Reklámok
Kezdőlap > Performance > Bill Freist az optimalizálásról és a teljesítményről

Bill Freist az optimalizálásról és a teljesítményről

Szevasztok, Bill Freist vagyok. Azért vagyok itt, hogy két olyan témáról írjak, amelyekről sok kérdést láttunk az elmúlt pár hónapban: optimalizáció és teljesítmény.

Mielőtt azonban belekezdenénk, biztosan azt kérdezitek magatoktól ” Ki ez a Bill gyerek?” A QA részleg tagja vagyok itt, az Arenanet-nél, a fő feladatom pedig az, hogy információkat gyűjtsek tőletek, a játékosoktól, a teljesítmény- és kompatibilitásbeli problémákról. Biztosra megyek abban, hogy a programozói csapat megkapja a megfelelő információt és reprodukciós lépéseket, amelyek segítségével gyorsan javítani tudják a technikai problémákat. Röviden, az én munkám az, hogy biztosítsam, a játék a lehető legtöbb számítógép konfigurációval kompatibilis legyen – megbízható teljesítménnyel együtt.

A Guild Wars 2 motor programozói nagy kliens oldali és back-end fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt hónapokban, beleértve ebbe számos különböző optimalizációs megoldást, amelyek teljesítménybeli növekedést eredményeztek. Mivel a célunk az, hogy a lehető legsimább játékos élményt nyújtsuk, próbáljuk csak akkor a játékba helyezni ezeket a változtatásokat, amikor már eleget teszteltük őket, ezzel biztosítva a stabilitást. Ez vezetett ahhoz a teljesítménybeli ingadozáshoz, amelyet sok játékos tapasztalt a BWE és a stressz tesztek során.

Jelenleg a Guild Wars 2 már hatalmas mennyiségű optimalizációt kapott. Ez azt jelenti, hogy azoknak a játékosoknak, akik szegényes teljesítménytől szenvedtek a múltban, már frame rate-beli javulást kell tapasztalniuk. De még mindig vannak eltérések a különböző egyéni rendszerek között. Ahogy ezeket vizsgáljuk, érdekes bottleneck-eket fedezünk fel. Például, itt egy táblázat, amely bemutatja, milyen különbséget tud eredményezni az eltérő grafikus driver. (Ezeket az adatokat a múltkori stressz teszten résztvevő játékosoktól gyűjtöttük.)

Más problémákat is találtunk, amik hasonló teljesítménybeli eltéréseket eredményeznek.  Még ha a teljesítményt befolyásoló tényező külső is, olyan keményen fogunk dolgozni, ahogy csak tudunk, hogy biztosítsuk, a Guild Wars 2 élményedet nem teszi tönkre a rossz teljesítmény. Éppen ezért, ahogy a problémákat jelzitek, mi kivizsgáljuk azokat, majd ha megtaláltuk a javítás módját, akkor frissíteni fogjuk a tudástárunkat [knowledge base]. Így a megfelelő információt el tudjuk juttatni azoknak, akiknek szükségük van rá. A tudástár olyan felhasználóbarát utasításokat is tartalmazni fog, amik segítségével javíthatod a teljesítménybeli problémákat.

De a mi a helyzet a valós adatokkal? Hogyan teljesít a grafikus kártyád a Guild Wars 2-vel? A következő táblázat olyan adatokat tartalmaz, amelyet a korábbi stressz teszten játszó játékosoktól kaptunk. Minden adat Intel Core i5 vagy jobb processzort tartalmaz (biztosítva, hogy az adatok csak a grafikus kártya teljesítményét mutatják be). Amikor összehasonlítod a te rendszered teljesítményét ezekkel az átlagokkal, tartsd észben, hogy a megfelelő processzor, grafikus kártya és elegendő rendszermemória mind fontosak ahhoz, hogy sima játékélményed legyen.

Mi van akkor, ha a táblázat szerint a gépeddel egy jó átlagos frame rate-nek kellene lennie, mégis rosszul fut a játék? Tudjuk, hogy a tapasztalataid nem minden esetben vágnak egybe a fenti táblázattal. Ne aggódj, azért vagyunk, hogy segítsünk! Ha rossz teljesítménytől szenvedsz és a tudástárunkban nem találsz megoldást, nyiss egy support ticket-et, és lásd el a Support Team-et minden fontos információval! Azzal, hogy ezt megteszed, mi tudunk azon dolgozni, hogy a Guild Wars 2 élményed pozitív legyen. Az, hogy az optimalizálás jelentős részével már végeztünk, nem jelenti, hogy készen vagyunk. Az optimalizáció egészen a megjelenésig és még azután is folytatódni fog, az általatok szolgáltatott információk felhasználásával.

A megjelenés napjának közeledtével, elképesztő, hogy mennyi mindent el tudott érni a csapat, ilyen rövid idő alatt. De nem minden a mi érdemünk. Ti, a közösség, segítettetek abban, hogy a Guild Wars 2 az legyen, ami.

Az Arenanet csapatának nevében, szeretném megköszönni mindannyitoknak, hogy részt vettetek a BWE-ken és a stressz teszteken, hogy elmondtátok a véleményeteket a játékról és az aggodalmaitokat a teljesítményről. Köszönjük a hasznos információkat, amik segítségével javítani tudjuk ezeket a problémákat megjelenés előtt. Gondoljatok úgy magatokra, mint a csapat tagjaira.

Eredeti cikk: Bill Freist Talks Optimization and Performance

Reklámok
Kategóriák:Performance
 1. kindzsal
  2012. augusztus 23. - 15:20

  Laza tapasztalat: nekem 560ti-m van es 4 magos 3.3masom megis sok esetben 40 fole nem ment az FPS-em (ultran) ugy hogy kozben egykihalt reszen voltam, mig ellenben bementem egy fovarosba vagy ahol nagyobb tomeg volt, neha a 57-65 FPSt is megutotte a gep. Erdekes az optimalizacio nah.Amugy azt is leirhatta volna amit minden mas tapasztalt jatekos tud…kapcsold ki a real time shadowst az elsimitast es maris erezheto a teljesitmeny beli javulas. Amugy az Other driver version az mit takar mert jelenleg a 301.42 a legfrissebb nem beta driver regebbit meg nem tennek fel.

  • menthix
   2012. augusztus 23. - 15:24

   Folyamatosan optimalizálnak, szerintem még ebben a pillanatban is, a béták nem mérvadóak.
   S miért is nem tennél fel régebbi drivert?

  • Rohár
   2012. augusztus 23. - 15:33

   szerintem a bétára gondoltak, én is azt raktam fel most és kicsivel jobb volt mint előző teszten, persze ez azon is múlt hogy maga a játék változott azóta.

  • MaDFoX
   2012. augusztus 23. - 15:34

   És mi szól a beta driver ellen? :)
   Nem lehet minden WHQL… “The WHQL testing fee Microsoft requires is USD $250 per operating system family” használj beta-t ne hizlald Bill seggét! :D

  • kindzsal
   2012. augusztus 23. - 16:21

   Mert nem csak ezzel a jatekkal jatszanek:) Mas jatekhoz meg az kell ami epp fenn van.

   • MaDFoX
    2012. augusztus 23. - 16:25

    A beta driverek általában ugyanazokat vagy későbbi összetevőket tartalmaznak, mint a WHQL verziók (kisebb hibajavítások optimalizációk amik nem érnek annyit hogy kifizessék / kivárják a WHQL-t), szóval általában ugyanolyan jók a régebbi progikhoz – vagy jobbak…
    A játék nem kiabál induláskor neked a 301.42 miatt? 304.79 alatt szokott…

  • kindzsal
   2012. augusztus 23. - 16:38

   Dehogynem:) viszont anno az Nvidianak volt egy nagyszeru beta drivere ami a WoWhoz adtak ki es konkretan leolvasztott a a video kartyakat azota ovatosan banok ezzekkel. Valamiert remlik de mar lehet csak hoax volt mindegy a lenyeg, hogy nem er +5 fpst plane riliz elott:)

   • MaDFoX
    2012. augusztus 23. - 16:44

    Megértem az óvatosságod (bár az említett eset elég hoax gyanús), de a 304.79 2012 július 3 óta letölthető rengetegen használják, ráadásul a játék felszólítása sem lehet véletlen (lehet, hogy nem +5fps csak).
    Szóval ebben az esetben szerintem nyugodtan felteheted. (nem beszélve arról, ha kijön a GW2 fix-es driver az TUTI beta lesz…)

  • kindzsal
   2012. augusztus 23. - 16:54

   Nah megvan “THE NVIDIA 196.75 Graphics DRIVER KILLS GRAPHICS CARDS”-el keresel a google-n es eleg sok talaltot ad. Szoval nekem ugy tunik megiscsak volt ilyen meg pedig ez a 196.75-os sorszamu.

   • MaDFoX
    2012. augusztus 23. - 17:03

    Elég hamar kiderült 2010.03.02 volt a kiadás és 5-én rollback-eltek 196.21-re. Ventillátor fordulatszám bug volt, nem minden kártyát érintett (ezért is csúszott át), de valóban volt ilyen. Valószínűleg a WHQL-en is átment volna a bug…
    Mindenesetre a 304.79 működik, én is azt használom a megjelenése óta, megnyugodhatsz… :D
    De nem győzködlek, ha neked így jó akkor így jó nekem is! :)

 2. Rohár
  2012. augusztus 23. - 15:30

  azért nem ártana a minimum gépigénnyel vagy kicsivel a felettivel is tesztelniük hogy lehet e játszani. :D (szerintem)

 3. Arallion
  2012. augusztus 23. - 15:31

  Ez szerintem kicsit értelmetlen cikk Anet részéről, ugyanis csak és kizárólag videokártyát néztek itt, nem a GPU+CPU+RAM kombót, ahogy azt kellene, így nem ad teljes képet.
  1.
  “Minden adat Intel Core i5 vagy jobb processzort tartalmaz (biztosítva, hogy az adatok csak a grafikus kártya teljesítményét mutatják be)” Ez így sántít, mert ugyanazzal a videokártyával, de másik procival (i5 helyett i7, vagy AMD valamilyen megfelelője), vagy ugyanazon procicsalád újabb változatával (i5 750 vs i5 2500k) eléggé más eredményeket kapnak sokan.

  2.
  Hol nézték ezeket az átlag FPS dolgokat? Nem az lenne itt a lényeg, hogy pl tök üres helyen állva 100000milliócsillió FPSt kapjunk, hanem az, hogy megfelelően fusson mindenhol.
  Milyen az, hogy megyek WvWben, sehol senki, erre bepakol mellém 2 összesen kb 200 fős sereget, akiket valamilyen rejtélyes okból meg se jelenített egészen addig, amíg meg nem öltek? (jó, túlzás, de igenis benne van ez az eltűnő-előbukkanó NPC-player dolog, ami megint csak torzít az összképen.) Ilyenkor semmit se érek azzal h Queensdaleben remekül fut, de amint WvWre megyek tele van bugokkal laggal meg semmiből előbukkanó playerekkel az egész.

  • Dani III
   2012. augusztus 23. - 15:46

   Ha nem tetszik,el lehet menni! :D Másrészt szerintem 2-3 hét mig rendesen fog futni minimumon is.

  • Stan
   2012. augusztus 23. - 15:48

   mi az hogy tulzás? a keddi teszten (ha jol melékszem kedden volt) nem 1x haltunk bele barátaimmal ebbe, hogy mentünk a semmibe, hirtelen megjelent 200 ember kb és instant haltunk. Pedig eddig ilyen nem volt….
   Valamint ugro skillek használata a map közepén lévő tóba teleportált, egyes skillek megölték a használóját (pl Guardian gs es skilje aminek nem tudok nevet.) ugrálosra pl a Heartseeker… Remélem eltünnek startra ezek a problémák

   • Kozzy
    2012. augusztus 23. - 15:54

    A “hirtelen megjelenő” játékosok márpedig valószínűleg bent maradnak, mert ez valószínűleg nem hiba, hanem teljesítmény fokozó javítás. Azaz nagyobb tömegben (pl. WvW) egyes játékosok csak közel érve jelennek meg. (ha jól tudom a nameplate-jük viszont már messzebbről is látszik)
    A többi viszont tényleg hiba volt, és reméljük javítják őket.
    Nem könnyű utolsó pillanatokban is ilyeneket javítani, és sajnos sose lehet tudni hogy egy apró kis változtatás milyen új hibákat hozhat elő..

   • MaDFoX
    2012. augusztus 23. - 15:59

    Ezek nagyrészt abban a tesztben jöttek elő előtte nem voltak és szerintem az élesben sem lesznek (lesz más). De tudomásul kell venni, hogy a legkisebb változtatás a játékban (ami elkerülhetetlen) előhozhat fura anomáliákat egészen máshol… …amit persze amint kiderülnek, javítanak is (és kezdődhet az egész előlről :D )
    Pillangóhatás, “Egy lepke meglebbenti a szárnyát Hondurasban és Tokióban földrengés lesz.”
    Egy kellően bonyolult rendszerben a legkisebb változtatás is kiszámíthatatlan következményekkel járhat: Pl megváltoztatott valaki a leap kódjában egy apróságot, hogy ne tűnjön el a textúra a célról vagy fél lábbal odébb érjen célba és a guardian már úszik is… ez ilyen…

 4. Kozzy
  2012. augusztus 23. - 15:46

  Sajnos szerintem sokan fognak csalódni abban hogy minimum közeli géppel a WvW nem igazán lesz élvezhetően játszható (nagyobb csaták). Márpedig ez nagy érvágás, mert a hosszútávon játékban tartó okok egyik legnagyobbika a WvW.
  Egyébként szerintem ez valamennyire várható volt. Egy MMO motor se tud régebbi (low-end, minimum közeli) gépeken ennyire sok játékost egy helyen jól kezelni.

  • Rohár
   2012. augusztus 23. - 15:52

   Az a baj hogy minimum feletti géppel ami jóval felette van még ott is előfordul hogy ramaty, legalábbis ismerősnek akárhová ment nagyon alacsony volt az fps, pedig nem rosszabb az én gépemnél, enyémen játszható csak wvw-ben szívás. Azt meg elviselem :D

   • MaDFoX
    2012. augusztus 23. - 16:18

    Nem öcsédnek, Grünn? :D

   • Rohár
    2012. augusztus 23. - 16:22

    de öcsémnek, de mi ez a grünn izé? Előző hozzászólásban is ezt írtad :D

   • MaDFoX
    2012. augusztus 23. - 16:35

    :D Csak volt egy Grünn aki pont hajszálra ugyanezt a szöveget nyomta mint te és akkor tűnt el amikor te jöttél… 08.17-n…

    És akkor az utolsó javaslatom ez volt, aggasztott a sorsod… :)

    MaDFoX :
    Grünn, csak egy javaslat: Mielõtt bannolnak, szerintem érdemes lenne kicsit magadba szállnod… Csak szólok.

    Na nem mintha bármi közötök lenne egymáshoz, ;) csak hagyd már el ezt a vacakolást, az öcséd gépével… :D Nem itt van a megoldás.
    :*

 5. Solefald
  2012. augusztus 23. - 15:55

  Így elsőre a WvW a high end pc-sek mekkája lesz. 8 fps-el nem fogok ott szenvedni, valamit nálam is előjött hogy bementem a keepbe, csak az npc-ket láttam hirtelen pedig vagy 40 ember vett körül…érdekes. Sztem kissé bullsht ez az iromány “Intel Core i5 vagy jobb processzort tartalmaz (biztosítva, hogy az adatok csak a grafikus kártya teljesítményét mutatják be).” Excuse me? Talán valami szarabb proci kéne mellé nem? Írtam ticketet már válaszoltak, a válasz: nem tudják miért teljesít nálam szarul, kértek egy újabb diagnosztikát, megtörtént elküldve várom a választ.

  • Turist
   2012. augusztus 23. - 16:27

   ” WvW a high end pc-sek mekkája lesz”

   Mit veszünk annak? Én gépem i5-2400, 4Gram, Gtx460 (1Gb).
   Ez nem a legjobb vagy a közeli gép amit lehet venni. Mégis remekül futott WvW. Nem minimál beállításokon, és a Fraps videó rögzítője is ment ami kicsit visszafogja a gépet.
   Ez még BW3-nál volt, gondolom azóta még javult.

   • Darabos_Barna
    2012. augusztus 23. - 16:51

    hasonlo van nekem is csak mas proci, wvw-ben meg a nagy csatak sem okoztak gondot (max grafon) az ingame kijelzo igaz hogy 20-25 fps-t jelez, megis ugyanugy futott mint ott ahol 50volt

   • Darabos_Barna
    2012. augusztus 23. - 16:56

    pontos spec:

   • Kozzy
    2012. augusztus 23. - 17:09

    Hát azért az i-5, meg a GTX460 messze jobb a minimumnál..és ezek kb 3x-4x annyiba kerülnek mint a minimumban meghatározott CPU/VGA..nyilván azért ilyen gépen nem lesz játszhatatlan..de mondjuk egy 2GHz-es Core2Duo+GF7800-al (ami az előírt minimum) kb diavetítés a WvW..

   • Turist
    2012. augusztus 23. - 17:34

    Kozzy :
    Hát azért az i-5, meg a GTX460 messze jobb a minimumnál..és ezek kb 3x-4x annyiba kerülnek mint a minimumban meghatározott CPU/VGA..nyilván azért ilyen gépen nem lesz játszhatatlan..de mondjuk egy 2GHz-es Core2Duo+GF7800-al (ami az előírt minimum) kb diavetítés a WvW..

    Azért remélem látod mire írtam a válaszom.

   • Kozzy
    2012. augusztus 23. - 18:25

    Igen, azt próbáltad elmondani hogy szerinted a 40k-s CPU és VGA nem közelíti a high-end gépeket. De ez persze tényleg relatív, de az én értelmezésemben, a minimumhoz képest, és a magyar átlagot figyelembe véve a tied számíthatod high-end közelinek.

  • Sblat
   2012. augusztus 23. - 16:30

   Teljes configot írsz kérlek, és választ is majd ide, amit kaptál?

   • Solefald
    2012. augusztus 23. - 16:33

    Yep majd megírom, egyenlőre csak dxdiag, network diag ment nekik, abból nem derült ki semmi, kértek egy speccy program futtatást és annak a diagnosztikáját. Meglássuk.

 6. Cpuma
  2012. augusztus 23. - 16:27

  Sziasztok! pár eredmény nálam az utóbbi teszteken, csak tájékoztató jelleggel:

  notebook (3. bétán és az utána való stressz teszten): i3 2,4; 4 GB, ATI HD mobility 5570 /512MB/: teljes low beállítás WvW élvezhetetlen, de sima részeken is átlag 20 körüli FPS volt (kíváncsiságból rátettem mid-re: kevés változás, megnéztem maxon is: kb leállt a játék…) – itt ahogy bejött a GPU a képbe, sokkal rosszabb volt a helyzet, mint előtte. Azért PVE-ben is kezdő terület, sok ember: néha diavetítés, nem sokat tudtam hozzátenni a DE-hez.

  notebook (utolsó stressz teszt): i5 2,5-3,1, 8 GB, Nvidia GTX660 /2GB/: a többiek által felsorolt hibák előjöttek nálam is, de minden élvezhető volt, a bokrok, fűszálak mozogtak szélben, kontaktra – WvW nem esett 25 FPS alá (kb 100 emberke volt egyszerre a mezőn, erődben) és minden 1920-1080 felbontásban.

  Itt még lesz egy-két hónap optimizáció, egyelőre úgy érzem, hogy a min követelményeken elfutogat, de sok része élvezhetetlen (pvp főleg)

  • MadPig
   2012. augusztus 23. - 17:36

   Mondjuk a HD5570 2 éve is alig ütötte meg a belépöszintet, de mára csak office futtatására elegendö.

 7. kindzsal
  2012. augusztus 23. - 16:33

  Nem baj majd lesz aion fele “nameplate wars” :D Mindig is hangoztattam hogy a WvW elkepzelese szep, de annyi sebbol verzik a megvalositasa es itt szigoruan a technikai reszre gondolok, a kulonbozo teljesitmenyekre, netkapcsolatokra( savszel kulonbsegek) stb. Meglatjuk polirozgatni mindig lehet, illetve az is tudomasul kell venni hogy a jatek igen szep es amit mindig is hangoztattam ne akarjunk ilyen grafikai minoseget egy vizozon elotti gepen. Az is csoda hogy egyaltalan szenvednek vele, hogy mindel tobb konfiguracion jol, fusson mert lasusk be abbol is van kismillio.

  Kozzy: nem csak MMO motor nem tudja azert itt tobb szaz player tobb szaz cselekedetet kell kezelni gyorsan akarmilyen jo is a halazoati kodja a jateknak ezt egy ido utan csak ugy lehet kezelni ahogy a Blizzard is csinalta…limitalja a teruleten a playereket, es akkor kapsz egy elvezheto “tiny mass” PvP-t, vagy hagyjak mint az Aionban es akkor jatszhatsz voros feliratok ellen.

  Szemelyes velemeny: En sose ertettem minek eroltetik a Mass PvPt bizos poenos elvezetes, de max az en katagoriamnak (5os skalan egy gyenge 2-3mas) aki hamar megunja, a profik pedig valoszinu rankeden bizonyitjak amit tudnak, ahogy ez mas jatekban is van.

  • Rohár
   2012. augusztus 23. - 16:36

   ők írták ki a gépigényt. Viseljék hát a következményeket :)

  • kindzsal
   2012. augusztus 23. - 16:39

   nem is tudom 17 eves korom ota tudom az osoreg mondast: “barmennyit is mondanak a duplajat kerd”:D

   • Rohár
    2012. augusztus 23. - 16:57

    Tudom én is csak eddig nem okozott problémát így nem vettem figyelembe. Azért egy orr letörés járna oda :D

  • j0k
   2012. augusztus 23. - 17:05

   Mondjuk ez tényleg személyes preferencia kérdése, de én pl. nem sok mindent élveztem annyira MMO-kban mint a mass pvp-t. Lineage 2 siege-ek, epic fight-ok ahol 300 ember harcol egymás ellen azért, hogy övék legyen a boss/vár. Egy jó darabig nem is ment normálisan semmilyen gépen, sőt max grafikán, fullhd-ban egy mostani középkategóriás PC-n is bőven 30 alá menne az fps és most egy lassan 10 éves game-ről beszéltem. Egyesek elég irreális követelményeket támasztanak a GW2-vel szemben. Ne várja el senki, hogy egy 100 – 150 ezer forintos PC (ami a hozzászólásokat nézve általános) akadás nélkül le-renderel majd neki 100 harcoló karaktert.

   • Rohár
    2012. augusztus 23. - 17:10

    én nem a wvw ről beszéltem, de amúgy ez így igaz. :) wow ban is max grafon nagy wintergrasp pvp-ben amin többszázan voltak ott már 30 alá ment az fps em. Azóta nincsenek ekkora fightok mert rájöttek hogy kivitelezhetetlen többszáz embert egymásnak ereszteni. Pedig az még csak egy wow grafika :D

 8. Middreks
  2012. augusztus 23. - 17:00

  Nálam a legújabb developer (a bétábbnál is bétább) GeForce driver cirka 10 átlag FPS-t dobott még WvW-ben is úgy, hogy feljebb tudtam venni a részletességet.
  Aki ki akarja próbálni (saját felelősségre), az innen letöltve megteheti:
  http://www.nvidia.com/content/devzone/opengl-driver-4.3.html
  Van asztali és notebook driver 32 és 64-bit verziókban.

  Forrás: http://vi.reddit.com/r/Guildwars2/comments/y9bas/nvidia_30567_dev_beta_drivers_drivers_optimized/

 9. 2012. augusztus 23. - 20:30

  Adjunk nekik időt! Nemrég néztem egy videót, amit 5 évvel ezelőtt vettem fel a LOTRO-ban: kb. 25-30 FPS-el futott. Ugyanezen a gépen, ugyanazokkal a beállításokkal, ugyanazon a helyszínen manapság 65-70(!) FPS-t is elér, ami egyértelműen az optimalizáció javára írható.
  Szörnyű dilemmában vagyok: lehet, hogy kedden megveszem, feltelepítem, és játszhatatlan diavetítést kapok a 15 ezer Ft-omért. Márpedig új gépem még vagy fél évig nem lesz. Ha nem venném meg a GW2-t, még idén felújíthatnám a PC-met, de azt úgyse bírnám ki. Reméljük a legjobbakat…

 10. Magyarfeka
  2012. augusztus 23. - 23:16

  Nah ugye! Remélem senki nem adta még el a Pre-purchase-ját. Mert úgy érzem igazam lesz avval kapcsolatban amit korábban mondtam ezen személyeknek. :) RESPECT az Anetnek azért amit az emberekért tesznek, kitünő ahogy dolgoznak és nem a töküket vakargatják!

 11. nedvedicious
  2012. augusztus 24. - 09:04

  Jó, hogy végre bemutatkozott ez a “Bill gyerek”, màr tudjuk kit kell szídni xD

 1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: