Reklámok
Kezdőlap > Egyéb > Revolúció vagy evolúció? – 2. rész

Revolúció vagy evolúció? – 2. rész

2012. szeptember 8. Hozzászólás Go to comments

Folytatnám korábban megkezdett cikksorozatomat, amelyben szemügyre veszek néhány játékot, és a játékpiacra alakult hatásuk alapján átgondolom, hogy vajon forradalmiak voltak-e vagy sem. A már korábban leírt szempontokkal fogom most is folytatni.

Néhányan felvetették, hogy mi értelme van offline RPG-ket tárgyalni, amikor ugye a GW2 épp hogy online játék. Ugyanazt tudom itt is írni, mint pár napja a kommentek között: egy-egy mechanika hatása, illetve meghonosodása függetleníthető magától a játéktól, ebből a szempontból a játék maga másodlagos, a trend a lényeg. Az pedig hogy átgondolom több játékra vetítve a saját gondolatmenetemet,  segítség számomra visszaellenőrizni azt.

Diablo, Diablo 2 (1996, 2000)

1. Jelentős, jól azonosítható változás: Igen. A Blizzard nagyot robbantott ezzel a játékkal, ekkoriban állt a stúdió kreativitása csúcsán, és egészen új, meglepően friss irányba vitte el az addigra némiképpen megcsontosodott és elfáradt RPG receptet, ami ráadásul egy igen hosszú, RPG-szegény időszakban érkezett. A játék azonnal és jól érthetően meghatározta magát az addig RPG-khez képest generált pályáival, kiváló grafikájával, elképesztő táplódási technikáival.

2. Iparági mérce lett-e: Igen.  Ekkor teremtődött meg lényegében az action RPG fogalma, a generát pályákkal, minimális RPG elemekkel (a fejlődésen és a tápolódáson túl valódi RPG-ről nem is beszélhetünk),

3. Új játékosbázist vonzott-e magához: Igen. Az új műfaj új játékosokat hívott magához, a recept a mai napig sikeres, milliókat mozgat meg.

4. Sikeres-e a játék: Igen. Nem is kell részletezni szerintem. A Diablo 2 még soksok évvel a megjelenés után vissza-vissza kódorgott az eladási listák felsőbb részeibe, a harmadik – amúgy újításokban igen szerény – epizód pedig a  tízmilliós eladási határt is átlépte.

5. Kiállta-e az idő próbáját: Igen. Úgy gondolom ez volt az első igaz nagy forradalom RPG (bár az RPG szó a Diablo sorozat esetében mindig eléggé idézőjeles) ügyileg ebben a korszakban, és jól mutatja hogy az igazán eredeti gondolkodás és ötlet mekkora fordulatot képes hozni egy kifulladtnak gondolt műfajban.

Baldur’s Gate (1998)

1. Jelentős, jól azonosítható változás: Igen. Nem sokat kellett várni az újabb nagy dobásra, az én generációm számára akkoriban a BG-ről érkező hírek hihetetlen mesének tűntek. Egy Ad&D alapú RPG fantasztikus grafikával, összetett történettel, akkoriban sokan csak erre vágytunk. A játék összehasonlíthatlan volt a korábbi Ad&d licenc alapján készült termékekkel, és jelentősen meghatározta jópár ember gimnáziumi éveinek a minőségét.

2. Iparági mérce lett-e: Igen. Erről tanúskodik a nagyszámú utód, pl. Ice Wind Dale, Baldur’s Gate 2, Temple of Elemental Evil és a PlaneScape: Torment. Ez utóbbi véleményem szerint a valaha készített legtökéletesebb RPG, nem csupán azért mert a valaha volt legkiemelkedőbb minőségű és komolyságú RPG settingben játszódik (amely könyvespolcom jelentős részét foglalja el ma is), hanem azért is, mert ez talán az egyetlen ilyen játék, ahol a játék 90%-a véghez vihető harc nélkül, a dialógusok mennyisége pedig döbbenetes.

Természetesen a PlaneScape: Torment nagyságához mérhető a Baldur’s Gate 2, amely a maga közel 150 órás játékidejével valószínűleg örökre egyedülálló marad, manapság már ritkaságszámba megy az ilyen (bár talán a Bethesda gémek közelítenek)

3. Új játékosbázist vonzott-e magához: Igen. Egészen új generációt rántott bele a szerepjátékok világába, és még fontosabb érdem szerintem, hogy új életet lehet az akkor haldoklónak tűnő műfajba.

4. Sikeres-e a játék: Igen. Két milliós eladott példányszám teljességgel elvitathatatlan érdem ebben a korban, a licencelt utódokról és az újra szárba szökő RPG reneszánszról nem is beszélve.

5. Kiállta-e az idő próbáját: Igen. Ezt talán semmi nem tanúsítja jobban, mint a Szeptember 18.-án megjelenő Enhanced Edition. ’nuff said.

Elder’s Scroll 3: Morrowind (2002)

1. Jelentős, jól azonosítható változás: Igen. Az Elder Scroll sorozat a saját útját járta végig, nem hagyta magát holmi divatok által befolyásolni. A cég talán a legjobb példája annak, hogyan lehet valaki sikeres, ha ragaszkodik a saját filozófiájához a játékkészítést illetően, és azt csinálja amit a legjobbnak gondol az RPG műfajban.

Az általuk készített játékok az Ultima Underworld spirituális utódjának, illetve annak többszöri iterációjának tekinthetőek. Valóban, az Elder Scroll sorozat darabjai között jól érezhető a fejlődés részről részre, de az alapok mindig ugyanazok: 1st person view, hatalmas bejárható világ, a főtörténet pedig lényegében csak töredéke az elérhető tartalomnak.

2. Iparági mérce lett-e: Nem. Persze ez vitatható, de valójában nem sokan próbálták ezt a fajta részletgazdagságot és minőséget reprodukálni (vagy csak hozzám nem ért el), a Bethesda gyakorlatilag a kezdetektől csak saját magával versenyez, ők is megteremtették a műfajt, amit jónak gondolnak és amiben ők a legjobbak.

3. Új játékosbázist vonzott-e magához: Nem (és egyben Igen). Ez is nehéz kérdés, de én úgy érzem a Fallout sorozatig a játékok ugyan egyre sikeresebbek lettek kereskedelmileg is, és egyre fogyaszthatóbbak is a nagyközönség számára, tehát végülis mindig vonzott magához játékosokat, de olyan robbantásról mint a Diablo vagy Baldur’s Gate esetében nem beszélhetünk, inkább fokozatos stabil növekedésről.

4. Sikeres-e a játék: Igen.  

5. Kiállta-e az idő próbáját: Igen, de nem úgy mint az előzőleg említettek: a recept él és virul, és minden kiadott (Oblivion, Skyrim, Fallout) játékkal finomítanak rajta, de úgy gondolom kevés spirituális utódja vagy követője van, a fejlesztők általában könnyebb vagy teljesen más utakat választanak.

Befejezése következik.

Reklámok
Kategóriák:Egyéb
 1. Artoise
  2012. szeptember 8. - 19:07

  udv ,tudom nem ide tartozik de mar gyujtom a diamondokat a nev valtoztatasra ,netan valakinek van kosza fulese arrol h mikorra varhato ,nem mintha ne lenne epp igy is eleg dolguk :-)

 2. banrob2
  2012. szeptember 8. - 19:13

  Húúú a Morrowind de rusnya így pár évvel később…..

  • Fenrir
   2012. szeptember 8. - 20:30

   Én még mindig ámulok milyen részletes volt a környezet 2001-es gémhez képest. Most is elismerést érdemel , amikor meg megláttam mozgás közben nem is hittem, hogy ilyen játék létezik. Számomra egy igen meghatározó sorozat a TES széria.

  • Vik
   2012. szeptember 9. - 02:06

   Ott a Morroblivion mod, vagy Morrowind 2009/2011…

 3. Petya
  2012. szeptember 9. - 03:16

  Planescape:torment na igen, epikus játék, epikus storyval epikus harcokkal és befejezéssel. Az eye of the beholder korszakban volt egy Lands of lore nevü játék ami kiemelkedett, és ne feledkezzünk meg a Wizardry 7-8-ról sem. A 7-es kíváncsi lennék mennyi játékóra?

  • Messen
   2012. szeptember 9. - 21:19

   Még van egy Wizardry 7 mentésem, amiben 400 óra van :) Oh, emlékek….

 4. Tibitron
  2012. szeptember 10. - 06:36

  És ne feledjük az Ishar trilógiát, ami szép grafikával és magával ragadó világával szintén sikeres volt, még amigán is.

  • banrob2
   2012. szeptember 13. - 09:20

   Vááááá, fúú azokat de imádtam, gyönyörű volt,
   egyébként a Lands of Lore máig fenn van a gépemen dosboxban :D

 1. 2012. szeptember 13. - 08:26

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: