan ahhoz kepest lovi be a sajatjat tehat alapfelszereles+ az extrak. Szerintem nem ugy megy a dolog, hogy most ugyan fapados trabant karosszerias fos adunk ki, de majd 15-20 ev mulva lesz benne mar kozponti zar meg legkondi, mert addigra erjuk utol a rivalisokat fejlesztesben…bizonyosan hosszu eletu lenne a vallalat.)
    Gondolom te elegedett lennel vegulis van egy autod.

    Reszemrol itt vege, sem hater nem vagyok, sem siro, se troll meg ilyenek. Az egesz abbol indult ki, hogy ez a fenti kedves uri ember, ugy nyilatkozott ahogy.

    u.i.: a blizzard az activison utan valt ilyen szarrago fostalicska gyarra. Warcraftnak pedig igenis van tortenete (bar erre is azt tudom mondani miota a bobby kotick kepbekerult az is hatraszorult).

   • panoz
    2012. december 13. - 12:54

    A D3 sz@r az tény. De mégis azt vették meg 10 millióan és nem a GW2-t.

   • 2012. december 13. - 13:56

    Na jó, de a D3-at mi miatt vették meg (legalábbis a többség)? A neve miatt. A Guild Wars nem volt hiperszuper játék, így nem is vehették meg a GW2-t a neve miatt.

   • 2012. december 14. - 16:37

    Kindzsal. Most belevágtál :) “WV. DAS AUTO”
    => “GW2. DAS MMO” felállás.

  • ZeNDeR (PiKE)
   2012. december 13. - 19:43

   Dinamikus világ: story q = home instance. (nem a teljes világ dinamikus a szemszögedből) Amúgy meg egy hatalmas élő dinamikus masszában játszol, ne várd, hogy a story quested (amit mindenki megcsinált) fogja befolyásolni a világot. Legyél commander, vezesd a csatát, vagy bármi, játsz jól a kariddal, és akkor majd az igazi dinamikus világ, az élő emberek is elismernek.

   Fejlesztés: 5 év nagyon hosszú idő, és egyben nagyon kevés ekkora contect fejlesztésére. Amit ne felejtsen el senki, hogy nem fejlesztheted a tartalmat sokáig, mert akkor a technikai oldala a játéknak elavultá válik. Ki jön egy foscsi kis MMO nulla tartalommal, viszont sokkal látványosabb lesz. Az meg egy top 1-es évekig fejlesztett játékra nézve ciki lenne.

   Cry, hiszti: mindig van, volt, lesz is. Sajnos nehéz fejleszteni minden rétegnek. A GW2-t az MMO játékosok 2 réteknek fejlesztik: casual és hardcore. Sajnos a harmadik réteg tagjai (sok szavan lenne rá, de most hívjuk csak őket finoman szólva “vakhangyák”-nak) nem nagyon fogják megtalálni a számításaikat.

  • ZeNDeR (PiKE)
   2012. december 13. - 20:19

   Még annyit, ha már a vakhangyáknál tartunk: a világ dinamikája és apró kis csodája miattuk veszett el. Amit a fejlesztők az elején ígértek, benne is van. Csak máshogy. Jelenleg heart-ök vannak. Na ez eredetileg nem lett volna. Az alap koncepció az lett volna, hogy kalandozol a világban, találkozol emberekkel, segítesz nekik, és később ha arra jársz emlékezni fognak rád. Na ez most is így van, ha visszamész egy heart-höz az NPC dialódusát figyeld meg. Csak ez már tök természetesnek tűnik. De pont az ilyen vakhangyák miatt kellett betenniük a térképre a jelölést, és emiatt lett sajnos az, hogy a normális playerek pár nap alatt lv80-asak lettek, és lett az, hogy egy csomó olyan felfedezendő hely kimaradt számomra is a világból, hogy csak mostanában csodálkozom rá, hogy bakker, ezt a kis eldugott helyet is hogy kidolgozták. És igen, ha az ilyeneken felhúzom magam, akkor hosszú mondatokat írok… :)

  • infernaleuro93
   2012. december 13. - 22:08

   Elég nagyot tévedsz. A GW 2-ben megvan minden amire egy Casual játékos vágyik. De az is amire a hardcore. Nekem jöhetsz most avval hogy mekkora hülye vagyok hogy ezt hardcore-nak merem nevezni de tudod én benne vagyok egy elég jó kis PvP klánba ahol gyakorlatilag a PvE nem is létezik. Mi nap mint nap TPvP-t toljuk vagy WwW-n tevékenykedünk. Ez mi ha nem hardcore stílus? Vagy már az is baj hogy a GW 2 külön szedte a PvE-t és a PvP-t. Itt a Hardcore részét a játéknak nem a PvE-be ültették bele hanem inkább csináltak egy eszméletlen jó PvP-t ami képes egy hardcore játékost lekötni hosszú időkre.

   • 2012. december 14. - 16:44

    Megkérdezném, te miféle Hardcore dolgokat látsz GW2-ben?
    Szerintem még a legendary se nevezhető igazán HC-nak.

   • Magyarfeka
    2012. december 14. - 17:24

    Miféle HC dolgokat? Pl: PvP-ben könnyű kitanulni egy kasztot de ahhoz hogy annak minden egyes “skilljét” elsajátítsd időt kell hogy bele ölj. Különben nem leszel jó. Lehet hogy rosz sem a gyengébbek ellen de most képzeld azt hogy te necromantával játszottál 10 TPvP matchet és megversz egy olyan játékost aki ugyanúgy 10 TPvP matchet lejátszott de közben össze futsz egy olyan játékossal aki már több ezret. Nyilván ő már tapasztaltabb, jobban ismeri a kasztot mint te. “Skillesebb” Ha skilles akarsz lenni hardcore módjára kell foglalkoznod a dolgokkal. A PvE le van most jelen pill szarva. Elmondták hogy előbb a Casual rétegnek fognak fejleszteni aztán később a hardcore játékosoknak lásd: Fractal. Nyilván idő még ez a dolog kiforr, a Fractal csak az első lépcső volt, a kezdeti fázis…

   • 2012. december 15. - 08:43

    Ez természetes, hogy nagyon jól kell HC szinten ismerni a játék mechanikáját, skilljeit, matekját, illetve hogy PvP előnyben van, csakhogy PvE-ben egyelőre nem úgy épülnek fel a dolgok, hogy az HC lehessen, de akár élvezettel sokszor végigjátszható is. Remélem találnak rá megoldást rövidesen, viszont a “Duplázzuk meg az NPC statjait” a legröhelyesebb megoldás, és mást módszer nemigazán van a játékban. Inkább a tömegre helyezném a hangsúlyt, mint Diablo 2-ben.
    Néhol beraknak egy JP-t vagy valami trükkösebb részt, ami tényleg nagyban emeli a színvonalat, viszont maga a koncepció nem úgy működik, ahogy az tényleg sokkal jobb lenne.

    Hogy ne csak a levegőbe hadonásszak, jelenlegi tervezeteim alapján dióhélyban kb így nézne ki egy dungeon HC elemekkel:
    Belépéskor eldöntöd, hogy melyik módszerrel kívánod azt teljesíteni. Elindulsz egy választott útvonalon, melynek pontjai logikusan kiválasztott elemek, egymásra épülő taktikára utalva.
    Ahogy a dungeon vége fele közelítesz, ketté, vagy mégtöbb részre bomlik az út, ahol az addigi taktikát követve (ált. valami lényeges eszközt megszerezve) eldöntheted, hogy végül hogy csapj le a Boss-ra. Egy példa a sok közül:
    A Boss szeméből sugarat lőve szórja a sebzést és conditionoket.
    1: Megszerzitek egy kristálypajzs darabjait (amit egy elbukott hős hagyott ott, és részeiből erősítik a boss védelmét), összeállítva valaki kezében pedig visszaveri rá, a többi terel és sebez.
    2: A kristálypajzs részeket varázslattal absorbáljátok, így egy picit minden játékos reflektív lesz. Egymás mellett ez a hatás felerősödik.
    3: Elhelyezitek a darabokat a Boss körül, és burkot varázsoltok belőle, amin belül legyengül, csak vissza kell lökni, ha kimászik.
    4: Egy nehéz JP-n keresztül eljuttok a boss fölé, kirobbantva egy darabkát a plafonból, a pajzson át szűrődő napfény gyengítő hatással van a Bossra, amit így könnyebben leölhettek a saját termében.

    Hogy hangzik?

 5. SCHwat
  2012. december 13. - 10:14

  MaDFoX :
  Mindezt természetesen masszív multiplayer keretek közt és természetesen statikus változásokkal a világ egészére!
  Szuper lenne, csak ilyen legfeljebb EVE-ben létezik, vagy ott sem…

  Erdekes, hogy ezt a ket jatekot szoktak felhozni, jatszottam mind a kettovel, az SWTOR teljesen ‘iranyitott’ volt az EVE pedig teljes ‘kaosz’, valahol a ketto kozott lenne az igazi, az EVE rendszeret sok ember gyomra nem venne be, biztos marha gonosz leny az a Zhaitan, de csak egy pukkancs kiscsibe szintjet eri el gonoszgagban a jatekokban talalhato legaljasabb, leggonoszabb, legremisztobb stb … lenyevel szemben: a jatekossal :)
  csak egy gyors pelda: EVE, adott a legerosebb szovetseg, hogy gyozzuk le? beepitunk egy arulot, ca. 1 ev alatt vezeto lessz es megszunteti oket. Tobb ezer jatekos cuccai, ‘munkaja’ szorakozasa ugrott. A CCP reakcioja? Elkezdi ezzel hirdetni a jatekot :)
  h__p://www.youtube.com/watch?v=uGplrpWvz0I

  • 2012. december 13. - 11:16

   Na, igen ez a sztori már legendává nőtte ki magát.
   Lehet, hogy fel kéne kérni néhány játékost, hogy felváltva alakítsák Zhaitant. Megkapnák a skinjét, a skillbarját, meg egy nagyobb raisen sereget és gonoszkodhatnának a világban. Félek kő-kövön nem maradna… XD

 6. 2012. december 13. - 11:34

  Há’ nekem az a bajom ezzel a játékkal, hogy nem lehet benne így belső nézetből lövöldözni. Mármint, vágjátok vannak ilyen gémek, amikor egy lebegő kézzel vagy oszt lősz. De az is milyen szar már, hogy nem lehet lovagolni, repülni szexelni. :S

  • kindzsal
   2012. december 13. - 11:37

   ironikus guny… szeretem:D

  • 2012. december 13. - 13:57

   :D

 7. 2012. december 13. - 11:47

  Tisztázzuk, nekünk bazinagy gonosz héterknek azzal van bajunk (legalábbis ha jól értettem Kindzsalt, neki is), ahogy a fenti szövegben ELŐADJÁK a dolgokat. Nem tragédia hogy olyan a játék fősztorija, amilyen, igazából nem is vártam el többet, a melléksztorik (a faji ill. orderes részek) jók, de azért ez a döntés és annak súlya (valójában csak útvonalak között választasz, hogy ne ugyanaz legyen, milyen súlyról beszélnek…?), ahogy ezt előadják, és hogy egy single player RPG összetettségéhez hasonlítgatják, az azért vicces.

  Egyébként nekem leginkább azért csalódás a sztori, mert minden más nagyon tetszik. Nem értem, hogy lehet kreativitásról beszélni, amikor egy világot elnyelni akaró gonosz sárkánytól és élőhalott szolgáitól mentjük meg a világot egy makulátlan jellemű hős karakterrel (akit mindenki csak hősnek szólít)… Persze a társaink is mind makulátlan jellemű hősök, de azért nem olyan ragyogó csillagok, mint mi.

  • sothor
   2012. december 13. - 12:17

   Félrevezető marketing, uram jézusom :O Ilyen még nem történt a világ történelmének folyamán! Ha mindent benyeltek amit elétek tálalnak, nem is érdemeltek jobb játékot :)

  • 2012. december 13. - 12:25

   Tisztázzuk, Colin egy tartalomfejlesztési vezető, plusz így “píárkodik” is. Egyrészt apai büszkeséggel mesél a játékáról, másrészt ha valaki banánt árul, és van a fürtben egy darab ami rohadt, akkor nem mondja azt, hogy: – ezt ne vedd már meg, mert, az ott rohadt. (Hozzáteszem, szerintem nincs most jobb “banán” a piacon mint a GW2 :D).
   Szóval, tényleg tökre nézőpont kérdése, tehát akár igaza lehet neki is, meg nektek is.

   Még ennyi: Itt a blogon láttam, egy embertől 1-2 hét alatt, ezt a két mondatot:
   – Fúú tökjó a sztori!
   – jaj de szar a sztori, de gáz…
   Amúgy is nehéz mindenkinek az igényét kielégíteni, de aki azt se tudja mit akar, annak még nehezebb. :D

   • Zarache
    2012. december 13. - 12:31

    +1
    Latom te meg mindig realisan latod a dolgokat es az mmorpg jatekba nem a valosagot vagy filmeket akarod belelatni :D
    Abban is teljesen igazad van, hogy sokaknak gondot okoz, hogy mit akar foleg itt ahol nem kezenfogva kisernek el mindenhova hanem elengedik a kezed es csinald ami jolesik modszer van.

    ui.:szeresuk a banant :D

   • kindzsal
    2012. december 13. - 12:52

    Sothor:
    Szoval azt mondod teljesen rendben van az ha megtevesztenek valakit, ha nem az igereteknek megfelelo dolgot adnak el neked?

    necrofeel: igen ezzel sajnos egyet kell ertsek kinek a pap kinek a papne. Ami nekem tre az masnak lehet maga a messias es epic sztori.

    Zarache: Gw2 nagyon messze van a sandboxtol igenis vegigvezetnek a 99% -ban, szivek eventek formajaban vagy pointokkal. Ez nem baj szerintem lehet valakinek ez az elso MMOja.

   • sothor
    2012. december 13. - 17:07

    Azt mondom, hogy aki ebben a világban él és létezik, annak nem szabadna meglepődnie ilyen dolgokon. Kit ne zavarna ha átverik? De ahogy a mondás tartja, előbb lássam, és aztán majd elhiszem.

  • 2012. december 13. - 13:59

   A story viszonylag jó. LVL60-ig. Onnantól nagyon rossz. A dungeonok story módjáról meg ne is beszéljünk, ilyen clichéhalmazt ritkán látni.

 8. chuckygwzik
  2012. december 13. - 11:56

  Nem tudok elsiklani a single player vs multi rpg hozzászólásokon. 1 single player lehet izgalmasabb sztorit ad (szerintem nem mindig), de kevés kivétel van amikor többször is játszol újra 1 single playerrel. Az mmo-kban különösen a GW2-ben élvezet karaktert húzni messze a legjobb sztorija van az mmok között (legtöbbnek még sztorija sincs), és mikor húzom a negyedik karakterem még mindig változatos a sztori, és van új benne és ami a lényeg, több karaktert tolok többször újrajátszom a sztorit és élvezem. Egy single player játéknál nem igazán szokás mert hiányzik belőlük valami. Ami pl a GW2-ben el lett találva és benne van. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy élvezhető játszható legyen. Amikre rámutattok, minden más mmo-ban is rámutathatnátok, hazudnak a piárosok. Szerintem eléggé lefedi az amit mondanak, csak az emberek más képet festenek maguk elé.

  Másfelől ennek a cikknek hír értéke van és azon kellene örömködni, de senki észre nem veszi. Minden hónapban update, ami nem jellemző azért egyik mmora sem. Jan febr komoly update ami felér 1 kiegészítővel. A minden hónapban update a fontos, a folyamatos félévente kiegek helyett. Szerintem ez mindenkinek örömteli hír.

  • Zarache
   2012. december 13. - 12:04

   Telejesen igazad van :) amire ok hivatkoznak az ugymond az MMORPG velejaro hibaja amit jelenleg nemlehet kikuszobolni. Egyreszt nem lenne olyan szamitogep ami eltudna viselni azt a folyamatos valtozast a vilagban amit a playerek okoznanak igy lagghalmazz lenne (azok melett, hogy nehez lenne megoldani) a masik meg az ha valaki 1 evvel csatlakozik a gamehez az elso 5 mapon a valtozasok miatt arust nemtalalna mert minden elpusztult xD

   Meg Chucky melyik rpg-ben talalkozol tobb ezer masik jatekossal? :D De ok ugyse fogjak belatni ezt. De nem kell elrugaszkodnom eleg a gyokerekhez vissza menni az asztali szerepjatekhoz ott se veletlen van az, hogy nem 100-an jatszanak egyutt mert a kihatasokat egyszeruen mar 100 embernel is nehez lenne kezelni.

   Amugy nem bizonyos emberek ugymond “sirasaval” van baj hanem azokkal akik folyamatosan vernyakolnak minden miatt es ezt mar lassan honapok ota ugymond ide hannyak es sajnos altalaban mindig ugyan az a 2-3 ember csinalja mar ezt jo ideje.

   • kindzsal
    2012. december 13. - 12:15

    De ember es bocs hogy a WoWal jovok megint, de ott WoTLK van pahsing, ami pont errol szol, hogy valtozik a terep ahogy haladsz elore a sztoriban. Es annak is van mar 4 eve.

    http://www.wowwiki.com/Phasing

   • kindzsal
    2012. december 13. - 12:18

    De csak neked. Mindenkinek megvan a sajat phasing levelje eppen ahol tart a “sajat vilagaban” (mit mentettel meg, mit romboltal le a gep aszerint tolti be neked olvasd el amugy a linkelt wiki-t) Ezekre a dolgokra irtam fentebb, hogy ezek a dolgok letezo dolok, amiket 2 ev alatt pakoltak bele egy jatekba es nem megvalosithatalan.

   • Zarache
    2012. december 13. - 12:22

    WoTLK hanyadik kieg is? Jaaa, hogy ez nem az alap vanilia WoW mar hanem tobb evnyi fejlestes utan van mar bocsi. De te meg mindig nemfogod fol, hogy egy olyan game se lesz ami alapbol akkora contetel fog kijonni mint a jelenlegi WoW mivel ahhoz mar tulregota vant kint. Ha osszehasonlitast akarsz es egy rendeset akkor mert ossze a WoW-ot GW 2-el ugy, hogy az alap kiegnelkul nezed meg. Mert azt egyik jatekse fogja megcsinalni, hogy 15 evig fejleszt, hogy berjen egy gamet :D ami ezido alatt meg mindig fejlodik. Pont az ilyenekre mondtam, hogy gondolkodjatok mielott irtok mert olyan dolgokat akarsz osszehasonlitani amit nem tudsz rendesen. Mellesleg ha a storyba ugymond ugy tudtatok belekotni, hogy csak illuzio a dontesed akkor a Phasing se kulonb mivel veges varjacio van es nem emberenkent valtoznak a dolgok (pont amit miatt rittatok)

   • 2012. december 13. - 12:24

    A phasingnek azért megvan a maga hátránya, a más phase-ben járó emberek nem tudnak egymással játszani. Szerintem jobb ez az instance-os megoldás ami itt is van, ezzel is meg lehet(ne) oldani hogy egy-egy embernek máshogy alakuljon egy adott sztori-rész, a világ szerintem maradjon egységes, hogy mindenki ugyanott játsszon.

   • kindzsal
    2012. december 13. - 12:33

    Strayhand: ha jatszol egy ido utan ott is egyseges marad csak ugye amig a valtozas kozbeni ut amig eljut A–>B addig is lehettek azonos phasingon, ha egyutt jatszotok. ahogy most is lehet csatlakozni a baratodhoz ha masik overflowon van (jobbklikk es join). Cserebe meglesz az illuziod arra, hogy haladsz elore szerintem ez nem rossz dolog. A lenyeg nem hianyzik, de a technologia megvan ra.

    Zarache: Szerintem meg neharagudj, de te nem erted amit möndok. Nem dobalozhat azzal a orion a sony fele hogy nekik 80 ev elonyuk van. Az orionnak tudomasul kell venni ha be akar torni a piacra akkor minimum azt kell nyujtania amit ma el lehet varni egy TV-tol, es ha sikeres akar lenni akkor meg kell a bonus is….alacsony ar, tobb extra, ja es bonuskent ha mar beigertek a teletext-et akkor legyen is mar benne.

   • Strayhand
    2012. december 13. - 12:34

    Zarache, ne haragudj, de nem lehet összehasonlítani egy mai játékot egy 8 évvel ezelőttivel, mert nem ugyanazok az igények. A GW2 márpedig a mai WoW-val “versenyez”, nem a 8 évvel ezelőttivel (mondjuk szerintem még mindig nem, mert tök más a két játék koncepciója, csak a példa kedvéért). Itt nem contentről van szó, hanem játéktechnikáról. Az pedig nem több lesz, hanem csak más… Ha ma adnák ki a WoW-ot, nem olyanra írnák meg, mint 8 éve, hanem olyanra, mint ma. Content nem lenne benne annyi, de pl. phasing igen. A GW2-ben is lehetne phasing, ha fontosnak ítélték volna meg a fejlesztők, mert a GW2-t úgy fejlesztették, hogy közben nem dugták homokba a fejüket, mint pl. az SWTOR-nál, hanem figyelték, hogy fejlődik az ipar. Szóval szerintem a GW2-ben azért nincs phasing, mert nem akarták belerakni, nem akartak ezzel vesződni. “Helyette” vannak dinamikus event láncok, amik mégha csak kis időre is, de megváltoztatják az adott területet, mindenkinek.

   • Zarache
    2012. december 13. - 12:44

    Orion nem dobalozhat de a tehnologia addot viszont mmorpgben nem igazan osztjak meg a dolgokat az emberek ;)
    Melette nemtudsz egy jatekot ma mar 5 evnel tovabb fejleszteni mert az emberek 3 hirmorzsa utan mert hozongenek igy marad az utolagos fejlesztes. De meg mindig egy mmorpg ami most jon ki nehezen tudna potolni sot talan sehogy 10 ev koruli fejlesztest. Ezert irtam a Dio 3-at nem rossz jatek de megis a Dio 2-hoz kepest egy szar pedig kozel 10 evig fejlesztettek megse lett olyan mint az elodje. Ahogy mas is irta a phasingel meg az a baj, hogy ne egyseges a vilag ezrt mondtam, hogy csak illuzio az egesz. WoW-ot en pl nem szeretem annyira de jatszottam azert vele persze nemekem csak azert nemjott be mert kicsit tulsagosan PvE orientalt volt L2 utan nem azt mondom, hogy rossz csak nem az en jatekom. Ez meg a masik dolog :D nehez sok embernek a kedvere tenni foleg, hogy sokan csak a divathullamban megvesznek x y jatekot es utana meg var, hogy mit lepnek masok mert nekik sajat velemenyuk nincsen.

    Sot azt se mondom, hogy GW 2 bugg mentes :D mert van boven meg is elvezheto boven de akik annyira szeretik azok mint tudjak, hogy a tomeg nyomasa miatt kerult elobb a polcra a jatek mint ahogy azt a fejlesztok ugy igazan akartak volna (persze en is orulok neki mert igy elobb tudtam jatszani) . De sajnos sok minden kozre jatszik egy mmorpgnel foleg az ido es ezt sokan szemellenzo modra probaljak nem eszre vennie.

    ui.:
    Orion
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Orion_(magyar_v%C3%A1llalat)

    Sony
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Sony_Corporation

    Csak a pelda miatt :D
    Ahhoz, hogy egy regen futo dolgot beerj nem csak alacsony ar kell hanem ido is, hogy felzarkozz :P

   • kindzsal
    2012. december 13. - 13:00

    gyorsan a tv-s peldara: nah ja, de megvennel egy fekete feher oriont mai aron mondjuk LG3D tv helyett mert majd lehet kiforr?:D hat vagy ido kell, hogy fejlesz vagy technoloigat kell lopnod/vasarolnod…lehetoseg szerint.

    Ha divathullamot kovetnek meg lenne az osszes CoD + a panda kieg is. Nincs.

    A dio3 szerintem osszecsapott fercmunka. Abban biztos nincs 10 ev fejlesztes maximum ha masfel. (hossz minoseg tartalom alapjan)

 9. SCHwat
  2012. december 13. - 12:10

  Azert az SWTOR story resze tenyleg eleg jo volt, azt nehez uberelni, a BW-nek van nemi tapasztalata ezen a teren :) mas kerdes, hogy 2 oran mulott, h egyaltalan megvettem, ha nem kellett volna indulni es meg lett volna idom az utolso reszere az ME3-ban, vszinu soha nem veszem meg :) na az a vegkifejlet epikus volt … meg grandiozus, meg meghokkento, nekem inkabb csak szimplan sz@r :(

 10. Zarache
  2012. december 13. - 12:28

  kindzsal :
  De csak neked. Mindenkinek megvan a sajat phasing levelje eppen ahol tart a “sajat vilagaban” (mit mentettel meg, mit romboltal le a gep aszerint tolti be neked olvasd el amugy a linkelt wiki-t) Ezekre a dolgokra irtam fentebb, hogy ezek a dolgok letezo dolok, amiket 2 ev alatt pakoltak bele egy jatekba es nem megvalosithatalan.

  En ezt elhiszem neked de ahogy mar irtam ez is csak egy illuzio es nem teljesen te hatsz ki a kornyezetre mivel csak fix kihatas van ergo kb egy map valtas. Melette leirom megint, hogy nezd meg miota van kint WoW es utana nezd meg GW 2 miota van kint. Ha ez megvan nezd meg kb egyforma volt a fejlesztesi ido persze nem ugyan abban az evben igy par dolog mar elavultnak tunhet a regebbi jateknal. De attol fuggetlenul ha ezt megnezted es utana GW 2 Contentjet az utobbi ev MMORPG jateikaival osszehasonlitod ennyi ido eltelte utan akkor rajosz, hogy messze itt csinaltak a legtobbet ennyi ido alatt es egy jo ALAP gamet kaptal amit a kiegek meg tarkitani fognak.

  Mostmar a Winter Dayhez is hozzaszolnek amit persze nagyon varok remelem sok jo kis mini event lesz :D de ami ennel is jobban erdekel az a ranger javitasok :P Masik dolog ami miatt varom az meg az, hogy a januari es a februari update kozelebb lesz :D es ahogy olvastam azok fejenkent tobb tartalmat fognak tartalmazni mint az utobbi harom egyutt.

  • Strayhand
   2012. december 13. - 12:39

   Igen, ezzel egyet tudok érteni. Az SWTOR pl. pont azért nem tetszett sokaknak, mert az alap WoW-hoz hasonlított nagyon, vagyis eleve elmaradottnak tűnt. A GW2 ennél jóval többet hozott.

  • kindzsal
   2012. december 13. - 12:40

   Pont az illuzio a lenyeg, hogy erezd (meg ha mapvaltassal is) haladsz elore a cselekdeteidnek van hatasa. Nem tudom jatszottal e WoWval illetve lattad e, hogy ez a phassing hogy is mukodik, de onmagaban ez egy nagyszeru eszkoz arra, hogy te ugy erezed a vilagban valaki vagy es miattad lendul elore mondjuk egy varostrom vagy egy outpost elfogalalsa. Hozhatnam itt a kedvenc GW2 trailerem a manifesto, ahol kijelentik hatassal vagy a vilagra mozognak es tortennek a dolgok, es erre egyik nagyszeru eszkoz ez lehetne ennyi.

   • Zarache
    2012. december 13. - 12:46

    Nemtom van egy olyan sejtesem, hogy hasonlo dolgok pont, hogy a januari es a februari updateben lesznek.

   • kindzsal
    2012. december 13. - 13:01

    Ugy legyen. Semmi keppen nem kivanom a jatek halalat sot. annak orulok ha minel tovabb fut, es bekerul uj komplexebb elvezetesebb tartalom.

   • 2012. december 13. - 13:27

    Aaawwww de cukik nem?! :3
    Végül nem harapták el egymás torkát! Most az én lelkem is örül. Szeretet és béééke! :*
    XDD

 11. 2012. december 13. - 13:16

  kindzsal :
  Sothor:
  Szoval azt mondod teljesen rendben van az ha megtevesztenek valakit, ha nem az igereteknek megfelelo dolgot adnak el neked?
  necrofeel: igen ezzel sajnos egyet kell ertsek kinek a pap kinek a papne. Ami nekem tre az masnak lehet maga a messias es epic sztori.
  Zarache: Gw2 nagyon messze van a sandboxtol igenis vegigvezetnek a 99% -ban, szivek eventek formajaban vagy pointokkal. Ez nem baj szerintem lehet valakinek ez az elso MMOja.

  Megtévesztés sajnos bevett szokás, én pölö nem díjazom, de ha megfigyeled a troll Arenanetesek, a nagy szavakkal csak feltételes módban dobálóznak. Szóval nem, vagy nem mindig tévesztenek meg, de ez már megint nézőpont. (Rohadt relativitás! :D)

  “vegigvezetnek a 99% -ban”
  Ezzel meg én értek egyet. A kezdeti fázisban, nem voltak szívek, poik, visták és ahogy írták is: az alfateszterek csak pislogtak, hogy mit csináljanak. De, azt az 1%-ot akkor is elvették és vannak olyan gyámoltalan lelkek, akiket ez igencsak fájóan érint. :)

 12. Erdős Gábor
  2012. december 13. - 13:32

  Nagyon sok dolog fog most kiderülni szerintem ebben a téli event patchben.
  Ha képesek zsinórban harmadszorra is a laggfest/DC fest/servercrash fest című előadást eljátszani 2héten keresztül tömegek fogják abbahagyni, jogosan.
  Elsőre elkövetni nem probléma, másodikra elkövetni butaság, harmadszorra pofátlanság.

  • Greco20
   2012. december 13. - 19:32

   Nem fogják.
   Ingyenes játék.
   Ahhoz viszonyítva pedig pofátlanul jó.

   Ui.: A story télleg szar

  • Magyarfeka
   2012. december 14. - 11:08

   Hááát. Legalább nem kell látnom azoknak a sírását akik abba hagyják. :P Egyébként szerintem ez nem olyan lesz mint a karkás cuccos volt. ;)

 13. puma
  2012. december 13. - 14:27

  panoz :
  A D3 sz@r az tény. De mégis azt vették meg 10 millióan és nem a GW2-t.

  LOL mi duma, jó szar de mégis többen vették meg, jól megmondtad :D

  • Kozmo
   2012. december 13. - 16:41

   40 milliárd légy se tévedhet, ….:D
   Az autószerelők éhenhalnak (Kindzsalnak).
   Akik szerint meg nincs súlya a döntéseidnek, van egy módszer,amivel el lehet pusztítani egész Tyriát
   UNINSTALL, és Tyria levegője már is frissebb.

 14. ruzsi
  2012. december 13. - 15:01

  Látom egy páran hiányolják a Troll fajt a játékból és itt próbálják felhúzni 80-ra.

 15. Sárki
  2012. december 13. - 15:48

  Két dolog:
  gw1 storyját jól megírták, pl. nfben derült ki hogy a 3 kieg története összefügg. itt van 5(6) sárkány, ebből egyet láttunk, meg is öltük. A többiek hol vannak? Deep sea dragon kb. csak van, a 6.ról meg csak egy npc homályos utalásaiból, valamint coeből tudjuk hogy létezik. Nem emlékszem rá, hogy a sárkányok háborúznának egymással, de ha így lenne akkor sem látnánk erre semmilyen utalást, ahogy a szövetségükre sem. GW2 storyja egy steril szar ahol eleve a világ leggyengébb végkifejlete vár ránk és már eleve tudtuk hogy mi lesz. van 56 különböző npc akik totál jellegtelenek, néhány miss után leválnak rólunk, egyedül a szintén jellegtelen trewtzetjrgzfdfasdfsakárki marad velünk.
  Én megértem a gw2-t védőket, hiszen ez egy csodálatos játék meg minden. de basszus, gw1-ben amit már kitaláltak és működésre bírtak, miért kell eldobni? lehetett volna epic története ennek az egésznek, ehelyett egy nagy nulla lett. jó, van egy-két jó mission (pl. human vonalon a cirkuszos nagyxon tetszik) ami fasza lett, de a nagy többség egész egyszerűen egy összecsapott szr.
  Arról meg, hogy mennyire változik a döntéseink alapján a világ: semennyire. nincs olyan, hogy egy eventet letolok pl. megmentem caledonban a járőröket, ezért a jungle wurmnél ők is ott lesznek és segítenek. Én az ilyeneket hiányolom és ez nem lett volna annyira sok munka, az eventeket kellett volna csak jobban összehangolni. ahogy abban se lett volna sok munka, hogy ha pl. a kentaurok elfoglalják a várat (nem tudom hogy van e ilyen event), akkor ne lehessen azonnal visszafoglalni. Legyen napokig az ellenség kezén az a terület amit elfoglalt, érezzék a játékosok a motivációt.
  Én nem értek az ő munkájukhoz ez biztos, de hogy a kreativitás feleakkora se volt gw2ben, mint pl. propnál az egészen nyilvánvaló (lásd: medium armorok). Ráadásul évek óta képtelenek jól felhasználni az idejüket, én legalábbis ezt érzem gw2 esetében is. Haszontalan dolgokra (southsun, gw1ben menagrie, embark beach) megy el rengeteg munkaóra, miközben az alapdolgok (party search, gh) hiányoznak a játékból. Tisztában vagyok vele, hogy innen könnyű bírálni, de az is egyértelmű, hogy az ő pozíciójukban könnyű hibázni és ezt máig igen sokszor megteszik (gyors példa: új fractal lesz, holott senki sem kérte, gh viszont még mindig nincs, pedig már a megjelenés előtt kérte mindenki).

 16. 2012. december 13. - 19:56

  Az én véleményem a játékról még mindig jó. Tetszik, élvezetes csak könnyen rá lehet unni.
  Kicsit a motoron javítanék, effekteken de nem első számú probléma.
  A WvW jó ötlet, tetszik, élvezetes. Dungeonok szintén jók, van kihívás bennük. –> Elégedett vagyok vele. De még mindig hiányzik vmi. Talán ez a régi mmo-kból jön, hogy egy páran, 8-10en összegyűlünk és egy nagyobb kihívás elé vetjük magunkat. A dungeon jó egynek, de még sem az igazi nagyonn csapatoknak. Nagy bosssok:nem szól sokról valljuk be, zergről. Slussz passz, lootot se dob olyat, nem motivál akkor minek csináljam? Ha nincs fejleszthető cuccok, jobb lootok, a beleölt idő csapatmunka előbb-utóbb unalmas lesz, és én nem arra gondolok, hogy farmolj 1 cuccért több hetet, hanem pár napot. De ne legyen az hogy 1 nap alatt kiszedi az ember az összes tier cuccot.

  Rendben tekintsünk el ettől, hogy nem számít a gear, tényleg élvezzük a játékot, küldiket, eventeket. Ne haragudj megpróbáltam, de nincs benne semmi élvezetes amikor egy eventet csináltunk (guilddel 10+ fővel Ts minden volt, hangulat jó volt minden fasza) Kivéve az event, az egész arról szólt, hogy még több retkes mob jött, semmi elitek, semmi nagyobb dögök, semmi boss csak több, ugye meeleként beállsz és csapkodsz, casterrel meg aoe. Ne meséljék be hogy ez élvezhető játék, könyörgöm. PvE-ben én fejlesztenék a helyükben szinte azonnal egy külön tier kinézű cuccot, és rá egy raid szintű dunegont több emberrel, jó taktikákkal bossokkal, mechanikákkal. Ezzel a casual játékosoknak is biztosítanák az élvezetet és egyben azoknak is akiknek tetszik és szívesen guilddel tavékenykednének. Jó dolog hogy több guildben lehetsz , pve pvp beállítottságú és mégis mire mész vele? nem lehetsz 6-7 fajta pve guildbe se pvp-be.
  Nem rossz ötlet, de számomra a guildnek semmi lényege sincs, a perkek nem rosszak, de na! mire jók azok is + farmra, de nincs verseny a cuccokért akkor meg minek? Kicsit elgondolkodnék ezen hogy mind2 fajta játékos számára biztosítsák a játékot.

  Én is vártam, játszottam vele, de egy játékkal akkor játszok, főleg egy mmo-val ha van kivel, kell egy jó csapat, guild összeszokott társaság, ez mostanában ahogy elnézem ritka én célzok olyanra mint a wowban volt még annó BC-wotlk idején. Én máig szoktam játszan de nagyon ritkán mert nem köt le, nincs kivel pontosan azért amit mondtam. Nem fikázom, szeretem a játékot remélem belátják hogy ebbe a játékba kell a nagyobb csapatra épülő dungeonok.

  Mellesleg ezzel a token update-tel az elején tulajdonképpen megoldották a problémát a cucc szerzésre, időbe telik, de felér kb. egy heroic dungeonnal a WoW-ban, lehet vitatkozni sztem dettó ugyan az. Mellesleg sokan mondták casual játék lesz, elejétől kezdve mondtam hogy tuti nem az lesz, annó dungeonba annyi béna emberrel találkoztam, hogy már sokszor a hajamat téptük ismerőssel. Nem tud dodge-olni futni stb.

 17. Kitsune Daw
  2012. december 13. - 22:08

  Emberek!

  Elolvastam jó pár kommentet, innen is és szinte folyamatosan követem az oldal bejegyzéseit.
  Folyamatosan megy a sírás amit már rajtam kívül páran meg is említettek. Vannak jogos és szerintem kevésbé jogos panaszkodások.
  Először is szeretném ha ezt itt tisztáznánk MMORPG=Massive Multiplayer Online Role Playing Game, amiből kiemelném a “Role Playing” részt. Ugyanis tömérdek játékos erre panaszkodik, hogy basszus nincs döntéshozatal, nem egyedi a karakterem. Kéremszépen, nem úgy kellene talán játszani, hogy megyek questelek, eventezek, craftolok, instázok, pvp-zek. Igen ezek velejárói a játéknak, de ha csak szimplán ezeket nyomatod akkor persze, hogy nem leszel több annál a tucat játékosnál akiket ismersz és körülötted vannak. Az ilyen játékokban a karakteredre TE adod a jellemet. Igen kell hozzá egy csapat akik szívesen el szerepeznek veled csak sajnos sokan ezt elfelejtik. Sokkal élvezetesebb úgy egy játék, ha ezeket a lehetőségeket kihasználod. Eventeknél eldöntheted, hogy részt akarsz-e venni benne vagy sem. Sima világ felfedezésnél is olyan mondatokkal élhetsz olyan jellemzőkkel ruházhatod fel a karaktered amilyennel csak szeretnéd. Igen kell hozzá egy mikrofon, meg ha nagyon karakterhű akarsz lenni esetleg egy hangtorzító program amit letölthetsz a netről. Igen ezek mind kellenek, de basszus felejtsük már el azt a nézetet, hogy low gépem van meg igazából nincs egerem se de tetszik a játék hát megveszem…

  Abban maximálisan egyetértek, hogy sok marketingeszközt bevetnek, és sokszor nem fedik a valóságot. Igen ez nem szép, csúnya rossz dolog, de vendéglátást tanulok aminek szerves része a marketing is és hát igen mindenki alkalmazza a világon ezt a piszok módszert. Nem szabad bekajálni, nem kell az elsőnek lenni aki megveszi a dolgokat, várni kell a tapasztalatokra, és amint kijöttek a negatív és pozitív kritikák akkor kell mérlegelni, hogy neked kell-e az adott dolog.

  Én még mindig azt mondom, hogy a GW2 nagyon innovatív a többi mmorpg-vel szemben. És igen eltelt 5 hónap van még mit fejleszteniük, fognak is, de ez nem 2 nap alatt fogja megváltani a földet. Sokan panaszkodtak hogy jajj ez casual playereknek készült játék és de rossz… Igen, de ki is jelentették, hogy kezdetben nekik kedveznek majd, és csak később vezetik be a HC játékosoknak szánt tartalmakat, amiket meg is kezdtek már.

  Ahogy többen is mondták már, ha más MMORPG-hez akarjuk hasonlítani akkor ne tegyük HA pedig mégis megtesszük, akkor vegyük figyelembe, hogy nem egy fos free to play játékról van szó és nem is egy 8-10 éve a piacot “uraló” mmorpg-ről. Azért 8 év és 5 hónap között van egy kis idő nemde? Aki pedig azzal jön, hogy 5 év alatt csak ennyire voltak képesek és ez milyen már, az bújjon el, vagy készítsen 5 év alatt jobbat mert én megnézném az tuti. Amíg nem láttok bele egy egy szakmába, hogy milyen nehéz ezt összehozni, addig ne habozódjék senki szája, mert ennyi erővel mondhatnánk, hogy a festő szakmája is de könnyű, holott mégsem az, vagy a sajátoméból kiindulva egy rendes pincérnek vagy teremfőnöknek a feladatai sem csak arról szólnak, hogy tányért pakolsz le az asztalra.

  Az, hogy nézni kéne a többi mmorpg-t a piacon mielőtt kidobják a játékot, ezzel egyet kell értenem, viszont ítélet napig is csiszolhatnak rajta akkor is maradna benne hiba. Kiadni meg ki kellett mert játszani tökéletesen játszható így is (értsd elérheted a 80-at) és a fejlesztők meg kiadó szeretne látni valamit a munkájukért (értsd pénz kell nekik).
  Szóval abszolút nem azzal van a gondom, hogy megjegyezzük azt a részt miszerint nem azt kaptuk amit a marketingesek elhitettek velünk, hanem azzal, hogy olyan dolgokat is fikázunk a játékban amikről mi tehetünk (role play kihasználatlansága, szar guildek, szar wvw, szar pve low lvl-en). Továbbá azzal, hogy nem adunk bizalmat a játéknak mert már KŐKEMÉNY 5 hónapja kint van és már a W*W-ot kellene aláznia felfogással.

  És igen lehet betámadni a szokásos dumával hogy 1 perc játék megvan-e naponta? Meg hogy fanatikus lennék, de jelzem ez nem azon múlik ki mennyit játszik mert én is látom a hibákat, de ellentétben a sírókkal én hiszem, hogy javítanak rajta majd és fejleszteni fogják. Majd ha 1-2 év múlva is ugyanezek lesznek a hibák, na akkor majd jogosnak fogom tartani a sírást.

  • kindzsal
   2012. december 14. - 11:08

   “MMORPG-hez akarjuk hasonlítani akkor ne tegyük” Miert ne? Mi olyan van benne ami mas MMOban nincs es nem lehet osszehasonlitani? Event (Rift) Quest (szivecske) instance…itt is gombokat kell nyomkodni mint mashol amihez tartozik egy kepesseg (AB). Es mitol innonativ? Mi olyan van benne amit mashol nem latthattunk? Ha jatszottal valaha egy rendesebb coop-al, akkor a jatek alapjat mar megis talaltad, ami viszont egyertelmu teny, hogy ezt kivaloan tudta beleepiteni a jatekaba.

   Ez a counter: “csinalj jobbat”:D:D

   A letezo hibak orvoslasara (beragado eventek stb) had ne kelljen mar 2 evet varnom amig elmondhatom, na ez se tudjak megoldani. Mivel eltelt 5 honap es meg mindig vannak olyan eventek amik beragadnak a kezdetektol fogva.

   A role play reszhez csak annyit, hogy reszben igazad van, a jatekos is kell hozza de…

   – Mivel mondatokat adnak a szamba amiket en sose mondanek (igen uram igen / persze ingyen tettem eleg az elismeres stb.) ergo neha olyan erzesem van, hogy en csak megszemelyesitek egy karaktert aki NEM en vagyok (lehetnek a bobeszedu gordon freeman is:D) Nekem ez sokat elvesz az RP reszbol…kb olyan mint ha DnD-ban kapnal egy kesz karaktert jellemmel es azt kellene jatszanod. Az is szerepjatek lehet, de azert ugyhiszem a “papiros” emberek nagy reszenek legalabb annyi oromet tudott okozni a karakter kidolgozasa, mint a vele valo jatszas.
   – Ahhoz, hogy igazan aterezd a RP-t egy jatekban kell az, hogy maradandoak legyenek a karakterek es a gw2ben SZAMOMRA sulytalanok kidolgozatlanok (egy kivetel a order of whispers-es kezdo charr az nagyon ott van a szeren) nem szeretem a ostoba fogonoszokat akiknek a celjuk a pusztitas es mas semmi.

   Ettol fuggetlenul a jatek amit hozzad (integetnek neked megszolitanak odafut hozzad az NPC hogy ugyan segitsel mar mer itt van egy ize amit kardelre kellene hanyni) az RP erzeshez szinten elismeresre melto.

   Ujfent kihangsulyozom onmagaban a baj nem jatek hibaival vannak itt es most, hanem ahogy a meginterjuvolt uriember eloadja az egeszet, holott sok esetben igencsak ferdit es en ezt nem tartom tisztessegesnek ennyi,

   • Kitsune Daw
    2012. december 14. - 16:24

    Lehet hasonlítani, csak akkor olyanokhoz tedd, amik hasonló ideje vannak kint. Igen vannak benne frusztráló dolgok ezt elismerem, de ha mondasz egy olyat ami szintén 5 hónapja van kint vagy volt kint, biztosította már akkor azt amit ez is, és a hibák nem voltak benne amit emlegettek akkor szalutálok előtted (sértés nélkül komolyan mondom).

    Igen abban is egyetértek, hogy a role play részbe azok is beleszámítanak amiket te említettél, de én még egy mmorpg-vel sem találkoztam ami legalább ennyire odafigyelt volna ilyen téren. Oké az SWTOR valóban ilyen, de azért tegyük hozzá, ők ebbe öltek bele mindent de mindent és a többi téren alul teljesít.

    Szerintem ahhoz képest, hogy kaptunk 12 000 ft-ért egy mmorpg-t ennyi tartalommal amit folyamatosan frissítenek, és nincs havidíj, tökéletesen megéri. Skyrim féle RPG elemeket meg szerintem senki ne várjon benne, habár megjegyzem nagyon osztós lenne valóban.

 18. 2012. december 13. - 23:48

  Eddig a pve-vel semmi gond nincs kivéve hogy nincsen egy nagyobb méretű összetettebb dungeon, insta raid ami tetszik, ami jobban összefogna egy csapatot. Nem kell hogy jobb lootot adjon semmi vel se kell hogy jobb legyen, legyen új kinézetű tier lootja ennyi + kelljen hozzá nagyobb csapat. Én ezt hiányolom belőle, wvw tökéletes de csak annak kicsit kevés. Ez a véleményem.

  • Najur
   2012. december 14. - 09:01

   Csak raidet ne, könyörgöm! Bőven elég 5 ember pisi-kakiját, cigijét, vacsoráját megvárni, nemhogy 10-25ét, a hibalehetőségekről nem is szólva. Nem akarok csak azért órákat tölteni valami utolsó raidben, mert Vér István 4. osztályos tanuló megint nem tudott elugrani valami elől. Szerintem az 5 fős party pont jó, és 5en még kényelmesen el lehet beszélgetni közben TSen, meg baromkodni. De 10nél már nem feltétlen jut mindenki szóhoz, jobban is kell figyelni, óhatatlanul lesz egy főnök, több idegeskedés… és így lesz egy játékból munka. :)

   • sothor
    2012. december 14. - 11:31

    Elég balf*sz guildekben raidelhettél ember. Az arany időkben egy távoli mmoban, mi meg tudtuk oldani h ne legyenek vérpistik, mindenki akkor pisiljen mikor szünet van, és h a 25 ember (jó játékosok lévén) ne hibázzon. És láss csodát, élveztük is.
    Ha te 24 szerencsétlen mellett egyetlen használható ember voltál, az a te bajod, ne a raidelést ítéld el.

   • infernaleuro93
    2012. december 14. - 17:38

    Szerintem sem kell Raid. Max 8 emberes insta jó lenne. Én rohadtul nem vágyom arra hogy 15-25 emberes csoportal kénytelen legyek lemenni egy Raidbe mert csak ott esik a jó cucc. Márpedig ha Raidról van szó akkor annak csak úgy van értelme ha az adott cuccot csak ott tudod megszerezni. Különben sír a HC Raider tábor…

   • sothor
    2012. december 15. - 06:18

    10man raidnél nagyobb valóban nem kéne, az effektek miatt melee classal már így is találgatnom kell h mit ütök épp ^^ Hát még ha 25 ember spammeli a spelleket. Másrészt, az “anti-szentháromság” nem tudom mennyire teszi lehetővé 25 ember szervezett munkáját.

    A jól futó raidek hangulatát viszont igenis hiányolom.

 19. 2012. december 14. - 01:05

  Engemet ma nagyon megfogott a személyes küldetés egyik sztorija. A küldetés neve Romke’s Final Voyage 80-as és Orr szigetén játszódik. Egy térképet kell megszereznünk, ami egy norn kapitányé volt, a küldetés során ő és a társai szelleme kísér el minket. Tetszett, hogy az életüket nem egy mondattal mesélte el a játék, hogy kilyukadtak ide és nagy volt a túlerő. Hanem miközben mentünk végig a völgyön és kaszaboltuk az élőholtakat a kapitány valami hátborzongató módon mesélte el utolsó napjaikat.
  “Építettünk egy kisebb tutajt a hajó roncsaiből, terveztük, hogy majd eljutunk Lion’s Arch-ba. De nem sikerült.Hauke halt meg elsőként, egyik kezében karddal, másikban egy halott ember karjával. Sjoerdet legyűrte a túlerő, 50 szörny kellett, hogy a halálba küldjék. Yfke inkább a vizet, mint hogy megöljék, végül leugrott. A kapitányt pedig ellepték a habok… – szépirodalmi fordításom.
  A szinkronhang is nagyon jól volt hozzáillesztve, a kapitány melankólikusan, félelemmel tekintett vissza a végzetükre. Szóval nagyon érdekes, A GW2-ben egyik küldetésben tehenet lehet etetni, a másikban pedig kapunk egy nem éppen gyerekeknek szánt történetet.

  • 2012. december 14. - 10:00

   Igen! Az nagyon ott van! És volt még néhány hasonló élményem, sőt még eventben is találtam olyan összetett sztorit hogy borsódzott a hátam, igaz beszélgetni kell a mellék-karakterekel és elolvasni pár széthagyott könyvet, esetleg sírfeliratot. Aki csak odarohan-aranymedál-futtovább kimarad ezekből. Vajon az elégedetlenkedők elég magas szintre jutnak ahhoz, hogy ne csak tehénetetéses eventjük legyen, illetve foglalkoznak-e elég mélyen a sztorival amit úgy hiányolnak és magasról szarnak rá ha véletlenül eléjük kerül valahol… Nem tolakodik a mélyebb történet a játékos arcába, nem KELL oldalszám átklikkelni szöveget amit úgysem olvas el valaki, de ott a levél vagy könyv az asztalon bele lehet olvasni, ott a beggar a sarokban és a haldokló skritt a tömlöcben, rájuk lehet klikkelni elmondják a sztorijukat…
   Aztán lehet nyomozni… Pl Kileen-ről (igen az első GW2 könyvből) beszélgethetsz egy bizonyos helyen vagy Arcanist Dremus mohósága vicces eseményekhez vezethet. Ott is lehet hagyni ezeket, kész a poi viszlát… Persze, ha érdekel mire jó a két sárkány… Magadnak csinálod a sztorit…

 20. 2012. december 14. - 09:25

  Páran nagyon túlpörgitek. Engem az zavar a témával kapcsolatban, hogy az ember nem mondhatja el a véleményét anélkül hogy letrolloznák. Ha valaki egy kicsit is negatívat mer mondani, az már bekerül az egyetlen kalap alá, onnantól kezdve mondhat akármit, hiába teszi normális hangnemben, beskatulyázták sírónak. Jönnek a megmondóemberek, akik fölényeskedve előadják, hogy uninstallálja a játékot, mert úgy jobb lesz mindenkinek. Pedig csak egy vélemény volt, mert éppen unatkozott abban a pillanatban, és gondolta beszélget itt a többi hozzászólóval. Még csak véletlenül sem akarta megölni a kedvenc játékát, ahogy azt a megmondóemberek gondolják…

  Nem értem, miért kell ilyen véresen komolyan, személyes támadásnak venni ha valaki elmondja, hogy neki nem tetszik valami. Nem mindenki lenézi meg temeti a játékot, aki elmondja a véleményét az eszmecsere, a vita kedvéért, de ti csak ezt látjátok, és jönnek a trollozások meg sírózások. Kevés kivételtől eltekintve nem a “negatív” hozzászólók generálják itt a feszültséget, hanem a feleslegesen besértődött emberek, akik nem bírják a kritikát – ami nem is rájuk irányult, hanem egy játékra, szóval igazából rohadtul lövésem sincs, hogy min sértődnek be (jó, tudom, a drááágaszáááág!)… Kb. annyira komoly ez a dolog, mintha egy Justin Bieber rajongói fórumon írná be valaki, hogy nem tetszik a gyerek új frizurája, mire egyből letrolloznák meg kiközösítenék…

  • MaDFoX
   2012. december 14. - 10:41

   Bocs! DE ez az “Engem az zavar a témával kapcsolatban, hogy az ember nem mondhatja el a véleményét anélkül hogy letrolloznák.” ez nem így van, sőt ez szemenszedett tévedés (és szándékosan nem a másik szót írtam mert még megsértelek).
   Hogy a példádnál maradjak (és nagyon nem is mennék jobban bele ebbe): Ha nem szereted Justin Biebert, akkor ne menj minden nap a fórumára leírni hogy nem tetszik a haja, mert akkor bizony TROLL VAGY… Elmondhatod egyszer, nem hiszem hogy azért a vérét vennék bárkinek, de ha újra és újra ugyanazt a sírós szart kell olvasnia valakinek egy FAN blogon (!!!) akkor bizony tényleg Zarache mester tanácsa a legjobb: “Siroknak tudom ajanlani, hogy csinaljanak egy sajat blogot “Miert sirjunk ma” cimmel ott legalabb senkit se zavarnatok ;)”

   • kindzsal
    2012. december 14. - 11:17

    Ez olyan magyaros…aki picit is maskepp gondolkodik azt kiveti a “tarsadalom” :D aki esetleg hangoztatja, hogy valami nem jo valtoztatni kellene/lehetne…Nemhiaba van/volt minden magyar Nobel-dijasunk nyugati kezben.

    En azt sem tartom egeszsegesnek, hogy csak es kizarolag pozitiv velemeny a velemeny egy fan blogon. Szerintem legalabb annyi joga van egy embernek leirni a nem tetszeset mint neked leirni a szivarvanyt, ha mindezt kulturalt korulmenyek kozott teszi (marha a blog szabalyzata nem tiltja). En azt tartom egeszegesnek, ha minel tobb szemszogbol megvilagitjak ugyanazt a dolgot akkor kapsz igazan realis kepet es nem hiszem, hogy a nem tetszok velemenye kevesebbet erne mint a tetszoke es ezert meg kell egetni oket valami virtualis tuzrakason.

    Az hogy valakinek mi tetszik es mi nem az szubjektiv, de vannak dolgok amik nem…pl. a bugok es a fail megaeventek (szigoruan technikai szempontbol lag/drop out/ meg a limitalt latotavolsag ami 2 meter:P)

   • MaDFoX
    2012. december 14. - 13:04

    Értem én hogy mindíg rózsaszín szemüveges szivárványhányó leszek neked/nektek ;) DE ez nem a GW2 haters club, ne essünk át “merő realitásból” a ló túloldalára. Ez a játék messze jobb mint bármi ami jelenleg a piacon elérhető. (ha nem így van miért nem azzal játszunk? – legalább a sírók)
    Nálam már kiveri a biztosítékot a nyávogás mértéke, messze nincs annyi hiba a játékban mint amennyit itt hisztizünk róla… Ez már nem reális, túl nagy figyelmet fordítunk a szarra mert az azt kántálók sokkal hangosabbak és a blog mármár átfordul abba a bizonyos “GW2 haters club”-ba, ami viszont engem nem érdekel, a szart sokkal könnyebb előhalászni (az nekem is menne, láttam már moát fenyőfa tetején és röhögtem rajta nem FUUUUUUUUUU-joltam). Ha szórakozni akarok akkor bizony nem szarhalászattal teszem… Nem kizárólag pozitívum hallatszott eddig a blogon, elismerte mindenki hogy vannak bugok de bizonyos emberek realitása csak odáig terjed, meg a “2m-es” culling-ig…
    Részemről lezárom a témát és a rózsaszín szemüvegem fölé felveszek egy cryfiltert is és az első gyanús jelre nem olvasom tovább a hozzászólásokat ;) leszívjátok az energiáimat, pedig ma jön a “haláloslagparty lagfeszt fagyottmikulás event” amikor belépek LA-ba, kihúzom a portálokat a konnektorból és senki sehova…

   • 2012. december 14. - 23:54

    Igen, tényleg nem reális, hogy pl. TE ekkora figyelmet fordítasz a rosszra, ugyanis te több figyelmet fordítasz a rosszra, mint én, aki leírtam (engem jobban zavar, hogy csípőből letrolloznak, mint az, hogy a játékban sablonos a sztori vége)… Ez az a túlreagálás, amiről írtam.

 21. 2012. december 14. - 17:11

  Royal Predator :
  Megkérdezném, te miféle Hardcore dolgokat látsz GW2-ben?
  Szerintem még a legendary se nevezhető igazán HC-nak.

  Tele van HC dolgokkal. A legendary egyáltalán nem hácé, az csak farmolás, de mondok párat:
  – Szólózd le valamelyik dungeont. Meg lehet csinálni, láttam, én is megpróbáltam… XD
  – Tournamentek. Oda mondjuk nem árt egy csapat, de sima PvP-ben is sokszor kerül olyan helyzetbe az ember, hogy oda kell tennie magát.
  – wvw-ben is vannak okosságok.
  – De kezdetnek mondjuk, Orr valamelyik eldugott szegletében egy group event lenyomása egyedül. :)

 22. Sárki
  2012. december 14. - 18:08

  MaDFoX :
  Igen! Az nagyon ott van! És volt még néhány hasonló élményem, sőt még eventben is találtam olyan összetett sztorit hogy borsódzott a hátam, igaz beszélgetni kell a mellék-karakterekel és elolvasni pár széthagyott könyvet, esetleg sírfeliratot. Aki csak odarohan-aranymedál-futtovább kimarad ezekből. Vajon az elégedetlenkedők elég magas szintre jutnak ahhoz, hogy ne csak tehénetetéses eventjük legyen, illetve foglalkoznak-e elég mélyen a sztorival amit úgy hiányolnak és magasról szarnak rá ha véletlenül eléjük kerül valahol… Nem tolakodik a mélyebb történet a játékos arcába, nem KELL oldalszám átklikkelni szöveget amit úgysem olvas el valaki, de ott a levél vagy könyv az asztalon bele lehet olvasni, ott a beggar a sarokban és a haldokló skritt a tömlöcben, rájuk lehet klikkelni elmondják a sztorijukat…
  Aztán lehet nyomozni… Pl Kileen-ről (igen az első GW2 könyvből) beszélgethetsz egy bizonyos helyen vagy Arcanist Dremus mohósága vicces eseményekhez vezethet. Ott is lehet hagyni ezeket, kész a poi viszlát… Persze, ha érdekel mire jó a két sárkány… Magadnak csinálod a sztorit…

  A lore jó, azzal nincs gond. maga a presonal story története a gyenge. nem is az egyes küldetések, vagy a story első harmada, ezek rendben vannak. Egyszerűen csak primitív dolog, hogy “öld meg zaithant”. Már a propban is televolt árulással a történet, itt amikor már zaithan a főellenség, onnantól kezdve van trehán és vagy te, és van zaithan akit meg kell ölni. Nincs olyan, hogy trehán elárul, hogy zaithan megütközöl de elmenekül stb. nincsenek meglepetések.

  De még egyszer mondom, a lore nagyon jó :) a kedvencem az a néhány utalás a 6. sárkányra és hogy az ügynökei mindenhol ott vannak :) tiszta x-akták :P

  • Solefald
   2012. december 14. - 18:20

   Bizony, ezzel egyet kell értsek, a personal story egy szint után elég gyengus. :/ De az első 30 szint szerintem zseniális, nagyon bántó is hogy soha többé nem kell visszamennünk a home instance-be se semmi, néha kapunk egy levelet az adott faj DE-es tagjától és ennyi. Zhaitan harc meg a legprimitívebb, leg bénább boss fight-ok egyike amiben valaha részt vettem. Vannak bajok a personal story-val sajnos, zhaitant valahogy egyáltalán nem érzem fenyegetésnek. :/ Pedig olyan faján néz ki maga a sárkány hogy íhaj, de elpocsékolt munkának érzem.:( Reméljük a következő elderre össze szedik magukat és olyan fightot/misztikus történetet kapunk hogy ihaj. (egyébként én az emberi istenekkel kapcsolatba számítok még valami jó kis csavarra :)

   • sothor
    2012. december 15. - 06:21

    Nemrég volt szerencsém arah story mode- jához, és a végső harc… nem is tudtam hogy nevessek vagy sírjak. Inkább nevettem, mert ilyen amatőr szintű kivitelezést egy kabaréban tudnék csak elképzelni.

 23. Sárki
  2012. december 14. - 18:12

  MaDFoX :
  Értem én hogy mindíg rózsaszín szemüveges szivárványhányó leszek neked/nektek ;) DE ez nem a GW2 haters club, ne essünk át “merő realitásból” a ló túloldalára. Ez a játék messze jobb mint bármi ami jelenleg a piacon elérhető. (ha nem így van miért nem azzal játszunk? – legalább a sírók)
  Nálam már kiveri a biztosítékot a nyávogás mértéke, messze nincs annyi hiba a játékban mint amennyit itt hisztizünk róla… Ez már nem reális, túl nagy figyelmet fordítunk a szarra mert az azt kántálók sokkal hangosabbak és a blog mármár átfordul abba a bizonyos “GW2 haters club”-ba, ami viszont engem nem érdekel, a szart sokkal könnyebb előhalászni (az nekem is menne, láttam már moát fenyőfa tetején és röhögtem rajta nem FUUUUUUUUUU-joltam). Ha szórakozni akarok akkor bizony nem szarhalászattal teszem… Nem kizárólag pozitívum hallatszott eddig a blogon, elismerte mindenki hogy vannak bugok de bizonyos emberek realitása csak odáig terjed, meg a “2m-es” culling-ig…
  Részemről lezárom a témát és a rózsaszín szemüvegem fölé felveszek egy cryfiltert is és az első gyanús jelre nem olvasom tovább a hozzászólásokat ;) leszívjátok az energiáimat, pedig ma jön a “haláloslagparty lagfeszt fagyottmikulás event” amikor belépek LA-ba, kihúzom a portálokat a konnektorból és senki sehova…

  Minden fórumot a vita hajt. Ez a lényege. Milyen beszélgetések lennének itt ha nem lenne ellenvélemény?
  -Jó az update
  -ahha
  -klassz az új fractal
  -igen tényleg
  -…
  -…

  Nem akarjátok ti ezt :D

 24. 2012. december 15. - 16:15

  Szegény Arenanetes arcoknak az a legnagyobb tőrdöfés, ha azt mondjuk nekik, hogy nincs fantáziájuk. Van. Sok is. Az, hogy kivitelezni mennyire tudják, megint más kérdés.

  Most kérdezek tőletek egy érdekes dolgot. Töltőképernyőkön sokszor látni csodálatos dolgokat, remek armorokat, teremtményeket, stb. Na ezek hol vannak?

  Pl ha Ebonhawke-ot a töltőképernyő alapján kellene megítélni, akkor gyűrűk urából ismerős, de gyönyörű és élménygazdag erőd lenne, ezernyi titokkal.
  Ezzel szemben a valóság az, hogy egy picike kis körfalu, ahol az orgonán és pár könyvecskén kívül tényleg nincs mit keresni. Nagyon hiányzik belőle az epikusság. Végül miért nem értékelhetően építették meg?

  • 2012. december 16. - 06:00

   Ezrével állnak náluk a hasonló concept artok, amiknek legtöbbje a kukában végezte, másoknak meg csak albumokban vagy töltőképernyőn maradt hely. Egy játékba nem kerülhet bele minden úgy ahogy megálmodják. Ma már ugyan nem kell néhány maradék byte-ba beletuszkolni egy játék zenéjét és átírni bármi áron, hogy a rendelkezésre álló szabad memóriaterületbe beleférjen, de nagyban hasonló korlátok még ma is vannak. Pl. nem tud az engine egy bizonyos polygonszámnál nagyobbat kezelni egyszerre, elfogyhat a használható textúramemória, third party middleware szoftver bugja miatt ki kell hagyni dolgokat, nincs elég pénz vagy idő a megvalósításra és számtalan egyéb technikai tényező befolyásolja, hogy mi kerülhet bele, hogyan, mennyire lebutítva, optimalizálva. Ha még 2020-ig vártunk volna, biztos azt kapjuk, amit megálmodtak, addig viszont tönkrement volna az egész cég. Konyhanyelven kb. ezek a fő okai, hogy a jó ötleteket sokszor lehetetlen eladható módon megvalósítani, hiába tűnik kívülálló számára pofonegyszerűnek a feladat. Egy szoftver nincs kész soha, de valamikor ki kell adni.

   Én meg pont azon döbbentem, hogy a GW2-ben mennyire változatosak a modellek, textúrák és hogy egyetlen hasonló játékban sem láttam ennyi egyedi helyszínt, szobrot, épületet. Irgalmatlan mennyiségű munka van benne.

   Tegnap kb. hajnali 4-kor indult LA-ban WintersDay. Gondolom nem azért, mert addigra lett kész, hanem mert nem lehetett vele tovább dolgozni. Úgy kellett kiadni, ahogy volt. Minden hibájával és hiányosságával együtt. Talán voltak dolgok, amiket az utolsó pillanatban teljesen kihagytak, mert nem készültek el vele határidőre, vagy nem volt vállalható a minősége, de egy szavunk nem lehet. Le merem fogadni, hogy még az utolsó pillanatban is azon dolgoztak, hogy minél jobb legyen ez az eseménysorozat, amiben hónapok munkája lehet. Ismét kiadtak egy ünnepi tartalomcsomagot, aminél biztos jobbat és többet szerettek volna, de még így is szerintem messze jobb mint bármelyik MMO-ban, pedig még csak az elején vagyunk.

   • 2012. december 16. - 09:54

    +1

    A játékvilág kidolgozottságára szerintem nem lehet panasz. Hihetetlenül változatos, olyan, mintha külön, kézzel rajzolták volna minden egyes kis poligonját, nagyítóval kell keresni az egyforma dolgokat, ha egyáltalán találsz olyat. Eszméletlenül gyönyörű. Sokszor van az a keserédes érzésem egy-egy helyszín, vagy kis esemény (nem event) láttán, hogy kárbaveszett munka, mert sokan észre sem fogják venni, nem fogják értékelni. Számomra ez az első MMO, amiben élvezet altot húzni, méghozzá szép nyugisan. A harmadik norn karakterrel, nagyjából ugyanazon az úton haladva is voltak olyan kis események, de rendes event is, amit addig még nem láttam.

    Egyébként összehasonlíthatod bármelyik játéknál a concept artokat a játékkal, mindenhol ezt fogod látni, szóval nem tudom, mi ezen a meglepő…:) A concept artok ilyenek. Ha itt zavar, mit szólnál pl. a WoW-nál, ahol a concept artok sokszor szinte már köszönőviszonyban sincsenek a játék régi és rajzfilmes grafikájával.

   • 2012. december 17. - 09:24

    Itt eltér a véleményünk. Benne vagyok a szakmában, és rengeteg trükk áll rendelkezésre ahoz, hogy a lehető legtöbb dolgot bele is tegyék a játékba, miután azt elképzelték.
    Alapvetően az eredeti koncepciót kellene követni, és ahoz alkalmaszkodni a többi téren. Jelen esetben például az Ebonhawke-nak külön városnak kellene lennie külső PvE peremmel, az említett szobrok pedig nem nagy kihívás se az engine, se a játékosok gépeinek számára.

    Persze itt valószínűleg az időhiány a ludas, az mindíg sanyargatja a cégeket, főképp az ArenaNet-et.
    Erre legfeltűnőbb jel az ikonok utólagos feltöltögetése, mint fejlesztői szempontból egy hanyagolható elem.

    Nyugi, én bízok abban, hogy idővel átdolgozzák a dolgokat, lehetőleg egész területeket dolgoznak majd át egyesével.

 25. 2012. december 16. - 06:06

  Emberek, mondja már meg valaki, hogy itt miért beszéltek arról többen is hogy a GW2 öt hónapja jelent meg? Szeptember, október, november, dec… Rosszul számoltam valamit? Augusztus 28-án volt a hivatalos indulás, 25-én headstart.

 1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: