Reklámok
Kezdőlap > Egyéb > Stresszteszt utáni performance híradó

Stresszteszt utáni performance híradó

2012. augusztus 16. Hozzászólás Go to comments

Újra itt vagyok, hogy sületlenségekkel terheljem a blogolvasók agyát, elvégre ez a sikeres internetes karrierépítés egyik legbiztosabb módja. Az alábbiakban egy tökéletesen szubjektív és mindenféle kiforrott mérési technikát nélkülöző elemzés következik, megfejelve egy kis háttértudás nélküli megalapozatlan véleményalkotással. Ez elsőre  ijesztő, de tudom hogy a lelke mélyén mindenki szereti ezt, arról nem is beszélve hogy magyarország közismerten a szakértők országa, így miért ne okoskodhatnék én is itt egy kicsit.

Szóval az van, hogy ahogy zajlottak a béták,  a vállamra felült egy kis emberke piros ruhába öltözve, szarvakkal a fején és egy háromágú vasvillával elkezdte jobbról böködni a fejemet, hogy „hé báze ez így nem lesz jó, gépet kéne venni, mert ez így olyan mintha jeget próbálnál meg grillezni faszénen”. Eleinte elhessegettem, azt mondtam neki „hogy ez még elég optimalizálatlan kód, meg béta, tuti jobb lesz, takarodás” és ezzel odébbállt. A lelki nyugalom az utolsó utáni béta utáni stressztesztig tartott, amikor továbbra is förtelmesen akadt a játék, ekkor már elkezdtem izzadni, mint egy ló, hogy nem azért várok hat éve erre a játékra. Erre ráerősített a fülembe beleálló majd megforgatott háromágú vasvilla, valamint az ezzel párhuzamos sátáni kacaj, hogy “Én megmondtam”.

El is mentem videokártyát venni (erről később), mitadisten, aznap megint lett egy stresszteszt, gyors szerelés, csavarok beestek az alaplapok közé, kivettem, közben elvágtam a kezem, összevéreztem a processzort, szóval drámai feszültségekkel terhes nap volt, az asszony nem mert hozzámszólni. Driverinstall meg az összes ilyenkor szükségés okosság, közben asszonynak ecseteltem hogy ez egy tök jó kártya, mert olcsó volt, mégis DDR5 valamint tud DX11-et, minderre szolid hümmögés volt a válasz. Beüzemeltem a gémet, szokásásos loginszerver hibaüzeneteken nindzsutszi mozdulatokkal átverekedtem magam ami után jött a hidegzuhany, a gém ugyanúgy akad. Ha első alkalommal úgy izzadtam mint egy ló, akkor itt már úgy izzadtam mint egy egész ménes. Komplikáló tényező volt, hogy a sokkot az asszony elől el kellett rejteni, különben további kínos kérdések következtek volna. Őrült hardver-review olvasgatás következett, teljes alaplapcsere az ugye úri huncutság, így kiszemeltem magamnak egy négymagos procit ami még épp belement a meglévő boardba.

Na mindegy, még rá sem tértem a lényegre, ezért begyorsítok, aprohardver.hu-n vettem egy négymagos procit, megvívtam az ezzel járó harcokat, és így a tegnap stressztesztnek új fegyverzettel futottam neki. És akkor a számok

Előző gép:

Core 2 Duo E7400 2.8 Ghz
4 Gb DDR2 memória
ATI Radeon HD3850 512 Mb
Win 7

Új gép:

Core 4 Quad Q8400S (23k HUF)
4 Gb DDR2 memória
Palit NVIDI GT440 DDR5 1024 Mb (20k HUF)
Win 7

Tudom, hogy ez közel sem új gép, na de éppen az az ígéret, hogy régebbi gépeken is jól fog menni a cucc. Ez a gép ugyan nem új, de nem is nevezhető kövületnek.

A tegnapi stressz teszten mértem a négy mag kihasználtságát, a videokártya kihasználtságát, valamint az FPS-t. Endrosz példáján okulva jópár helyen teszteltem a dolgot, de azért nem órákig, szóval nem kell készpénznek venni a dolgot. 1280 x 960-as felbontasban futtattam mindent, es NVIDIA system monitort használtam a kihasználtság méréshez.

Legalacsonyabb beállítás

PVE Lion’s Arch WvW
CPU átlag ~50-60 ~50-60 ~50-60
GPU átlag ~50-60 30-40 50-60
FPS 20-25 15-18 25-30

Legmagasabb beállítás

PVE Lion’s Arch WvW
CPU átlag ~60-70 ~60-70 ~60-70
GPU átlag ~60-70 30-40 60-70
FPS 15-20 5-10 20-25

Következtetések

Na ilyenek nincsenekJ Endrosszal beszéltük, hogy a hatvan-hetven százalékos kihasználtság szerinte nem rossz, de én ebben más véleményen vagyok, már ha közben szaggat a játék. Valami szaki a kommentekben elmondhatná a véleményét.

Végsősoron a következő érzésekkel jöttem el.

 • Nem rossz, nem rossz, de azért nem tökeletes. Jól játszható, de ha beindul az akció, azért tud esni az FPS.
 • Más játékok nagyobb gépigénnyel és szebb grafikával lényegesen jobban futnak. Valószínű javulás várható időről időre ahogy fejlesztenek, illetve megérkezik a DX10 és DX11 support
 • A városokban nagyot esik a frame rate, es a videokártya kihasználtsága is, nem tudom miért.
 • Alacsonyabb grafikai beállításon nagyot esik a minőség, de szerintem arányaiban nem nő akkorát a teljesítmény
 • Még mindig úgy érzem, hogy jobban ki kéne használnia a játéknak az erőforrásokat, bár ez inkább csak megérzés.
Reklámok
Kategóriák:Egyéb
 1. 2012. augusztus 16. - 13:32

  Köszi a tesztet! Éppen én is új proci+videókártya kombó vásárlásán gondolkozom. Nekem mindössze annyi problémám akadt a HD 3850-nel, hogy nem is akart elindulni a játék a legutóbbi két stressz teszten, néhány villódzás után kiírja, hogy a videókártyám nem támogatott, nézzem meg a minimum követelményeket. Hmm.
  Látom, eredetileg te is ezt használtad, így már végképp nem értem mi a gondja. Annyi a lényegi különbség, hogy csak 2 giga ram van az én gépemben, de emiatt igazán nem sikítozhat, amikor az összes béta elég jól futott eddig.

  • sztfzk
   2012. augusztus 16. - 13:41

   nálam is volt villódzás mikor elindítottam a játékot,bár nekem csak annyi volt a baja,hogy az asztal felbontása 1440*900, míg a játékot 1366*768-ban akarta futtatni fullscreenen, miután levetem az asztalt és átraktam ablakba a játékot már jó volt (ati 4800-as széria), de gondolom nálad nem csak ennyi ha ki is dobta,hogy nem támogatott :)

  • bodaster
   2012. augusztus 16. - 13:41

   Ez fura, korabban nekem is ment HD3850-el, de a legutobbi ket alkalommal mar az ujjal probalkoztam. Sokan panaszkodnak ATI-ra, de meg nem neztem utana a reszleteknek, az inkabb optimalizalatlansagrol szolt, nem pedig arrol hogy nem tamogat kartyakat a game.

   • 2012. augusztus 17. - 10:24

    Na, nyolc levélváltás után végre megírták, hogy a videókártyám valóban nem elég jó a játékhoz. Közben azért kértek tőlem vírusirtást, meg driverek újra feltelepítését, csak a vicc kedvéért… Lényeg, hogy Radeon HD 3850-nel nem fog elindulni senkinél a gép a továbbiakban.

 2. paprika
  2012. augusztus 16. - 13:43

  Kurva jó volt egy a bejegyzés! Sírva röhögős! Nagyon jó a stílusod, kérlek szépen írj több bejegyzést a jövőben!:D

  • bodaster
   2012. augusztus 16. - 13:47

   OMG OMG, thank you fans, love you all.

 3. Solefald
  2012. augusztus 16. - 13:48

  Jújj nézzétek az egyik szerkesztő is itt a blogon megemlítette ezt a dolgot…….milyen dolog ez? Azonnal bevonni a jogsiját! Kíváncsi vagyok őt is elkülditek e a fenébe. Egyébként teljesen jól érzed, bőven nem használja ki a konfigokat a játék. Azért azt még megkérdezném, hogy WvW-ben hol volt ennyi fps-ed? Én bementem a középső keep-be is 8 kő kemény fps volt auto detect graffon. :)

  • bodaster
   2012. augusztus 16. - 14:00

   Ja, hat nem a keepben, valahol kinn a semmi kozepen taknyoltam ilyen random emberek utan rohanva

 4. Grünn
  2012. augusztus 16. - 13:48

  Köszönöm hogy megemlítetted ezt a postot, már égett a pofámról a bőr a többi post alatt amiért elzavartak :D

 5. jander
  2012. augusztus 16. - 13:49

  Egy kis módosítást kérlek eszközölj a cikken: ezek a mérések milyen felbontás mellett készültek? Mi az, hogy CPU átlag 60-70? Terheltségi %? Hőfok?

  Nekem pl. egy idős Q9300 procim van, ami alapfesz mellett 3.0Ghz-et tud, mellé egy jó öreg 4890-es ATi ami zabálja az áramot, de cserébe olyan a hangja mint a hajszárítóé. Viszont ésszerűen állítva a játék nagyon szépen fut 1920 x 1200-as felbontás mellett (high-ra rakom a preset-et, és onnan a shadow-t illetve a shader-t 1-el lejjebb, FXAA kikapcs, tükröződés csak föld és ég).

  A játék az első béta óta az én gépemen rengeteget javult, tegnap kb. fél óra játék alatt nézegettem, és szemmel láthatóan jobb még a BWE3 után is, hát még az első óta micsoda kellemes javulás.

  • bodaster
   2012. augusztus 16. - 13:53

   Megcsinaltam a valtoztatasokat. A vegen en is elkezdtem a presetekkel buveszkedni es azzal tenyleg lehetett javulast elerni

  • enteytin
   2012. augusztus 16. - 13:54

   ott a táblázat felett “A tegnapi stressz teszten mértem a négy mag kihasználtságát, a videokártya kihasználtságát”

  • SaGaIn
   2012. augusztus 16. - 15:52

   Nah itt abaj az hogy shadert nem kell lejjebb venni mert az hogy magasabb shedert használsz az csak javítja a teljesítményt ugyanis jobban használja akártyát. az FXAA sem eszik sok erőforrást…

   • jander
    2012. augusztus 16. - 17:49

    Nálam mindkettő igen keményen lassította a játékot ezért vettem le. Próbálkoztam mindennel külön, ezeknél éreztem azt a javulást ami mellett még elviseltem a grafika romlását. Ennél az ATi HD 4890-nél megfigyeltem, hogy az AA szinte minden játéknál hatalmas romlást jelent FPS-ben, lehetséges, hogy a nagy felbontás miatt nem tudom. A shader pedig nem először csinálja ugyanezt most hirtelen nem emlékszem melyik játék volt az utolsó ahol ez jelentett javulást. Gondolom az Arenanet is az nVidia-tól kapott több zsetont az optimalizálásra :) nem az első eset lenne…

    Az AA-t amúgy sem szoktam bekapcsolni, ha bírná a gép akkor sem, úgy vettem észre, hogy 1920×1200-as felbontásnál már olyan keveset javít a képen ami nálam nem számít, amúgy sem vagyok grafika-náci :)

 6. 2012. augusztus 16. - 13:49

  Szia, teljesen korrekt review, adom és bennem is hasonló gondolatok vannak, és nem csak azért mert jelenleg egy csóró egyetemista diák vagyok, mert jelenleg az vagyok ^^ Hanem amúgy is. Hozzá kell tennem, hogy még én sem rendelkezem egy jobb minőségű pl i7es CPU-val de jelenlegi config-al kivétel nélkül “ultra”-n futtatok mindent és bármit, pl: Bf3, Crysis 2 dx11 high res text pack és nem 5-10 fps-ekkel hanem simán 40-50, de akár Skyrim szóval bármi. Személy szerint sosem voltam kibékülve a GW1es engine-el sem, abban az időben is kb ez a helyzet állt fenn részemről is, hogy egy akkori jónak számitó gépen kb a GW volt az egyetlen ami nem olyan performance-on ment amilyenen mennie kellett volna, és eléggé sajnálatos, hogy ezt érzem, és tapasztalom a GW2-vel kapcsolatban is. Mert tényleg tök jó, hogy sokan irják, hogy “gépet kell venni”, meg “meglett mondja hogy…” meg még sorolhatnám de egy részről ez kb nem úgy működik, hogy most belenyúlok a zsebembe és egyből kikapok belőle 150 ezer forintot, akinek már igen annak tök jó :) és 26+ évesen meg nem fogok(úgy érzem már kinőttem belőle) anyáméknak sirni hogy anyúúúú. Meg alapból nem igy kéne működnie egy fejlesztésnek sem, hogy jajj úgyis van i7 akkor szarunk rá azon jól megy a többi meg megoldja. Bár sokat olvastam róla, hogy olykor azokon a config-okon sem igazi.

 7. 2012. augusztus 16. - 13:52

  a minap olvastam egy hírt insider-n miszerint:

  “In hopes of improving Guild Wars 2′s performance across the spectrum, ArenaNet has chartered the services of Umbra Software, or more specifically their performance optimization and occlusion culling software Umbra 3”

  “What exactly does that mean for Guild Wars 2? Umbra 3 is a rendering and performance optimizing middleware that is being used to “improve frame rates and help create visually striking game worlds”. It does this by optimizing critical parts of the game like rendering, audio and game logic and automatically generating portals for game environments, freeing up time for the game artists.”

  Ezek szerint ezt csak megjelenésre tervezik beletenni?

 8. jcone1986
  2012. augusztus 16. - 13:55

  Szép :) Mondjuk tény, hogy érzékelni lehetett folyamatos performance javulást a beta-k során. De reméljük az a “In hopes of….” nem egy teljes elkeseredettség és nem tudjuk mit csináljunk akar lenni :D

 9. 2012. augusztus 16. - 14:22

  egy kérdésem lenne nekem ien géppel hogy fog futni ? Processor:
  Pentium(R) Dual-Core CPU T4300 @ 2.10GHz (2 CPUs), ~2.1GHz
  Memory:
  3072MB RAM
  Hard Drive:
  110 GB
  Video Card:
  NVIDIA GeForce GT 240M

  • bodaster
   2012. augusztus 16. - 14:34

   Nem irtad, hogy 512 Mb vagy 1 Gb-os a videokartya, es persze biztosat nem lehet mondani, de en ugy erzem hogy foleg a processzor miatt gondjaid lehetnek. Nem elkepzelhetetlen hogy a legalacsonyabb beallitasokkal tudsz vele jatszani, de a nagyobb actionoknel/szamitasigenyes dolgoknal szerintem gondjaid lesznek. A lelkem melyen igazabol ugy erzem, hogy nem fogsz tudni rendesen jatszani vele, legalabbis kezdetben. Kesobbi optimalizaciok lehet javitananak a helyzeten

  • 2012. augusztus 16. - 14:34

   Szerintem futni kéne rajta, sajnos a geforce kártyákat nem ismerem nem tudom egyeztetni az ati radeonnal :) OTt ügyesen kategorizálják. Én is egy 4850-esel tervezek játszani, de majd procit szeretnék fejleszteni csak ahhoz alaplap+ ramot kell venni ugyanis az alaplapomba már a lehető legerősebb proci van benne, egy amd athlon x2 dual core 3,1 ghz 6000+ bikaerős proci, még a gyári hűtő sem tudta lehűteni :) De remélem a méidum grafon full hd ben normális fpg-sel el fog futni a játék még akár WvWvW-n is.

  • Grünn
   2012. augusztus 16. - 14:48

   öcsémnek jobb procival és kártyával fut 15 fps essel.
   Bár ez azért lehet mert hd 6670 es kártyához sza..t se csináltak még.

  • Mazsola
   2012. augusztus 16. - 15:23

   Intel core 2 duo 2.2ghz e4500.
   2 gb ram
   Nvidia geforce gt 240 1gb.
   PVE és Mist 30-35 fps auto beállításokkal. WvW-t nem próbáltam most.

   • Mazsola
    2012. augusztus 16. - 15:29

    Még annyi, hogy stressz teszt előtt frissítettem az nvidia drivert.

  • Draffknight
   2012. augusztus 16. - 22:43

   Szerintem lazán futni fog. Én egy elég szar E2180-as processzorral játszok, 2GB RAM, ATI HD 5670, mindezzel legmagasabb beállításokon stabil 25 fps, ha nagyon senki sincs körülöttem akkor üti a 30-at.

 10. 2012. augusztus 16. - 14:45

  1gigás a videokari

  • Grünn
   2012. augusztus 16. - 14:52

   Nem tudod mennyi a GPU és a RAM órajele, Mind1 én bízom az aréna netben hogy gondolnak azokra is akiknek nincs 4 magos gépe HA MÁR VOLTAK Olyan kedvesek és ki írták hogy 2 mag 2ghz a minimum. Ennek ellenére jobb géppel 15 az fps.
   Szóval reménykedjünk. Mindenesetre a pénzt én már bebuktam ha nem javítanak rajta. Mert megvettem tegnap :D

 11. 2012. augusztus 16. - 14:55

  ht már én is előrendeltem meg eddig nem volt gond 1 játékkal se :D meg leszarom h nem full grafón megy de ne minimumon :O

  • Grünn
   2012. augusztus 16. - 14:59

   Nvidiaddal nyugodtabb lehetsz mint az öcsém, nekem ugyan ez a config csak cpu 3.1 ghz és minimumon pve zónába 20-35 fps Városban 15-25
   Meg ha hozzátesszük hogy javítanak még rajta folyamatossan. Hát azér ne adjuk fel :D

 12. Tex
  2012. augusztus 16. - 15:02

  Sziasztok !

  Nagyon remélem , hogy a következő setuppal , akadálymentes futást fogok elérni akár med/high hybrid grafikai beállításokon a Guild Wars 2 -ben !

  i7 quadcore , 3,4GHz.
  8Gb DDR3.
  HD 7850 1GB

  vélemény?

  • 2012. augusztus 16. - 18:45

   bodasterl szerintem hasitani fog

  • Zellon
   2012. augusztus 16. - 21:22

   Ezzel kb siman max grafikai beallitasok mellett Vsync-el meglesz a stabil 40-55 atlag fps szerintem , bar a monitorfelbontast amit hasznalsz jolenne tudni , de FullHD-ban nem lehet gond.

 13. Ed
  2012. augusztus 16. - 15:04

  Hmm… Proci: Intel Core i5-650 3.20 GHz
  Memó: Kingston DDR3 4GB
  Videokártya: GIGABYTE HD5770 GV-R577UD-1GD (25-30-ért láttam vhol pár hónapja)
  Alaplap: Gigabyte LGA-1156 GA-P55-US3L
  Többi asszem nem lényeges. Nekem közepes beállításokon tükörsimán futott. Amikor sokan voltak egy helyen akkor maximumon szaggatott egyébként nem. FPS egyszerűen nem érdekel. Nem mindegy, hogy 45 vagy 46 fps? Ha szaggat észreveszem, és ha zavaróan szaggat akkor nyilván gond van. 1-1 beszaggatás nálam bőven elmegy. Egy MMO sztem nem a kártya miatt szaggat. A WoW-nak 1 gb memória kellett ahhoz, hogy élvezhetően fusson amikor pl Stormwind-ban rohangáltam. Ez még az alap WoW-ban volt. Utána csak rosszabb lett :) Szerintem a kulcs a memória. Mondjuk ha már a kártyánál tartunk: Mi ez a Palit? O.o Melyik Palit? Életemben nem hallottam ilyenről. Még mindig azt mondom, hogy az 5770 nem egy drága kártya. Középkategória alját súrolja egyesek szerint viszont nekem viszi az ÖSSZES mai játékot maximum felbontásban. A Supreme Commander is csak azért szaggatott mert rosszul optimalizálták :) Crysis, GTA4 maxon kb 80 FPS (ezt anno kíváncsiságból mértem le, hogy mégis mennyi, és, hogy jó e ez így. Aszonták igen O.o) Nem biztos, hogy a hardver a ludas. Én pl elég sokat nyavalyogtam azért mert az Empire Total War szaggatott. Mondom ezt, hogy? Aztán kikapcsoltam pár zavaró programot, Ccleaner stb, és jéé megszűnt. Én annyira nem értek hozzá mint egyesek, de végül is leírtam a véleményem, és a tapasztalataimat hátha segít valakinek egy picit is.

  • Yakhead
   2012. augusztus 16. - 16:03

   Hahaaaaa, végre:) akkor csak nem írtam olyan hülyeséget a másik topikban:D nekem is pont ilyen knfigom van (na jó a videókártyán csak a HD 5770 a tuti, nem biztos hogy Gigabyte) és nekem a tegnapi teszten hibátlanul futott 45-70 FPS-sel (értelemszerűen a 30-40 fős bandázások alkalmával esett le alacsonyra az FPS, de nem lett játszhatatlanul lassú)

 14. Morn
  2012. augusztus 16. - 15:08

  Nos, akkor álljon itt egy kis tapasztalat is a tegnapi nappal kapcsolatban (már leírtam ezt a másik posztban, de akkor ez még nem volt itt):

  Két gépen teszteltem a gammát, egy asztalin és a laptopomon.

  Asztali gép (ez irodai használatra van, vagyis dolgozom vele):

  AMD Athlon X2 5200+ 2.8Ghz, 4GB RAM, ATI HD 4670 1GB RAM, WIN 7 64-bit, 12.6 Catalyst driver, 1280*1024.

  Low – Mid beállításokkal 15-38 fps, közegtől függően, WvWvW-ben nem voltam, de BWE3-on ezzel a beállítással és configgal diavetítés volt a nagyobb csata, aka vár védelem. Itt valszeg a gyenge proci lesz a gond mivel a játék inkább azt használja. Hozzáteszem, ha automata beállítást veszem (igaz a renderelést visszateszem defaultra), akkor az FPS lényegesen jobb, viszont nekem az már a csúnya kategória (igen, a full low minden csak nem szép).

  Laptop:

  Intel i7 2630QM 2Ghz, 8GB RAM, Intel HD 3000, GF 525M 1GB RAM, WIN 7 64-bit, 304,79-es Nvidia beta driver, 1366*768.

  Automata beállításon stabil 40-60 fps (ez full mediumot jelent, nincs FXAA, és reflections, post processing low és a shadow is). Természetesen a szépérzékemnek ez kevés: P, tehát elég sokat variálgattam a beállításokkal, míg kiegyeztem low-mid-high variációval:
  FXAA be, textúra high, shadow med-low tömegtől függően, reflections ki (érdekes módon a víz így szebbnek tűnik nekem), shader szigorúan med, ha high-ra teszem lényegesen visszaesik az fps szám, animations med, enviroment high, post-processing low. Asszem nem hagytam ki semmit.
  Ja igen, mindkét beállításnál a vidi kártyán 2-szeres AF volt engedélyezve, előző teszten meg 4-szeres. Ezekkel a beállításokkal „stabil” 25-38-43-52-60 fps, 25-re nagyon ritkán esik vissza. A mérés az option menüben található beépített fps-mérővel készült. Azért látni, hogy hatalmas FPS esések vannak. Rendering mindkét beállításnál default.

  Megjegyezném még, hogy ezen a gépen a legkritikusabb FPS zabáló a shader és a reflections volt, high-ról ezen a téren nem is álmodok jelenleg, a shadow mid-low variálása 2-3 fps különbséget eredményez csak.

  Az integrált intel karit most nem teszteltem, nem volt rá idő, mert még profession válogatás folyt.:)

  Nagyon jól játszható ezzel a beállítással, semmi lag, semmi belassulás, 30-fps alá csak nagyon ritkán esett, de mint fentebb írtam ez is max 25-re.

  Érdekesség, hogy a Queensdale-ben tartandó összeröffenésre a stressz teszt céljából (nagyon sok ember rohadt sok effektel a waypointnál, amit ingame kértek az anetesek) való teszten 15-20 FPS-re esett vissza de simán jól játszható volt, nem vol vetítés, castoltam is és mozogtam, WvWvW-ben sem volt gondom vele.

  A windows nem frissen van telepítve és a játék is az első BWE óta patchelve van, az más kérdés, hogy hetente karban van tartva és nincs fent mindenféle szemét meg warezolt progi.

  Természetesen ezek az én tapasztalataim, de gondoltam megosztom, hátha valakinek segít. Igazából, ha csak a textúrát hagynám high beállításon, a többi full medium-low, még akkor is szép lenne a game, készült is kép, ezekkel a beállításokkal, majd linkelem, ha feltöltöttem valahova:).

  Ja igen, kiegészítésként még annyi, hogy NECRO POWA (na meg ENGI):))

  Egyébként más játékok nekem is nagyon jól futnak, de összehasonlítani egy Skyrim-et vagy egy Battlefield-et egy MMO-val felesleges. Aki ért hozzá tudja miért mondom ezt, aki meg nem az nézzen utána, lusta vagyok kifejteni:P

  • Coller
   2012. augusztus 16. - 15:29

   Ugyanilyen konfigú laptopom van, auto beálltásnak is ugyanezeket adta. Különbség annyi, hogy régebbi driver van fent és 1280*1024-ben játszottam külső monitor miatt. PVE játéknál folyamatosan 18-50 között ugrált fps, 25-30 körül volt az átlag. WvW nagy tömegben diavetítés. Úgy tűnik elég sokat számít az a driver, fel is rakom gyorsan :)

   • Morn
    2012. augusztus 16. - 15:35

    Nekem már BWE1-en sem volt semmi gondom a WvWvW-vel sőt, megkockáztatom, hogy nekem akkor sokkal jobban ment, márpedig hatalmas csaták voltak. Ám most direkt néztem az FPS-t, észrevehető akadást viszont soha nem tapasztaltam, az, hogy leesik néha 25 FPS-re még
    simán belefér.
    Ami még esetleg javíthat valamit, az ha nem WiFi-ről tolom élesben, mert jelenleg azon játszom, s ez a ping-et azért befolyásolhatja.

   • Stan
    2012. augusztus 17. - 00:31

    detto, BWE#3 on full grafika (minden maxon) semmi gond nem volt, még hatalmas WvW csatákon sem. Most ha pl Lion’s Archban vagyok, érzékelem, hogy szaggat a játék hébe hoba. ami azért érdekes mert a configom:

    i7 2600
    8gb ram
    GTX 560
    1920×1080 felbontás-

  • Coachella
   2012. augusztus 16. - 23:01

   Egy ilyen laptop, nagyjából milyen árkategóriában kapható?

 15. Morn
  2012. augusztus 16. - 15:27

  OFF:

  Nem tudnátok a blogot iPhone-ra is optimalizálni? Nem tudom más, hogy van vele, de nekem ide-oda csúszkál a blog és mindent 1 oszlopban jelenít meg, mellette meg ott a hatalmas, üres tér:)

 16. NoRb1k4
  2012. augusztus 16. - 15:35

  Sziasztok!

  Nekem csak a BWE3-ban volt szerencsém kipróbálni. Viszont akkor teljesen jól ment minden beállítás High, 1920×1080 felbontás, FSAA ki, tükröződés föld és ég. Pedig nincs egy atomerőművem:

  Proci: Phenom II X3 720 (kinyitva a 4. mag és 3ghz-n járatva)
  MB: Gigabyte MA770T-UD3P
  Mem: 8 gb 1333mhz cl9
  Hdd: 2db 500gb seagate RAID0-ba kötve
  VGA: Radeon 6850 1gb (900/4400mhz-n járatva) asszem a 12.7 béta driver volt fenn
  Win 7 x64

  Üdv: Norbi

  • NoRb1k4
   2012. augusztus 16. - 15:37

   Az kimaradt, hogy WvW-nél egy várostromnál amikor mind2 csapatból 30+ játékos gyakta egymást akkor viszont diavetítés volt :)

   • SaGaIn
    2012. augusztus 16. - 16:00

    Eegy ilyen gépen Max beálíatásokkal kéne futni egy ilyen grafikájú játéknak nem élsimítást kikapcsolva… Sajnos ahogy írtam az engnijuk egy kalap kaki nem hozza azta szintű grafikát amiket ez első videókon lehett látni/ elvárni 2012 ben ráadásul még akad is. De sajnos ez van ettől függetlenül fogok vele játsani max a WvW hatalmas csörtéket 10 fps el kihagyom… Sajons nincs 200k-m gépet fejleszteni…

 17. Badly
  2012. augusztus 16. - 15:38

  Sziasztok, ha valaki az esetleges konfig probléma miatt megválna előre megvásárolt gw2 példányától, kérem irjon nekem az alábbi emailra: badly3d@hotmail.hu
  Köszönöm:)

  • Grünn
   2012. augusztus 16. - 15:56

   Én még biztos nem adom el, ha megjelenéskor sem javul semmit, és fullon nem használja öcsém ati radeon hd 6670 es kártyáját akkor lepasszolom 9 ér a 15 ér megvett accomat vagy 10 ér :S

  • MaDFoX
   2012. augusztus 16. - 15:58

   Én 10Ft-tal többet ígérek érte mint Badly! :)

  • Badly
   2012. augusztus 16. - 16:01

   mindenféle konkrét megoldás érdekel amivel kicsit le tudok faragni a játék árából….:D
   de mondjuk ha ilyen mértékben halad az érdeklődésem tovább, lehet megveszem én is azt szarok bele:P
   csak már nyomhatnánk végre…..

 18. sourvey
  2012. augusztus 16. - 16:04

  Még jó, hogy nekem az E8400 + GTX280-nal 60-80, néha 100 fps-sel is ment a game. Első loginnál, míg töltögetett, addig 20 körül volt. De a korábbi E6300 + 9800GT 1GB OC-val sem futott rosszabbul.

  • MaDFoX
   2012. augusztus 16. - 16:10

   Lefelejtetted, hogy HD-ban és ultrán… …ezt mindíg írd oda, külömben nem vagy hiteles…

   • sourvey
    2012. augusztus 16. - 16:14

    Jogos! Bár fullHD-t nem tud a monitorom. De a shadert low-ra tettem később és az árnyékokat, mert grafikai bugok jelentkeztek. Legalábbis nálam.

  • Coachella
   2012. augusztus 16. - 23:05

   core2duo e6300? És kb mennyit jelent, az hogy nem futott rosszul? Azért kérdezem, mert nekem e6400em van nagyon rossz (9600gso) kártyával, és azon gondolkozok, hogy kártyát, vagy processzort újítsak.

 19. Kirlog
  2012. augusztus 16. - 16:14

  Na, érdekesek ezek az írások. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle, mennyit tudnak még javítani a játékon ezalatt az egy/másfél hét alatt. Van itt aki 4 magos procival aggódik ,hogy hogyan fog futni, hát akkor én nem mondok semmit a kis Intel Core 2 duo E7300 2.66GHz procimmal. Meg van mellé 2 GB ram és ati radeon hd 3870 521mb os videó kártyám. :D. De reménykedjünk, hátha meglepetést okoznak a fejlesztők. Csak nehogy negatívat. :D

  • Kirlog
   2012. augusztus 16. - 16:15

   512mb* mielőtt hülyének néztek :D

 20. Tarisa
  2012. augusztus 16. - 16:18

  Nekem: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7300 @ 2.66GHz, 2667 Mhz, 2 mag
  3 giga RAM, ATI Radeon HD 4800 Series 512mega Win 7 64x

  Ez mennyire lesz elég? nem igazán értek az ilyenekhez.

  • MaDFoX
   2012. augusztus 16. - 16:29

   Csak kíváncsiságból kérdem, BWE-n miert nem próbáltad ki?

   • Tarisa
    2012. augusztus 16. - 16:35

    hm?:D

   • Tarisa
    2012. augusztus 16. - 16:38

    Hm? hogy hol,:D

   • MaDFoX
    2012. augusztus 16. - 16:51

    Pl a 3. Béta hétvégén július 20-22-n? Százszámra folytak az ingyen kulcsok…
    Anno itt is… http://gw2.variance.hu/2012/07/15/bwe3-betakulcs-osztasok

   • Tarisa
    2012. augusztus 16. - 17:15

    hát sajna én arról lemaradtam:(

  • bodaster
   2012. augusztus 16. - 18:52

   Szerintem a legalacsonyabb beallitasokkal fog menni szoval jatszhato lesz de csodat ne varj

 21. Jirujani
  2012. augusztus 16. - 16:37

  Nálam még mindig épp csak ment valahogy aztán ki is kapcsolam. Egy 130ezer forintos kártyán épp csak elindult(10-12 fps a max és egyszer volt viz alatt 15 is). A Bf3 megy rajta full hd ban semmi gond nincs pedig ott is van mindenféle.
  Gtx670, 8GB, I5 4Ghz,ssd, win7 semmi nem fut a háttérben ami fogná.
  Én minden teszten remélem hogy na most majd … aztán 10 perc után… na még most sem.

  • paprika
   2012. augusztus 16. - 16:39

   Na ez azért tényleg gáz. Te gépeden szárnyalnia kéne.:(

  • zellon
   2012. augusztus 16. - 21:33

   Valami nagyon nincs rendben nalad akkor , azzal a geppel rettenetesen jol kellene mennie , szinten ajanlom a Vsync-et nefeledjetek 60 hz-es monitornal telejesen felesleges a 60 feletti fps , sot inkabb ront mint segit ha nincs bekapcsolva ,driver frissites erosen ajanlott , es nem csak a videokartyahoz ,hanem mindenhez a gepen , ha utana sem megy akkor nagy gebasz van.

 22. KaKAo
  2012. augusztus 16. - 16:48

  HD5670 1GB + C2duo E8200 + 6GB DD3 RAM, 64bit win7, gond nélkül futott 1680*1050-ben mid beállításokkal. Nem igazán szoktam ráizgulni a minél nagyobb FPS-re, ezért nem is néztem. Viszont azt észrevettem volna ha probléma lett volna a teljesítménnyel. Igaz WvW-t nem próbáltam, de nagyobb eventeknél ahol több játékos volt sem éreztem teljesítmény csökkenést.
  Aki tud bővítsen memóriát (+váltson 64bit-es op.rendszerre), sok felesleges HDD I/O művelet is okozhat problémákat. A háttérben futó erőforrást zabáló mindenféle vírus/ad/stbírtó progiktól meg egyébként is szabaduljatok meg:) Esetleg lehet váltani SSD-re is, de annál talán olcsóbb RAM-t bővíteni.
  Ha valamivel össze akarom hasonlítani, akkor Aion után GW2 teljesítménye nálam egyértelműen sokkal jobb.
  Nyilván van mit optimalizálni még a grafikus motoron, de ezt kb. minden “új” játékra el lehet mondani.

 23. Shantey
  2012. augusztus 16. - 16:48

  Remélem nem akad fenn most, mint a reggeli hozzászólásaim .. :D

  Szóval más MMO-k esetén is ez volt a megjelenés előtti 1-2 hónapban? WoW-tól kezdve a legutolsó anyám kínjáig.

  • MaDFoX
   2012. augusztus 16. - 16:56

   Hajjajj! Hát még UTÁNA 1-2 hónapig! SŐT! Komolyan.

   • Shantey
    2012. augusztus 16. - 18:44

    Akkor nem aggódom. Sajnos a BWE-k okozta “enyhe” optimalizációs hiszti az én lelkesedésem is megöklözte alaposan, szóval a gépvásárlást még halogatom. Ha már elkölt az ember egy kisebb vagyont, akkor ne szórja már el teljesen feleslegesen. :) Btw remélem a célként kiszemelt i5-2500k + GTX560 megállja a helyét és nem kell feljebb tornázni a vasat. :D

 24. Badly
  2012. augusztus 16. - 16:48

  lesz még stresszteszt valamikor? vagy ez igy előre nem lehet megmondani?

  • Shantey
   2012. augusztus 16. - 16:49

   12 nap van megjelenésig. Bőven belefér akár kettő is. Szerintem.

 25. Never
  2012. augusztus 16. - 17:00

  Intel q8400 procival, 4 giga rammal, 1 gigás radeon hd4850-el 1080p-ben, high körüli beállításokkal (pár dolgot levettem azért) alaphelyzetben 30-50fps, WvWvW-n 15-30 körül ingadozott, tehát nem a legjobb de még bőven játszható volt tegnapi stress testen.

  • bodaster
   2012. augusztus 16. - 18:54

   Hat ez durva akkor nekem meg valahol talalnom kene fpst

  • snail60
   2012. augusztus 16. - 19:00

   Na akkor úgy döntöttem, be fogok ruházni arra a q8400-as procira :D. Eddig azon gondolkodtam, hogy vajon elég lesz e az a proci, vajon honnan tudom, hogy nem fog akadni vele. Szóval köszi a kommentet :D, ja egyébként a konfigom:

   Ati Radeon HD 5670 1GB
   2*2Gb 800MHz DDR2 Ram

   • Never
    2012. augusztus 18. - 11:34

    Igaz fpsem nem volt igazán stabil soha a játékban nagyon ingadozik, vsyncet meg kb egyből kikapcsoltam, azzal még ennyire se használható.

   • csigusz
    2012. augusztus 18. - 11:48

    Másik posztban írt egy hölgyemény, hogy neki egy i7-3770 @ 3.40 GHz -n csodásan futott a játék, de ő hosszú távra tervezett. Ez a drága árkategória, de gondolom alatta is szépen fut a játék. Egy ilyenről váltott: Core 2 Duo 2.8 Ghz.

    Én is csak azt tudom mondani, mint sokan mások, hogy érdemes várni mindenféle beruházással start után 1-2 hetet. Addig gondolom ide is kikerül rengeteg konfiguráció élményindexxel!

 26. Healer
  2012. augusztus 16. - 17:12

  Urak!

  Basically, you Fermi users are looking at a healthy 5-45% performance boost, but not necessarily on minimum fps only (so the overall impact might not be quite as significant as perhaps you’re hoping). You Kepler users are looking at a more sizable 20-70% performance boost, but that boost will generally be in the area of minimum fps, not maximum, so your averages should improve well.

  Hivatalos fórumon megerősítve nem találtam, de számtalan helyen említik pl.:

  http://www.reddit.com/r/Guildwars2/comments/y5nxs/nvidia_driver_improvements_fermi_545_increase_not/

  Vagyis: a Fermi sorozatú Nvidia kártyákon(listát ezekről nem találtam, 2009-és újabb cuccok)
  5-45% sebességnövekedés,nem feltétlenül csak a minimum FPS fog emelkedni,
  a Kepler sorozatúakon 20-70% emelkedés várható szintén minimum FPS-ben.

  Lehet hogy én gondolom rosszul, mint programozó,
  de ha a minimum FPS-eken ekkora %-okat tudnak emelni, driverből, akkor
  nem biztos hogy a játék motorjával van a gond.

  Szintén a redditen idézték be a tegnapi teszt alatt az egyik fejlesztőt,
  aki elmondta, hogy folamatosan egyeztetnek az Nvidiával, és az AMD-vel is
  a teljesítménnyel kapcsolatban.

  http://www.reddit.com/r/Guildwars2/comments/yai2z/arenanet_dev_answering_questions_on_gandara/

  • Grünn
   2012. augusztus 16. - 18:06

   Ati radeonon is várható akkor javítás ? Mert öcsém hd 6670 esét nem használja egyáltalán.

   • Healer
    2012. augusztus 16. - 18:32

    Nekem MSI HAWK 6870, 12.3-as Catalysttel, és az eleje óta nincs vele gondom, durván fura egyfolytában azt olvasni hogy mennyien szivnak hasonló konfigokkal mint az enyém,
    nekem meg tökéletesen megy,
    PVP-t csak egyszer játszottam ugyan, ott lehet hogy nekem is gáz lenne, de PVE-ben tökéletes, még nagy forgalomnál is.

   • Grünn
    2012. augusztus 16. - 19:02

    Healer, sztem neked a kártyádat kezeli, öcsémnek ugyan az a configja mint nekem csak a kártya 5x jobb és neki 10 -15 fps nekem 25-30
    Egyértelmű hogy semmit nem kezd a kártyájával :(

  • Geri
   2012. augusztus 16. - 19:40

   :D Én ehhez már alul képzett vagyok
   Healer vagy valaki aki képben van ez mit is jelent pontosan? , mi ez a Kepler meg Fermi? :D bocs h értetlenkedek de először hallom, és jól értem h azt akarod mondani h azt állítják ezeken a honlapokon h valahol akár 70% os FPs javulás is lehet ?

   • bodaster
    2012. augusztus 16. - 20:06

    A kepler a GT6* es GTX6* kartyak processzora. A Fermi meg a GT4* es GTX4* kartyake. Szerintem a 70% tulzas, de allitolag azert erezheto lesz a javulas. En innen raktam fel a legujabb developer verziot: http://www.nvidia.com/content/devzone/opengl-driver-4.3.html

   • Healer
    2012. augusztus 16. - 21:36

    bodaster: Kösz, én hiába kerestem nem találtam egzaktul, meg meg nem jegyeztem, Geforce 2MX óta nem volt Nvidia kártyám, nem ragad meg :D

  • Kozzy
   2012. augusztus 16. - 19:53

   Igazából ez sem túl megnyugtató. Kb az jelenti hogy a GF600-as szérián várható nagyobb javulás, az GF500-asokon már kevésbé, és a GF200-300-400-as szériákban kb semmi változás. Azt is is írják hogy többnyire a Shadow, Super-sampling, FXAA-kat bekapcsolva lesz csak érezhető változás, azaz csak azokat gyorsítják meg.

   • Geri
    2012. augusztus 16. - 20:01

    Köszi a választ :) , hát akkor rajtam már ez se segít :D GF 310 M , kezdem úgy érezni h még várhatok a játékkal míg lesz pénzem gép cserére , de bizakodok, addig meg max marad a lehetőleg pár fős pve meg menekülés a tömeg elől :D azt viszi néha 25 – 30 felett is .

   • bodaster
    2012. augusztus 16. - 20:07

    Azert az 5 – 45 % nem elhanyagolhato (Fermire). Ha csak 10-15%-al szamolsz, mar az is 3-4 FPS lehet ami szabad szemmel erzekelheto

   • Kozzy
    2012. augusztus 16. - 21:04

    Mint írtam is többnyire csak az FXAA, super-sampling, és a Shadow-t érintő dolgokban lesz gyorsítás. Akinek eddig ezek ki voltak kapcsolva és úgy is lassú volt ne várjon nagy változást. Amúgy meg kb kizárt hogy szabad szemmel észreveszed hogy mondjuk 27-ről 30-ra nőtt az FPS-ed..

   • Grünn
    2012. augusztus 17. - 02:27

    azér van aki észre veszi. 30 on folyamatosank érzem 25 nél már kevésbé kiszúrható ha a kettő között van :D

  • MaDFoX
   2012. augusztus 16. - 20:22

   “Lehet hogy én gondolom rosszul, mint programozó,
   de ha a minimum FPS-eken ekkora %-okat tudnak emelni, driverből, akkor
   nem biztos hogy a játék motorjával van a gond.”
   :)
   Nos, te jo programozo vagy azt szeretned hogy amit csinalsz a legjobban fusson…
   Irhatsz gepikodban es valami magasszintu interpreterrel, melyik lesz a gyorsabb?
   Nos gyakorlatilag ugyanigy 2 fele keppen lehet mondjuk shadert irni:
   1. megirod ugy hogy minden videokartya megertse, egy altalanositott nyelven. A vegeredmeny minden kartyan menni fog, de rettenetesen valtozo sebesseggel (ismeros lehet abbol ami most a GW2-vel tortenik), vagy megy GPU-val valahogy vagy nem, ha nem akkor szamolja a CPU.

   2. megirod celzott koddal, ami gyakorlatilag GPU csaladonkent mas es mas attol fuggoen hogy az adott kartya eppen mit es hogy tamogat hardwebol ez kb 50-100 fele kulombozo script, annyiszor ahany shadered csak van. Marha sok melo teszt hibalehetoseg.

   Tegyuk fel hogy sikerul megoldanod hogy a videokartyak gyartoi “besegitsenek” kicsit es megirjak a dolgokat helyetted. “Nyertel, mar csak ra kell sutni hogy öptimalizalunk”! :D

   Es ezt nem csak shaderekkel lehet / kell megcsinalni hanem a textura kezelokkel morpherekkel fenyszamitasokkal minden szarral amit csak a GPU-k hardverbol tamogatni tudnak es ez mostanaban nem keves. Anet megcsinalta generalban, most dolgozhat Nvidia es AMD (szandekosan nem ATI-t irok mar), ehhez jon hozza a rengeteg hibajavitas amit osszekapkodott es osszealtalanositott egy programozo azt most jol helyrevagjak, nomeg az SLI ujabban meg a 3D tamogatashoz par vacak…
   Ettol a sok szartol lesz egy uj driver install elott 200+ MB…

   • Healer
    2012. augusztus 16. - 21:34

    Szivok is vele mint állat időnként, csak én nem grafikával hanem adatbázisokkal, meg a lekérdezések optimalizálásával :D

 27. ZeNDeR
  2012. augusztus 16. - 17:15

  Akit érdekel: C2D E8500 CPU 3000MHz, Asus P5QSE2, 4GB DDR2, Asus HD4850 (700-ra húzva) Kingston SSD, Win7 x64. A proci 80 – 100% között használta mindkét magot, a GPU viszont 60%-on pergett szinte konstans. (~72C) sPvP: 25-40 fps, pálya elején kicsit rövid időre visszaesett az fps 15-re. PvE-t hanyagoltam, WvW-t meg majd megnézem élesben, de nem fűzök hozzá túl nagy reményt. Mistben is sikerült 15 fps-t produkálni. Beállítások: hsync: off, Az autodetect és a ballanced beállításokat használtam, szinte minimális a különbség. A lényeg, hogy ezen a konfigon szerintem játszható a játék, nem éreztem hátrányt pvp-ben sem.

 28. SaGaIn
  2012. augusztus 16. - 17:31

  Irják itt többen hogy ne hasonlítsuk össze a skyrimmal meg stb jobb grafikát mutató kevesebb erőforrást igénylő játékkal… Persze egy MMO más gamplayben meg neten fut de itt nem ezzel van a probléma. Nem szerver laggja volt senkinek. Hanem hogy a grafikus motor nagyjából szar nincs rendesen optimalizálva. Az erőműveken jól fut de nem használja ki a gép erőforrásait és nem is gazdálkodik velük jól.
  Ha csaka grafikus megjelenítést nézzük teljesen mindegy hogy MMO vagy nem az itt az számít hogy használja a meglévő hardvert. Csinál e rengeteg felesleges számítást vagy nem. Nem tudom mért ne lehetne osszehasonlítani egy Rpg vel vagy egy olyan online játékkal ahol lehet 100 an lovik egymást egyszerre jó nem szkillekel hanem poskával de megjeleítés szemponjából mindegy. A grafika meg poligonszám adott (ami a gw2 nél nem vetekszik egy frissen megjelent játékéval sem.) akkor is ha micimackók ugrálnak meg akkor is ha Jedik vagy Charrok. Nem hiszem hoyg egy Skyrim fejlesztése vagy optimalizálása kevesebb munka lenne. Jah hogy ők jobban dolgoztak ezena téren ? Hát az meglehet… De hozhatnánk más példát is ahol rengeteg mozgó dolgot kell egyszerre megjeleníteni.

  • Grünn
   2012. augusztus 16. - 17:39

   Igazad van, Főleg hogy a minimum gépigényen ha azt vesszük nekem sokkal jobb gépem van és ramatyul fut, szegények akinek meg van a minimum, 1 fps ? Tényleg gyalázat. Legalább tennének Látszat intézkedéseket, de még a szagát sem érzem.

  • zellon
   2012. augusztus 16. - 21:49

   Mert MMORPG-t nem hasonlitunk soha Rpg-vel ilyen egyszeru , a ketto total mas modon mukodik , mig a Crysis-ban szep grafika mellett futkosol egyedul es van egy betoltott kis vilagszelet , addig az MMo-k tobbsege egy eleg nagy vilagot olel korul ,adott esetben nagyon sok jatekossal,es maris nagyon sok egyeb szamitasod akad nem csak az ,hogy egy csatornaban rohansz.Ezert is nem eleg megoldasnak sok esetben egy videokartya fejlesztes , mert bizony nagyon is fontos a CPU.Egy szo mint szaz sajnos tenyleg nem hasonlithato a ketto.

   • SaGaIn
    2012. augusztus 17. - 01:16

    ööö.. úgytudom a GW2 ben is vannak világszeletek és nem egyszerre kezelnia az egész mapot…. és a cryzisban és skyrimben sem csak csatornában futkosol ahogy itt sem csak instában vagy… És mégegyszer megjegyezném hogy ezeka progik sokkal nagyobb felbontású textűrákkal összetettebb mozgásokkal nagyobb képi hatásokkal dolgoznak… És mégis skálázhatóak nem csak dievetítés van mondjuk ha rádront 15 ellenfél dinamikus fényviszonyok között ami nem kissé számításigényes… A GW2 ben nem nagyon láttam dinamukus fényviszonyokat meg HDR-t és hasonló grafikai nyalánkságokat.
    De lényeg még mindíg az hogy a GW2 jelenleg nem használja jól a vidókártyákat és minél erősebb kártyát pakosz alá annyál kevésbé használja ki. Nem adtak ki belőle 64 bites verziót tehát 3GB nél több ramot sem tud nagyon használni. Szóval vehetsz erőművet de ha a motor szarul van megirva akkor 3-4-szer akkora teljesítmény elég csak neki mint indokolt lenne. Jah és azt majd el felejtettem hogy GW2 csak kliensként működik szemben az említett két programmal nem kell a procinak AI dolgokat számolni meg sebzésekt meg item módoítókat stb. megteszi helyette a szerver, Semmi más dolga nincs a kliensnek mint a bejövő adatokat megjeleníteni és bevitteket elküldeni. Ez tényleg nem hiszem hogy összehasonlítható lenne… Ezt lehet magyarázni mellébeszélni de felesleges

    Kiváncsi lennék mennyi a megjelítendő poligonszám egy 50vs50 WvW nél ahol általában nem is látszik egyszerre az 100 player (mert eltakarja egy fal vagy valami más mert ugye azt nem kéne számoltatni…) összevetve egy crysis2 vel vagy egy skyrimmel…

  • Zellon
   2012. augusztus 17. - 06:51

   Igen vannak instance-olt területek gw2-ben ,ebben eléggé eltér egy két rivális játéktól , kapott is érte hideget-meleget ebben igazad van. De én általánosságban beszéltem MMORPG rol. De egy pofonegyszerű példa: nálam a Crysis2-es ha kikapcsolom Vsync-et 85-90 fps-el megy totálisan full grafikan,míg a 100 éves wow 25ös raid alatt 50-55 fps ,pedig grafikailag mar elég régi ,nem minden a grafika ,viszont a grafikus kártyával is nagyon kell vigyázni ,hogy ne legyen CPU limitált a géped , ergo hiába veszel 300k ért grafkartyat ha egy 8 éves procid van ,de akar csak egy 4 éves is mar nem fogja tudni kihajtani a kártyát. Na jó nem védeni akarom én őket ,az engine meg közel sem tökéletes ,reméljük javulni fog ,de sokaknak szerintem a PC-je sincs rendesen karbantartva.

 29. fosztogató
  2012. augusztus 16. - 18:06

  Én személy szerint örültem cikknek és, ahogy elnéztem nem panaszkodhatok,. Ha meg lesz optimalizálás még mosolygok is. :) Mert most egy átlag 15-50 közötti fpssel rohangáltam közepes beállítással a lassan 5 éves configommal. (wint7 64x, Intel E4700 2,60GH, GTS 250, meg 4gb ddr2 ram) Ehhez képest egész jól ment bár tömegben és nagy városban masszívan esett az fps és olyankor szaggatott, de annyira bejött így elsőre a játék, hogy különösebben nem zavart…

 30. Kirlog
  2012. augusztus 16. - 18:25

  Annyit akarok kérdezni, hogy ha veszek még 2 gb ramot magamnak, és felteszek 64 bites rendszert, akkor maga a 64 bites rendszer miatt nem fognak többet enni a játékok mint 32 bitessel? Ehhez nem nagyon értek ,hogy van e valami különbség a 64 illetve a 32 bites rendszer között.

  • Grünn
   2012. augusztus 16. - 19:01

   32 es játék nem eszik többet, csak a rendszered alapból sokat fog lekajálni :D

  • 2012. augusztus 16. - 19:14

   Igen, a 64 bites tobb memoriat tud cimezni, de azert valamennyivel tobb memoriat is eszik. Osszesegeben nyersz rajta, de nem annyit ami a cimzesi kulonbsegbol jon

  • MaDFoX
   2012. augusztus 16. - 19:41

   Ne ertekeljetek mar fel annyira a 64bites rendszert… Semmi komoly nem tortenik, csak a 64bites programok kepesek lesznek 2GB-nel tobb memoriat hasznalni.
   Ez egyben feltetelezi a 64bites rendszert es a 64bites applikaciot! Azaz megsutheted a sok ramot a 64bites rendszereddel egyutt, ha 32bites alkalmazast futtatsz, mint a GW2 most… Tehat a GW2 miatt egyenlore NE valts 64 bit-re mert nincs ertelme…
   Egyuttal elore gondoskodj par aprosagrol is ha valtasz pl 64 bites rendszerkozeli driverek kulonos tekintettel a VGA-ra, de nem art a hattertarolok illetve a chipset drivereit is upgradeolni – ha leteznek hozza…

   • 2012. augusztus 16. - 20:12

    Azért kell a gw2 nek a 64 bit mert a texturát medium fölé húzni csak azon engedi.Lehet akármien high tech géped 32 bites windows-on nem fogja engedni.

   • MaDFoX
    2012. augusztus 16. - 20:32

    Azta ma a masodik hozzaszolas az elmult oraban ami meglepett GZ! :D Raadasul ezt nem is tudtam, sokat jelent, mert akkor mar erdemes 4GB+ RAM-ot hasznalni GW2-n 64 biten!
    A valasz: bar a GW2 nem 64 bites alkalmazas, hasznal egy trukkot a Large Address Aware-t. Ez tulajdonkeppen 64 bites oprendszeren megduplazza a process altal maximalisan foglalhato memoriat 2GB-rol 4GB-re!
    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=889654

    Szoval mehet a gepbe a 4GB vagy megtobb 64biten (windowsnak is kell valami)…

   • MaDFoX
    2012. augusztus 16. - 20:36

    Szoval akkor a 19:41-es hozzaszolasom DELE! :D
    Vegyel ramot Kirlog mert most ugyis olcso telepits windowst es hajra!!!
    (bocs minden gepem 64-biten van fingom sem volt hogy egyaltalan valaki foglakozik a LAA-val mostanaban…)

   • Kozzy
    2012. augusztus 16. - 20:58

    Sajnos ez mind mit sem ér ha a játék memória foglalási mechanizmusát úgy írták hogy kb nincs olyan helyzet amikor kb 1,5GB-nál többet egyszerre lefoglalna. Annyit segíthet a plussz memória hogy Windows fájlhozzáférés gyorsítótára nagyobb lesz, azaz, az olyan helyek ahol “nem rég” jártál gyorsabban töltődnek újra be. De belátható hogy ez max kb +1 GB-ig segít valamit (mivel az egész játék 1,5GB). Azon túl már semmit. Azaz kb 3 GB feletti memóriára csak akkor van szükség ha a háttérben más alkalmazásokat is futtatsz. (pl video capture, sok weboldal..)

   • Kozzy
    2012. augusztus 16. - 21:11

    Vazzeg..elnyelte a tér-idő a kommentem :(
    Még egyszer leírom gyorsan nagyjából amit írtam:
    Ez mind nem ér semmit ha a játék memória foglalása úgy van megírva hogy egyszerre kb semmilyen helyzetben nem foglal le kb 1,5GB-nál többet. Annyit segít a plussz memória hogy a Windows fájl hozzáférés gyorsítótára nagyobb lesz, azaz azok a helyek ahol “nem rég” jártál gyorsabban töltődnek be újra. Ehhez max +1 GB kell, mivel az egész játék max 1,5 GB. Azaz kb 3GB RAM-nál csak akkor kell több ha a háttérben más alkalmazásokat is futtatsz, pl videocapture, sok weboldal..stb.

   • MaDFoX
    2012. augusztus 16. - 21:31

    Akkor nem kapcsoltak volna ki azzal az indokkal, hogy memoriafoglalasi hibakba futottak 32 biten (2GB)…
    Valoszinuleg ha high texturakat hasznal akkor amikor betolti oket a ramba pl WvW-n az lehet marha sok is, ha sokan vannak a kozelben…

    Egyebkent itt akkor most mi rajottunk egy esetleges hibaokra! Akinek kilepked a progi vagy fekete kepernyobe fagy, 64biten, kulonosen ha 4GB vagy kevesebb ramja van az vegye vissza a texturet high-rol…

   • Kozzy
    2012. augusztus 16. - 21:49

    Nem tudom, de én realtime néztem a memória kihasználást is, és egy helyzetben se (WvW-n se, bár nagyon nagy csatában nem voltam) ment 1,5GB fölé. Win7-64-em van, és a high texturák is be voltak kapcsolva.

 31. SaGaIn
  2012. augusztus 16. - 19:36

  Nekem a legnagyobb gondom az hogs megvettem már a játékot és csábítanám áta cimbiket de nem tudom őszintén azt mondani nekik hoyg ygertek át aionról mert tényleg fasza lesz mert, mert nem fog akadni lehet pvpzni ezerrel stb… Mert ha biza akadni fog akkor bukta van. És sokan nem fogják játszani ha WvW nem lehet egy konstans 30-40 fpst elérni mert 10-15 tel nem lehget pvpzni normálisan. Azzal nem vagyok kisegítve ha pve ben és instában nem akad mert ott még 20 fps el is elevickélnék… (fene egye az gamefoge ot is ezek is most hozzák ki a 3.0 át 10 napal gw2 előtt… ha kihozták volna juniusba már rég meguntam volna… De így inkább el se kezdem…)

  • bodaster
   2012. augusztus 16. - 20:08

   Szerintem az atcsabitassal varj egy-ket hetet launch utan, vagy egy honapot. Addigra ki lesz minden vasalva rendesen szerintem

  • Grünn
   2012. augusztus 16. - 22:20

   Nyugi én is így vagyok, de hát bízom benne hogy megjelenés tájt sokat fog javulni a prefomance. Mert így tényleg túrót nem ér. Remény hal meg utoljára :D

  • ZeNDeR
   2012. augusztus 17. - 10:14

   Ugye hogy ugye?! :) Kenjék a hajukba…

 32. Brock Samson
  2012. augusztus 16. - 19:44

  Amugy post processing-et kikapcsolva nem hogy jobban fut a game, de nekem meg a szinvilaga is jobban tetszik. PP csak valami kodszeru bloom effektet rak ra…

  Szoval AA kikapcs, shadow kikapcs, PP kikapcs es nagy latvanyveszteseg nelkul is lehet nyerni jopar FPS-t.

 33. diesel1521
  2012. augusztus 16. - 22:41

  reménykedek benne hogy lesz-e még 1 stress test:) le kéne csekkolnom az új vasat
  Sapphire HD 7850 1GB
  i5-3570K 3,4 GHZ 4 magos
  4 gb ram
  1600*1200 as felbontsában fogok játszani :) 5 éves gépemet cseréltem most le szóval bízok benne hogy akadás nélkül fog menni mert a régi gépen kicsit power point beütésem volt:))))

  • zellon
   2012. augusztus 16. - 22:53

   1600x1200as felbontas mellett teljesen problemamentesen kell hogy mukodjon a jatek.

  • 2012. augusztus 16. - 23:01

   Na megjött az új vas Diesel, hogy muzsikál? :P Gavernyik voltam streamről :)

   • diesel1521
    2012. augusztus 16. - 23:12

    holnap letesztelem streamen valszeg counter strike bétával:)) szóval lesz holnap műsor:)

  • Metamorf
   2012. augusztus 16. - 23:48

   Kb. pont ilyen gépem van(8gb ram/i5-3450/7850) és FullHd-ban is jól fut nemhogy 1600×1200-ban.

  • SaGaIn
   2012. augusztus 17. - 01:19

   Ezen a konfigon kb 3-4 klinesnek kéne akadás mentesen futnia… ha egy sem fog akkor bedobunk egy Crasygránátot az Anethez :D ÉS veszünk egy szerverparkot 4 es crossfire-cuccal megdobálva és rákötjük paksra… A számlát meg elküldjük az anetnek…

 34. Ryxuu
  2012. augusztus 16. - 23:18

  Én kb. bőgtem a játék alatt, ugyanis konstans 10-15 FPS-el nyekergett. Kíváncsi lennék, hogy vajon miért, amikor a konfigom:

  Intel Core i7 2600K
  8 GB RAM DDR3 1333 Mhz
  Nvidia Geforce GTX 560Ti

  A kártyát nem igazán használta ki, sőt…

  • zellon
   2012. augusztus 17. - 00:04

   Driver-eket próbáld meg frissíteni ,ha az megvolt és meg mindig ilyen rossz az eredmény akkor imádkozni kell ,hogy javítsanak valamit. Szerencsésnek mondhatom magam mert nekem minden szuperul működik akadasmentesen.

   • Grünn
    2012. augusztus 17. - 00:09

    Itt is ugyan ez, öcsémnek a vadi új kártyájával semmit nem kezd. Aréna net imádkozhat szerintem.

   • Grünn
    2012. augusztus 17. - 00:17

    A-net elvileg tártyal AMD vel és Nvidiaval a további fejlesztésekért. Szóval nincs azért veszve (talán?)

  • Bracus
   2012. augusztus 17. - 06:08

   Fura, nekem is ugyanilyen konfigom van. Dobok ide egy képet neked.

   Felső sor: CPU-k kihasználtsága
   Középső: Gpu hőfok / kihasználtság
   Alsó: FPS

   Win7 64bit, nvidia driver meg kb mindegy volt nekem, legújabb beta vagy legújabb whql-es, fps maradt

   • Ryxuu
    2012. augusztus 17. - 10:52

    Köszönöm a képet! Érdekes, nekem is minden driver a legfrissebb, erre mindig odafigyelek. Akkor már tényleg nem tudom, hogy mi lehetett a baja, remélem megjelenésre oké lesz. :)

 35. syrius
  2012. augusztus 16. - 23:28

  Sziasztok,

  Eddig egy 500-as WD HDD-vel használtam a gépemet, de szombaton jön az új SSD amivel remélem el tudok majd érni egy kis sebesség növekedést.
  Nekem az a gyanúm, hogy nagyban függ a vinyó sebességétől, hogy mennyire akad vagy nem akad a játék. A videókártya és a CPU sem ment 100%-on gyakorlatilag soha, a vinyó cserében folyamatosan tekert.
  A gépem:
  Gigabyte P35-DS3 (5+ éves lap)
  C2D e8400 2x3ghz
  4x1GB ram
  Sapphire HD 6850 1GB DDR5
  És a WD vinyó.
  A stresztesztek alatt nem voltam megelégedve a teljesítménnyel. Be-be szaggatott. Főleg, ha új terepre mentem, vagy hirtelen sok játékos lett körülöttem. Aztán amikor nem kellett “új infót” betölteni, és normalizálódott a helyzet akkor egész játszhatónak tűnt.

  Majd beszámolok, hogy milyen javulást sikerült elérni a HDD vs SSD rendszeren.
  Az SSD egyébként egy Kingston V200+ 120GB

  • Zellon
   2012. augusztus 17. - 00:00

   Mindenképp ajánlani tudom az ssd-t ,egy nagy hátránya van az ára. Én is a napokban gondolkoztam ,hogy rendelek egyet a játéknak, mert OS azon van és nagyon megvagyok elégedve vele.Nyilván csak akkor segít ha van kakaó a többi alkatreszben másképp nincs nagy értelme egy ilyen drága alkatrészek.

   • ZeNDeR
    2012. augusztus 17. - 10:34

    Én anno 9500 Ft-ért vettem a Kingston 30GB SSD-t. Nem mondanám, h drága, de megérte. 30GB meg bőven elég a GW2nek.

  • Ryxuu
   2012. augusztus 17. - 01:23

   SSD meghajtó valóban jobb játékoknál. Nagyságrendekkel gyorsabban történik a lapváltás, így nem fog megakadni (vagy akadozni).

  • csigusz
   2012. augusztus 17. - 08:49

   Nem akarlak elkeseríteni, de SSD-től érezhető javulást játék közben ne várj. A pályák betöltése lesz valamivel gyorsabb, de semmi más. A te problémád is a net. Ne várd, hogy egy teszem azt 1mb (szerződésben foglalt) feltöltési sebességgel neked azonnal megjelenik minden elem. Mivel nem csak a játékosokat szinkronizálja a játék, hanem az összes NJK-t is (mert ugye fel-alá rohangálnak, forgolódnak, stb…) és mozgó elemeket.

   Még mielőtt bárki belekötne, hogy feltöltési sebességet írtam…
   A fájlmegosztáson kívül minden a feltöltési sebességtől függ. A szerver küld valamit, a géped megnézi, hogy a csomag hash kódja megegyezik-e azzal ami a küldött csomagban volt, és ha igen, akkor szól a szervernek, hogy jöhet a következő csomi. Hiába van 20mb letöltési sebességed, ha mellé mondjuk adnak egy 5mb-os feltöltést, aminek a valós sebessége úgy 800 kb/s. És mivel egy játék rengeteg sok információt cserél a szerverrel, bizony lesz lag. Ettől még nem kel mindenkinek új net után kajtatnia, mert rengeteg féle optimalizáció létezik, de még nem érdemes új gépre költeni, ha pl 1 hónap múlva kijön a patch ami orvosolja a hibát.

   A játék futását úgy a legegyszerűbb tesztelni, hogy elmész valami “statikus” pályarászre, ahol alig vannak játékosok és ott megnézed milyen a teljesítmény. És fogjuk rá, hogy WvW-n 2/3-ada az fps-ed ahhoz képest. Statikus alatt azt értem, hogy kevés olyan objektum van, ami szinkronizálást igényel, zuhatagok, fák ilyesmik ilyen értelemben statikusnak számítanak.

   • MaDFoX
    2012. augusztus 17. - 08:56

    Az azért kemény lenne ha a fákat és a zuhatagokat is sync-elné a kliens…
    Amúgy ha kevés játékossal akartok mérni akkor a storyküldetésekben sok az insta, kiváló hely ilyesmire…

   • csigusz
    2012. augusztus 17. - 09:36

    Úgy van!

 36. SaGaIn
  2012. augusztus 17. - 01:33

  Nem akarok összesküvés elméletet gyártani.. de játszunk el a gondolattal és számokkal picit…

  Aogy itt a hsz eket végignézem az emberek kb 10-20% fejlesztett elég rendesena gépén a gw2 miatt…
  nah most ha vesszük azt hogy a gépfejlesztés a játék árának átlagban 3 szorosa mondjuk 50k Huf és mondjuk a szerény becslés szerinti 3.000.000 usernél az már mennyi is?
  150 Milliárd? ennek kb 80% a proci vagy videókártya vétel ebben szerintem megegyezhetünk… Akkor ha az Anet megegyett a 3 nagy gyártóval és mondjuk csak 10% ot kap az akkor is 12 milliárd. Ami nagyjából 45millió euró… lehet nem is sietnek annyira az optimalizálással….?

  • Grünn
   2012. augusztus 17. - 02:24

   Ebbe inkább nem gondolok bele, ha így van akkor megérdemli a játék a bukást, vele együtt a cég is. De ebbe bele se akarok gondolni :D Jobb bizakodni

  • 2012. augusztus 17. - 02:36

   Milyen érdekes lenne, ha olyan játékok miatt fejlesztenének ennyien gépükön, amelyekkel nem játszik senki.

   Megjegyzem, én is úgy vettem gépet pár hónappal ezelőtt, hogy jó legyen a Guild Wars 2-höz, de nem azért, mert nem volt elég FPS (mivel akkor még nem is próbáltam), hanem azért, mert 5 éve várom ezt a játékot. És előbb-utóbb úgyis új gépet vettem volna.

   Egy kártyával nagyon szépen fut a játék, ami alatt azt értem, hogy sikerült stabil 60 FPS-re belőnöm az sPvP-t, majdnem maximumon, harc közben.

   Nem mellesleg nagy tömegben sokkal jobban fut a gépemen a GW2, mint akár a Rift, akár a Tera. A Rift másfél éves. A Tera a fővárosban akkor is szaggat, ha alig van játékos.

  • Polarr
   2012. augusztus 17. - 02:55

   Van némi alapja az elképzelésednek a mai világban, de ha ez valóban ígylenne akkor jobban jártak volna ha az alapköveteltséget emelik meg, mert nemhiszem ,h egy olyan tulaj akinek i7ese meg 560ti-je van az bővíteni fog a gépén, pedig mégis akad rajta a játék. Nekem egy eléggé középkategoriás gépem van (i3 2105, hd6790,4gb ram) mégis szinte teljesen akadásmentesen futott a játék fullgrafon 1280×1024-en bárhol, városba is. Ha pedig valóban egy ilyen “összeesküvés-elmétel” állna a háttérben, akkor inkább a középkategória, és az az alatti géptulajdonosokat céloznák még. Véleményem szerint itt szimplán kompatibilitási problémák állnak fent.

  • chuckygwzik
   2012. augusztus 17. - 07:40

   Szerintem miután leírtad, már rájöttél, hogy hülyeség :) A szgép ipar fejlődése a játékok iránti kereslet a szebb és szebb játékok miatt történik ilyen rohamosan. Ez már nagyon hosszú ideje így van. Van rá kereslet ezért beszálltak a mókuskerékbe. Kb olyan durva macska egér harc ez mint a vírusokat írók és vírus írtókat írók közötti harc.

   A játék fejlesztő cégeknek csupán annyi benne a hibájuk/szerepük, hogy szeretnének aktuálisak maradni, ami nem bűn, mert pénzt nem kapnak ezért. Tudod mit kapnak azért, ha pl az nvidia logót reklámoznak a játék betöltésekor? Garanciát a játék felé optimalizálásra az adott gyártótól (lásd nvidia).

 37. SaGaIn
  2012. augusztus 17. - 03:56

  Nem gondoltam komolyan csak jó volt eljátszani a számokkal picit…

 38. Remus
  2012. augusztus 17. - 04:24

  Nagyon nemtudok a témába beleszólni , pedig végigrágtam az összes HSZ-t, de én így teszteken kívül azt tapasztaltam , hogy egy újabb ATI driverrel sikerült elérnem egy -10fps csökkenést, szóval dobom vissza a régit… ( login screen-ig ellehet jutni )

 39. Kozzy
  2012. augusztus 17. - 05:08

  Sajnos azt kell mondanom hogy csak azok várjanak jelentős változást akiknek tényleg jóval erősebb gépük van és így is alig 20 FPS-t hoz. Pl. Ryxuu : Intel Core i7 2600K,GTX 560Ti. Ezzel idővel nyilván jó kell hogy legyen. Szóval a GF500, GF600-as szériások ne aggódjanak ha most rossz volt szerintem megjelenésre ha lesz új Nvidia driver akkor szerintem ezt fixelik.
  AMD/ATI-val való tárgyalásokról nem igazán lehetett olvasni, és mint valaki írta is, az AMD se fogja olyan dologhoz adni nagyon a nevét amihez már előtte az Nvidia megtette. Persze reménykedni lehet. Akiknek meg minimum közeli, régi gépük van ne várjanak már nagy változást. Sajnos igen is elmondható hogy megjelenéskor a legtöbb MMO-val vannak problémák, és sajnos vannak olyanok is amiket később se javítanak. Pl. WHO-ban, AION-ban a nagyobb csaták még mindig okoznak problémákat. Sőt a “nagyon népszerű” WoW-nak se volt egy kiegje se ami zökkenőmentes lett volna. Minden kiegben az első pár hétben kb diavetítés volt a raid, hetekig alig játszható a WG..stb. Türelmesnek kell lenni, folyamatosan dolgoznak ezek javításán, de nyilván nem megy könnyen.
  Akinek meg nem tetszik megjelenés után x héttel se a teljesítmény, lehet elolvasni a hivatalos visszatérítésről szóló részt, illetve megpróbálni eladni.

 40. Remus
  2012. augusztus 17. - 05:48

  Szép álom marad ez in-gamebe:

  :)

 41. chuckygwzik
  2012. augusztus 17. - 08:17

  A GW2 próbál igen széles spektrumban játékosoknak elérhetővé tenni a játékot. Sokan abba a hibába estek mint én is, hogy türelmetlenek kivárni a megjelenést, és stressz tesztek alapján vonnak le következtetést. :) Már csak magamon is röhögök.

  Azért ugye tudjátok, hogy stressz teszt alapján levonni a tanulságot NEM SZABAD! Ez a stressz teszt volt a legdurvább. Le is írták, sőt kértek rá mindenkit, hogy ne repoltolgassák, hogy ilyen olyan funkciók nem működnek.

  Naplózták minden kattintásodat, minimum maximum fpsedet, terkókon eltöltött idődet, minden mindent. Rengeteg fölösleges adat megy a kliens és a szerver között, csupán azért, hogy megnézzék milyen gépeken, hogy futott, stb.

  Ugyanis
  – az umbra 3-as motor optimalizálását még nem fejezték be a GW2 számára az ANET megbízásából
  – az nvidia és ati driverekhez még nincs optimalizált GW2 optimalizált támogatás
  – az ANET még nem fejezte be a grafikus motor optimalizálását.

  Ki kell várni türelemmel lenni. Ha fejleszteni akartok, és nem új gépet vesztek akkor olyat vegyetek ami 1kor király gamer proci/kártya volt ne pedig ilyen mx butított szutyok családokat. Amit annó is csak passziánszra javasoltak, de még a dvd írás közben mást se lehetett a géppel csinálni.

  Másfelől a pöcsméregetés omg. Komolyan számít az mekkora az fps-ed ha fut szépen szaggatás nélkül a game? Hát megsúgom NEM! :)

  Amúgy saját vélemény, elég high-end videókártyát vettem és én is csupa rosszat tapasztaltam eddig, például olyanokat akármit állítok a grafikai beállításokban semmi hatása. Persze nem akadt egyik BWE-n sem. Pedig áprilisban még csak 1 hd 6770-em volt. Azóta is 25-60 fps felett között van folyamatosan, de most az utolsó stressz teszten éreztem azt, hogy végre elkezdtek működni a grafikai beállítások. Végre az ati kártyások is megérezhették milyen az amikor csilli villi minden.

  Igen fontos dolog a High textúra és High karakter textúra csak 64 bites windowsokon működik ezt nem érdemes elfelejteni.

  • bodaster
   2012. augusztus 17. - 09:02

   Vegigolvastam a kommenteket es szerintem senki nem felvagasbol irta meg hogy milyen gepe van es milyen FPS-e, hanem azert, mert ez az a thread ahol ezt javasolt megtenni hogy egymas tapasztalataibol tanuljunk. “Pocsmeregetesrol” szo sincs szerintem, tessek visszavenni.

   • chuckygwzik
    2012. augusztus 17. - 11:18

    Messze álljon tőlem a chat warrior-kodás :) Az örök pesszimizmus megint kitört 1 kicsit belőlem :P Csak már nagyon hosszú ideje ez a téma nem csak itt ebben a topic-ban és nagyon elszomorító, hogy sokan már most leírják így úgy amúgy. Már olyan érzésem van, eleve se a játékélményt akarják megosztani csak átjöttek a terrások wowosok 1 kicsit bosszantani a népet. Persze nem minden hozzászólás ilyen, nem is azoknak szólt ez a kurta komment :). Ez kikivánkozott ennyi :) Ne vedd magadra te se. Köszönjük minden blogolvasó nevében az eddigi munkátokat csak így tovább! :)

 42. Flexi
  2012. augusztus 17. - 08:21

  Hát nem tudom, igaz nekem “felső” kategóriás a gépem és nem volt fps gondom, láttam többen is írták “felső” kategóriás gépre hogy 20 fps elég érdekes, nekem 50 alá nem nagyon ment :S

  i7 2600k @ 4,8ghz
  560 Ti SOC
  8GB 1600Mhz CL9
  Samsung 830 SSD 128gb
  Win7 64bit

  Előző gépemen nekem is performance gondok voltak, de sose volt játszhatatlan egy két helyen ment le az fps 10-15köré:

  GA-EP35-DS3
  E8500 @ 4ghz
  4GB 800Mhz CL5
  Win7 64bit

  Remélem indulásra meg tudják csinálni az Anetesek hogy egy közép kategóriás gépen szépen fusson, vagy akár egy alsó kategóriás gépen is mint ahogy beharangozták a játékot, azzal mindenki jól járna =)

 43. 2012. augusztus 17. - 08:50

  CPU: AMD Phenom II X6 1055T
  RAM: 4GB Geil DDR2
  VGA: Sapphire HD7770 GHz OC edition
  MONITOR: Samsung 2233BW (1680×1050-es felbontás)

  Csak WvW volt, nagyobb csatáknál malac a jégen effektus volt, küzdött a gép, de közelebb volt az FPS a 10hez, mint a 30hoz. :(

  Összesített eredmény:

  VGA kihasználtság: 42,5%
  CPU kihasználtság: 44,8%

 44. csigusz
  2012. augusztus 17. - 09:20

  Egy rövid fejtágítás…
  Egyik cégnek sem érdeke, hogy olyan célpéatformja legyen ami a célközönség 10%-ának van kb.
  Érdemes rendet tenni a Windowsban. MSConfig és bartátai.
  A következő rész rizikós, így aki kevésbé jártas benne az ne játszon vele. Vírusirtóban lehet érdemes kikapcsolani a netes csomagok ellenőrzését (bár globalitása miatt ez elég hülye ötlet…), illetve ha lehetséges GW2.exe-nek szabad utat adni, vagy DMZ-be helyezését. Ha valaki routert használ a port forwardingot érdemes beállítani GW2-höz.

  Nálam 2 gépen is fut majd a játék egy mezei 5/1 mbs-os nettel (sajna nincs jobb :-( ).
  Gép 1:
  – AMD Athlon II 235e
  – Gigabyte MA770-UD3P
  – 2x2Gb DDR3 SAMSUNG 1600-as memória
  – Sapphire AMD Radeon HD 5770
  – OCZ Vertex Agilty 2 60Gb SSD rendszer merevlemez
  – Seagate Barracuda 7200rpm 250Gb egyéb merevlemez
  – Microsoft Windows 7 Prof. 64-bit
  – Microsoft Security Essentials vírus és egyéb irtó pogi

  Gép 2:
  – AMD Athlon X2 4500 (vagy nem :-D)
  – ASUS m2n-vm
  – 2 Gb Kingston DDR2 800-as memória
  – Samsung 160Gb-s vinyó
  – Sapphire Radeon HD 4650
  – Microsoft Windows 7 Prof. 64-bit
  – AVG, meg annyi *****, hogy azt felsorolni is nehéz.

  Hiszitek vagy sem, de nálam zökkenőmentes volt a játék nagy része. Az első gépen majdnem maxon ment a játék a másodikon alacsony felett picivel. Egyedül WvW-vel voltak gondjaim, de ott sem olyan hatalmas nagyok. Annyi, hogy mikor támadta az ellen az erődünket, hátulról beúsztam 14-esen ha jól emlékszem, és ott volt egy pici lagg mikor rámrohantak. A játék akkor is egész folyamatos volt, de volt érezhető szakadás. De erről igazából nem tudok nyilatkozni, mert kb 4 skill voltam a 80-asoknak :-D. Régebbi konfigurációval nem lesz látványorgia, de ha valakinek ez nagyon fontos sajna nem keveset kell majd rááldoznia.

  És megjegyezném, hogy oprendszer regisztrált mindkettőn. Tört rendszerrel senki se várjon csodát!

 45. 2012. augusztus 17. - 09:29

  Nekem ilyen alsó kategóriás, kula céges gépem van. Minden úgy ment rajta, ahogy vártam.
  Egy gyenge Mid beállítással, akadás nélkül szépen megy mindenhol, a PvP-t még fel is lehet húzni. Viszont a WvW az siralmas. Teljesen Low-ra lehúzva, még éppen játszható, dehát az meg iszonyatosan néz ki. Az a Low rendering valami borzalmasan látványt nyújt és a teljesítmény sem javul tőle.
  Inkább amiatt aggódok, hogy kész lesznek-e kezdésre, mivel a Login teljesen instabill, a karakterszerkesztőnél többször úgy kifagyott, hogy csak a hideg reset segített, az overflow nem műxik kellőképp és a hangok még mindig bugosak. :S
  (Persze ez csak béta, meg minden, de kicsit az aggódás tüze pedzeget. :)

  • csigusz
   2012. augusztus 17. - 10:06

   Nem tudom milyen oprendszered van, de sajna a legtögg probléma amit leírtál azt betudom win7-nek. Nálam mind céges, mind otthoni gépeken sok a driver baja, Xonar DX-em alig kezeli le pl… Ha nem alaplapi driverről van szó, vagy vidikariról, egyszerűn nem tudod egyenesbe hozni. Pedig win7 sem mai darab már, lehetett volna drivert fejleszteni rá, csak kényelmesebb az xp-set tovább foltozgani, ami win7 újragondolása miatt nem az igazi.

   • 2012. augusztus 17. - 12:01

    A Win7 is eredeti, céges. Én betudom annak, hogy szegény gép elég gyengusz és nem tud egyszerűen ennyi karaktert megjeleníteni. Akkor ezek szerint a Win7 se segít sokat rajta. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok egy PCguru. Amit a Performance profiling-es cikknél írtatok, az nekem pl teljesen kínai. XD

   • csigusz
    2012. augusztus 17. - 12:28

    Na végre valaki, akinek eredeti oprendszere van! :D Én mindent ráfogok arra. Bármi nem eredeti, az a baja! És más fejlesztők is! :-D Ha régebbi a géped, akkor tényleg lehet baj, hogy nincs hozzá külön win7-es driver, vagy csak valami mókolt. De puding próbája az evés, ha hasonló játékok is szaggatnak, kifagynak akkor driver, ha nem akkor gw2…

 46. 2012. augusztus 17. - 09:32

  Lenovo y570
  i7 2630QM
  8GB
  555M

  Lowon-render default 40-90
  High anim,textures,fxaa 35-80 körül

  Nekem sok problémám nem volt. 1 az 1-ben frapselhető az egész. Igaz ha mondjuk egy trebuchet robbant valahol pl akkor 30-ig lemegy de alapjáraton 40-n elszaladgál.
  Azt meg nem mondanám, hogy fogja a gépet mert második monitoron simán mennek a dolgaim

 47. Kirlog
  2012. augusztus 17. - 10:07

  Amúgy, biztos kezdenek valamit az optimizálatlansággal. Most stressz tesztekből tényleg nem kell nagy következtetéseket levonni. Csak saját magukkal b*sznának ki, ha nem menne a kicsit gyengébb gépeken is amik még megfelelnek a kiadott rendszerkövetelménynek. Ők is azt akarják ,hogy sokan megvegyék és játszanak vele. Csak tisztában vannak vele, hogy nem mindenkinek telik most új gépre.

 48. Corax
  2012. augusztus 17. - 10:16


  Anno még a legelső bétán készült. phenom II 945, 8giga ram, powercolor 6870

 49. 2012. augusztus 17. - 10:25

  a gépemben van intelcore i3 550 3,20GHZ 3,20GHZ proci , Gigabyte HD6850 OC 1GB kártya memória 8 gb a felbontás 1440×900 ezen a rendszeren hogy fog futni?

  • csigusz
   2012. augusztus 17. - 10:37

   Valahogy…
   Ez olyan, mint ,hogy van egy autóm 1.4-es motorral 4 kerékkel, 0-ról 100-ra mennyi idő alatt gyorsul?

   Kérlek írd le milyen operációs rendszered van, milyen állandóan futó programjaid vannak, vírusirtó, XFire esetleg. Alapállapotban milyen a rendszer terhelése. Utáne egyszerűbb a kérdésedet megválaszolni.

  • 2012. augusztus 17. - 11:20

   Szerintem ezzel jo lesz.

  • Rohár
   2012. augusztus 18. - 20:04

   Ezzel a configgal jól kell majd futnia ha vidikártyáddal nem lesznek gondjai. Op rendszer is számít kicsit de gondolom 64 bites win7 van neked.

 1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: